Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кристина Палазова: Да се обърнем към корените и да разплетем родовите си нишки

Фрагмент от книгата „ Разкази от корена“ на Кристина Палазова
Снимка: Славена Илиева

Кристина Палазова е гост в „Нощен Хоризонт“ и тя ни отвежда към ролята и силата на рода, към корена.

Кристина Палазова първо е разследващ полицай, завършила е право, а след това и психология на здравето.

Написаните истории са вдъхновени и тясно свързани с  родопската мистична действителност. Герои са обикновените родопчани, сред тях са и  видни хора от нейния род.

Потомка е на Хаджи Ангел Ников Каишев - родопски родолюбец, радетел,живял в не леките условия и по време на османската власт. Но и разбираме от нея,че това е „ огромен дълг, повод за гордост, но  и голяма отговорност“!„ Бил е дарител, родолюбец, построил е българска църква, една от стаите му е била превърната в българско училище,  изучил е шестимата си сина на български език, вкарал е от гръцко първата камбана в родното село, бил е основен църковен дарител ...“

Макар и първа книга, Кристина Палазова вече е носител на няколо престижни награди за разказите си.

„Тук сме не само да се ограничим върху собственото си битие, а да бъдем полезни за цялото, за общността в земния ни път!“, казва авторката.

Кристина Палазова

Кристина Палазова започва да пише през 2020 г. по време на пандемията. На заглаванта страница са изобразени дърво с корени, особена църква и ключ, част от разказите й в книгата. 

С дебютната си книга „ Разкази от корена“ се отправяме към красивите Родопи, с цел да се докоснем и да научим повече за вътрешното й аз, към интуицията, за силата на корените и род.

Те и провокират, за да се замислим във всеки един момент за ценното,  да опознаем традициите, най-вече корените си  и необходимостта да се обърнем към тях, за да те да ни дадат сила и да изживеем по-пълноценен начин този живот.

„ Стигнах до този извод,че всички сме едно цяло и именно заради това реших да разплета родовите си нишки, защото ние не сме самотни пъзелови парченца, а сме част от родовото цяло“.

Ние сме дървета, които трябва да бъдат гордо извисени, непоклатими и стабилни, благодарение на мощните си корени!  И дори те да са невидими, те са там и ни крепят, разпростират се в недрата ни бълграски като в подземна кора и се преплитат  в други корени на друг род, за да ни превърнат в народ и това са същността и цялото! “, смята още Споделя Кристина Палазова. И допълва:

„Ако не познаваме и не изслседваме миналото си няма как да търсим щастие в настоящето“.

Родопският говор е вплетен в разказите й. Ще научим нов говор, ще разберем, че „клин“ означава родопска баница с ориз; „бърканица“ е вид млечна напитка подобна на айрян; „кардио“ е зеле,“ кападалия“ означва наперен; „кабахат“ е грях;

В разкази като „Прошка“, „Обет“, „Дълг“, писталеката ни подканя „ да подсилим духа си и  да сме по – осъзнати!

Представянето на първата  й книга „Разкази от корена",  ще е на  07.06.2023 г. от 19.00 часа в бар "Сингълс".

"Преди не вярвах, но вече зная,че когато осъзнаем, че сме част от едно родово цяло...В нас се влива невероятна родова сила, която ни помага да открием мисията и предназначението си тук и сега.“

Тиражът на книгата е изцяло благотворителен.

Със закупуването на книгата й „Разкази от корена“ ще подкрепите фондация " Искам бебе". Нейният път е тясно свързан също и с не леката й  борба да има деца, именно от там тя е получила помощ до сбъдването на  нейната мечта.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хилда Казасян

"Да послушаме кино" и "Световното кино в музика" с Хилда Казасян

Когато нещо е добро и работи, то не трябва да се променя . Това каза пред БНР Хилда Казасян, която заедно с Васил Петров, Теодосий Спасов, джазбенд и оркестъра на Плевенската филхармония продължават концертите си с филмова музика в цяла България.  И двете програми - "Да послушаме кино" и "Световното кино в музика" - са се превърнали в истински..

публикувано на 03.10.23 в 15:54
Рада Ганкова

Рада Ганкова за предстоящите литературни събития в Брюксел

"В Брюксел продължаваме да работим по различни културни и поетични събития, освен фестивала, който е концентриран в два дни и половина, през останалото време в годината организираме български литературни събития", каза в "Понеделник вечер" Рада Ганкова, преводач и програмния директор на Петия  фестивал на българската книга в Брюксел . Пети фестивал..

публикувано на 03.10.23 в 11:52

„Създателят“ – за човека в машината и машината в човека

Малко са оригиналните сюжети, които си пробиват път до големия екран, без да са свързани с източник като книга, поредица или друг тип известна марка. Да погледнем към най-успешните филми това лято , например. „Барби“ е посветен на популярната кукла. „Опенхаймер“ пък е базиран на биографията на създателя на атомната бомба „Американският..

публикувано на 03.10.23 в 11:14
Боян Ангелов

Боян Ангелов: Въздухът за птиците е корен, а думите са гръм в небитието

"Тази книга по принцип е нова, но има и доста неща, които са писани в по-ранни години, исках да бъде не точно любовна или интимна лирика, но да бъде поезия , която да бъде изчистена от тези проблеми на деня, които непрекъснато се стоварват върху нас, да се погледне малко по-нашироко и по-надълбоко в човешкия живот, разказа в "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 03.10.23 в 10:37

Мария Мартинова издаде албум с музика на Бах, Шимановски и Шопен

На музикалния пазар в края на месец август тази година в дигитален формат излезе албум, озаглавен „Мария Мартинова свири Бах, Шимановски и Шопен“. Той с ъдържа Италианския концерт от Йохан Себастиан Бах, Прелюдии, опус 1, от Карол Шимановски и Полонез-фантазия от Фредерик Шопен. Мария Мартинова е възпитаничка на Националното училище по..

публикувано на 02.10.23 в 20:44

Веселина Седларска за думите и живота като тълковен речник

Няколко сюжета не ми даваха мира и напираха да бъдат написани, ходеха ми по нервите, но като написах всички разкази в сборника, видях, че те общуват помежду си по друга формула , представяща как животът ни обяснява думите и как ние обясняваме думите на живота. Това каза пред БНР Веселина Седларска при представянето на новата си книга  "Животът е..

публикувано на 02.10.23 в 18:36
Софийската национална опера създаде истински празник на фестивала Кьонигсвинкел

10-минутни аплодисменти за Софийската опера в Германия

На празника на музиката трупата на Софийската национална опера създаде истински музикален празник на фестивала "Кьонигсвинкел".  Това е името на областта около стария баварски град Фюсен, която обхваща общините Пфронтен и Швангау. В тях се намират няколко двореца, възстановени или построени от династията Вителсбах, най-прочутият от които..

публикувано на 02.10.23 в 15:18