Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС и "Възраждане" с декларации в парамента за Деня на Ботев

Снимка: Ани Петрова

Парламентарното заседание започна с декларации на ГЕРБ-СДС и на "Възраждане" за Деня на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Депутатът Марин Маринов от ГЕРБ подчерта, че Ботев се превръща в недостижим морален съдник.

"Нека не съдим никого, дори и тези, които пред герба, пред знамето, пред целия български народ превърнаха тази най-висока трибуна в България в гладиаторска арена на ниски страсти. Присъдата им е дадена, от кого ли? От Ботев - Крещим, но щом изтрезнеем, забравяме думи, клетви и немеем и се смеем пред народни свети жертви.

Не бива да си задаваме въпроса какви жертви не може да сторим днес, а напротив, да се запитаме какви жертви трябва да бъдат направени, за да може поне малко да се доближим до духа на онези велики българи."

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов прочете думи от статия на Христо Ботев, написана преди 148 години във вестник "Знаме". Костадинов напомни, че голяма част от героите на България са предавани от народа.

"Тъжно е, защото когато Ботев минава Дунав, към него се присъединява един единствен човек. Тъжно е, защото когато той минава през селата, мъжете се крият от него, за да не се включат в неговата чета. Тъжно е, защото робите са изпитвали по-голям страх от освободителите си, отколкото от поробителите си, защото когато е трябвало да избират между робството и свободата, когато е трябвало да избират между това дали да изберат смърт като свободни хора или живот като поробени хора, те са избирали робския живот. Тъжно е, защото малко преди последната битка на Ботев, един от овчарите, които дават овче на Ботевата чета, за да се нахрани преди последното сражение, когато вече четниците са били изнемощели, виждайки, че черкезите идват, настоява войводата да плати, защото казва - вас ще ви убият, няма да има кой да ми плати. Това са тъжните неща, които днес също трябва да помним, защото днешният ден не е просто ден на памет за героите, днес е ден, в който ние правим вътрешно, всеки един от нас за себе си своя, избор."

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожар е избухнал в близост до село Лозница, община Генерал Тошево

Пожар е избухнал в близост до село Лозница, община Генерал Тошево. Засегнати са 3 000 декара гора. Екипи на Регионалната дирекция Пожарна безопасност от Генерал Тошево и Добрич са на място. Към момента пожарът не е загасен и вече се е прехвърлил и на румънска територия. По информация на главен инспектор Тихомир Катранджиев, началник сектор..

публикувано на 02.08.24 в 21:27

Нормализирани са стойностите на замърсяването на въздуха над Пловдив и околните селища

Нормализирани са стойностите на замърсяването на въздуха над Пловдив и околните селища, които бяха обгазени от избухналия снощи пожар на сметището, ситуирано край близкото село   Цалапица - съобщи областният управител Христина Янчева. Тя подчерта, че въздухът   ще остане чист през нощта, но  предупреди, че утре сутрин отново се очаква..

публикувано на 02.08.24 в 20:35

Нов пожар пламна в Благоевградска област в района на Кресненското дефиле

Нов пожар пламна в Благоевградска област в района на Кресненското дефиле. Огънят се е възпламенил преди малко над жп линията вляво посока Кулата. Получен е сигнал за възникнал пожар между гара "Пейо Яворов" и първия тунел на железопътната линия София - Кулата. Това съобщи за БНР кметът на община Кресна Николай Георгиев, който в момента..

публикувано на 02.08.24 в 19:43

ПП-ДП ще се допитат до колективните си органи дали да подкрепят третия мандат на ИТН

ПП-ДБ ще се допитат до колективните органи на трите партии в коалицията за това дали да подкрепят правителство с третия мандат на ИТН. Това стана ясно след срещата с ИТН за търсене на подкрепа за програмен-експертен кабинет. Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ   Божидар Божанов заяви: "Отиваме при нашите колективни органи...

публикувано на 02.08.24 в 19:32

До 6 години затвор грозят шофьора, катастрофирал на бул. "Тодор Александров" в София в четвъртък

От 1 до 6 години затвор може да получи шофьорът, който вчера под въздействието на наркотици катастрофира на столичния булевард "Тодор Александров", като при инцидента пострадаха 5-ма души, сред които и двете му деца.   Положителна е наркопробата на шофьора, причинил катастрофата с петима пострадали в София От Софийската районна прокуратура..

публикувано на 02.08.24 в 19:01
Калин Стоянов в с. Петрово.

Калин Стоянов: Когато овладеем ситуацията, всички, които гасят в момента, ще бъдат отличени

След като тази сутрин лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов поиска оставката на министъра на вътрешните работи заради това, че е наградил посланика на САЩ, а не огнеборците, Калин Стоянов коментира, че всички, които гасят в момента, ще бъдат отличени: "От прохладните студия, от Пленарната зала е много лесно да критикуваш и да даваш..

публикувано на 02.08.24 в 18:57

Премиерът се надява ремонтът на Дунав мост да приключи по-рано

Служебният министър-председател Димитър Главчев и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова посетиха строителите на обекта Дунав мост и бяха обнадеждени, че ремонтните дейности може да приключат по-рано от предвидения 2-годишен срок.  Проблемът с увеличения трафик от лични и товарни автомобили може бъде преодолян с прилагането на..

публикувано на 02.08.24 в 18:52