Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С насилие и конфронтация в Северно Косово Вучич може да отвлече вниманието от масовите протести срещу него в Сърбия, смята той

Едуард Джоузеф: И Вучич, и Курти са виновни за напрежението в Северно Косово

"Косово не е в състояние да се грижи самостоятелно за сигурността си"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Kосовският премиер Албин Курти не постига нищо позитивно с конфронтацията си с населението в северните общини, а сръбският президент Александър Вучич има интерес от запазване на напрежението, заяви в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" Едуард Джоузеф (Edward P. Joseph (@edwardpjoseph) / Twitter), бивш зам.-шеф на мисията на ОССЕ в Косово. 

Господин Джоузеф, има ли според вас категоричен отговор въпросът кой е виновен за тази поредна, но много опасна ескалация на напрежението в Северно Косово?

Краткият отговор е - премиерът Курти. Защото той не координира с КФОР, а всяко косовско правителство е длъжно да го прави, решението си да изпрати специалните части на полицията на Север, за да вкарат избраните кметове в общините там. Курти носи отговорност.

Но това не означава, че и сръбският президент Александър Вучич не е отговорен. Бих казал дори, че неговата отговорност е дори по-голяма. И се корени далеч преди настоящите събития - безобразното нападение на сръбски протестиращи срещу войници от НАТО, които са там, за да пазят мира и не заемат ничия страна. Затова реакцията на Съединените щати е много обезпокояваща - защото не отчита адекватно ролята на Вучич и е насочена изключително срещу Курти.

В отговор на ваш въпрос на форум в Братислава тази седмица премиерът на Косово призна, че НАТО e незаменим фактор за отбраната на страната му, но въпреки липсата на координация с КФОР той няма право да каже на избраните законно косовски албански кметове на доминираните от сърбите общини да не поемат задълженията си. Кметове с малко "к", призна Курти - заради избора им от по-малко от 4 процента от електората. Не ви ли се стори неубетилетен неговият отговор?

Отговорът му не беше много убедителен. Защото въпреки че е суверенна република и Съединените щати и повечето други членки на НАТО я признават, Косово не е в състояние да се грижи самостоятелно за сигурността си. Тя е в ръцете на НАТО. И той трябва да съгласува подобни действия, защото вижте докъде доведоха те! Войници от КФОР бяха изложени на опасност. А той ми отговори, че координация винаги има, но не винаги има единомислие. Това е незадоволителен отговор. Не може да кажеш просто така: не всеки път се спогаждаме.

А по въпроса за изборите за мен е по-важно да не забравяме как се стигна до резултатите от тях - заради организирания от Белград бойкот. И за това Курти е прав. Оказан е натиск върху сърбите, които биха участвали. Ясно е, че Белград контролира "Сръбска листа", която има почти пълен монопол в политиката в Северно Косово. А това не беше така преди да дойде Вучич на власт. Докато бях в Косово като заместник-ръководител на мисията там на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, сред сърбите имаше политически плурализъм.

Не бива да пренебрегваме и прилаганото насилие. Аз съм говорил с действащи официални западни представители, които са абсолютно убедени, че Белград упражнява власт в Северно Косово и чрез престъпни елементи. Примери за това има много в недалечното минало - не на последно място неразкритото все още убийство през 2018 година на умерения косовски сръбски политик Оливер Иванович.
Войници на КФОР поставят бодлива тел пред кметството в град Звечан, Северно Косово, сряда, 31 май 2023 г.
От реакцията на Вашингтон срещу Курти обаче излезе, че той е злодей, а Вучич е чист като сълза.

За първоначалната реакция от Съединените щати миналата събота, след като премиерът Курти изпрати спецполицаите в северните общини - това беше преди безобразните прояви на насилие от страна на сръбски протестиращи, каквито от опит знаем, че са предварително планирани - е ясно, че беше прекалено остра. Въпреки че Курти заслужава да му се търси отговорност. Защо трябва да има последствия за отношенията ни с Косово!

Тази заплаха беше последвана от прекъсване на сътрудничеството ни във военната сфера и на усилията от страна на Вашингтон да убеди страните, които не признават независимостта на Косово, да променят позицията си. Това е против интересите на Съединените щати. Защото прекалено острата реакция срещу Прищина даде зелена светлина на Вучич да действа точно в момента, в който с насилие и конфронтация в Северно Косово може да отвлече вниманието от масовите протести срещу него в Сърбия.

Преди президентката на Косово Вьоса Османи да даде принципно положителен отговор на френския президент Макрон и германския канцлер Шолц, че може да бъдат организирани нови избори в четирите общини в Северно Косово, премиерът Курти също даде знак за това в Братислава. Смятате ли, че Прищина вече се поддаде на натиска от съюзниците си?

Важно е да бъде овладяна тази ситуация, да се стабилизира Северът и да се намери някаква формула, която да доведе до нови избори. Защо обаче трябваше да се стига въобще до извънредните избори през април? Имаха си кметове тези общини, но те подадоха оставки през ноември. Това очевидно беше оркестриран ход, а не спонтанни действия от страх или разочарование - заради спора за регистрационните номера на автомобилите.

Курти отстъпи. Договориха се. А след това премиерът направи дори това, което беше казал, че няма да направи - отстъпи в Брюксел през февруари и в Охрит през март за Асоциацията на общините с преобладаващо сръбско население. Съединените щати и Европейският съюз декларираха, че неподписаното заради Вучич споразумение е правно обвързващо. Това беше възможност за Вучич да призове сърбите да се завърнат в косовските институции. Той обаче не го направи.

Условието му, че това ще стане когато споразумението от 2013-а бъде приложено изцяло е деструктивна политика, която създава условия за настоящата дестабилизация. А Вашингтон не дава знаци, че го разбира по този начин.

Не може да се отрече на Албин Курти, че е изключително последователен в радикалния си подход в отношенията с Белград. Безапелационно запали фитила на кризата с номерата на колите, проведе избори въпреки бойкота на "Сръбска листа", инсталира силово новите кметове. Бихте ли го посъветвали да продължава да дерзае по същия начин?

Не. Не бива да го прави. И ако можех да продължа с въпросите към него, щях да го попитам печели ли страната му от това поведение. За мен отговорът е "не". Защото, въпреки че си мисли, че има суверенното право да не се съобразява с партньорите си, всъщност не постига нищо позитивно.

Но нека отново обърнем внимание на първопричината. Има ли Александър Вучич наистина интерес от формирането на тази асоциация на общините с преобладаващо сръбско население? И на този въпрос отговорът е "не". Той има интерес въпросът да остане нерешен. Защо? Защото така Косово няма да бъде прието нито в Европейския съюз, нито в НАТО, а Белград си запазва козовете срещу Съединените щати и Евросъюза.

Снимки: БТА и ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради силния вятър той продължава да се развива към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно, и той ще го върне мотивирано, тъй като няма хипотеза за временно назначаване при изтекли мандати на..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в района на Балканец е двупосочно в една лента. Възстановено е движението в активната лента при км 19..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и Бузлуджа.  Общо 1100 планински..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и югозападната част на Трансилвания топлинната вълна ще продължи да се засилва, като ще бъдат регистрирани..

публикувано на 13.07.24 в 15:43