Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преподавателят в НПМГ Алeксандър Милушев отчита особено успешна учебна година


"Изпращаме особено успешна учебна година", сподели, в разговор за предаването "По първи петли" на програма "Хоризонт" на БНР Александър Милушев, преподавател в НПМГ "Акад. Любомир Чакалаво". Той е завършил тази гимназия, след това е продължил в Софийския университет, а тези дни ще изпрати своята осма година като учител в любимото училище. 
"Тази година, в НПМГ, имаме прием в седем паралелки за 8-и клас. Хубавото при нас е, че профилираното обучение започва още в 8 клас, за разлика от други училища, където е в 11 и 12 клас. В паралелките по биология, при нас, например, учениците имат допълнителни избираеми факултативни учебни часове по биология и химия още от началото на своето гимназиално образование.
Миналата събота се проведе нашето състезание на името на патрона на нашата гимназия - акад. Любомир Чакалов. То е с особен прием за балообразуването за прием в паралелките по природни науки. Вземат се точките и от олимпиади и , освен националното външно оценяване по математика и бълг. език, се взема успеха от нашето състезание по природни науки и география. Максималният бал е 500 точки. Всяка година се формира по различен начин, според интереса. На състезанието се явиха 1 100 участници. Тази година интересът е огромен. Подробности могат да се видят във Фейсбукстраницата на нашата гимназия. 
Това състезание е разделено в четири модула и е начин най-изявените по природни науки да се насочат отрано към по-нататъшна професионална реализация. 
През лятото десетокласниците от паралелка "Биология" са поканени и ще участват в научно-изследователски лагер в Брандербургския университет. Там най-добрите в изучаването на немски език в нашето училище, и олимпийци в това число, ще видят как се работи в истинска научна лаборатория, ще имат практика. Може би най-ценното от тази практика е, че там ще има ученици и от други немскоговорещи гимназии, включително немски природо-математически гимназии."
Цялото интервю с преподавателя по биология и здравно образование Александър Милушев - в звуковия файл.

По публикацията работи: Маргарита Дойчинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33

Проучване: Българските деца нямат навик да ядат риба, плодове и зеленчуци

Българското дете няма навик да яде риба. Всяко пето дете у нас не яде риба. Няма такава кулинарна традиция. Това е един от изводите от огласено национално представително проучване на хранителните навици на децата у нас. Това е възрастта, в която се оформят стереотипи за хранене . Потвърди се, че има много какво да се върши, за да се..

публикувано на 19.09.24 в 09:49
Снимката е илюстративна

Баба, дядо и аз - и "Малка нощна музика" - ноти по време на война

От преди двайсетина години всяка бъдеща майка в големите градове на Израел, очаквайки скоро дете, а след това и с новороденото дете слуша дискове с класическа музика "Бейби Моцарт", "Бейби Бах" или други. Според психолозите такава музика влияе добра за развитието на зародиша. Това лято в един от културните домове на Тел Авив бе много популярно..

публикувано на 17.09.24 в 12:49
Елена Хайтова

Елена Хайтова: Ако баща ми знаеше, че не чуждите думи са беда, а опростачването на езика

Хайтов много се гневеше на чуждите думи в българския език, но ако знаеше, че не това е бедата, а това, че езикът ни много се опростачва .  Това каза пред БНР Елена Хайтова, дъщеря на писателя Николай Хайтов.  "Все пак чуждите думи внасят своя колорит. Но да казваш нещо от незнание или малокултурие, това е смешно. ...  Написала съм едно есе точно за..

публикувано на 16.09.24 в 19:23

Протест в края на септември готвят седем браншови организации, обучаващи нови шофьори

Протест в края на септември готвят седем браншови организации, обучаващи нови шофьори . Причината са обнародваните във вторник в Държавен вестник две наредби за промени в условията при обучението.  Диалогът е нарушен, казва Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка . А министерството на транспорта обяснява, че..

публикувано на 15.09.24 в 16:00