Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Няма да намерите нито един човек, работещ в сферата на образованието, който да приеме резултатите от матурите с учудване"

Нели Колева: Учителските заплати трябва да растат, но не за всички учители

"Българското образование се намира в 19 век на всички нива"

Учителските заплати трябва  да растат, но не за всички учители. Това заяви пред БНР Нели Колева, директор „Публични партньорства“ във фондация „Заедно в час“.

Не виждам защо трябва да се вдигат заплатите на тези учители, чиито ученици ходят на частни уроци от трети клас, както и в училищата, които си пишат актив за споделените постижения между тях и частните школи“.

Тя коментира средния резултат от 3.93 на задължителната матура по български език и литература тази година.

Оценката не е Добър 4 , а кръгла двойка. Скалата, на която пишем 3 в България е на 30%. Това е смехотворно. Всяко взискателно училище пише 3 на 60%. Дължим истината на обществото.  Ако се въведе адекватната скала на оценяване, реалният резултат от матурите ще е Слаб 2“.

Работата на училището е да учи децата и ако методите, които се използват в момента, не работят, трябва да се намерят други, убедена е тя.

Ако социалните системи не работят, трябва да бъдат преосмислени и променени. Да обвиняваме децата за провала на възрастните, това е абсолютно възмутително“.

Колева отбеляза още, че едва 7-8 % от зрелостниците тази година са от семейства с нисък социален статус.


„Да хвърлим вината върху 8, дори и 10 % от учениците за колективния провал, не е достойно“.

Учениците имат мотивация, когато виждат смисъл и полза, подчерта Нели Колева.

„Когато училището е място, в което не намират смисъл и това, което се преподава няма никаква връзка с реалния живот, а отношението на учителите ги кара да се чувстват така, все едно, че те са проблема, няма как да има мотивация“.

Няма да намерите нито един човек, работещ в сферата на образованието, който да приеме тези резултати с учудване, посочи още Колева.

Българското образование се намира в 19 век на всички нива. Има нужда от спешни действия. Депреоритизирали сме бъдещето на държавата в лицето на най-мощния инструмент, с който разполага  - образованието. Надявам се, че това дъно наистина ще разлюлее камбаната и всички ще започнем да се интересуваме“.  

Колева смята, че е необходимо да се направи анализ какво се е случило и какво правят началните учители, което после се губи.

Не става въпрос просто за една реформа. Учителската квалификация е ключова. Каква е ролята на училищните директори? Натрупала се е много инерция.

Докато смятаме, че добрата оценка е 50% успеваемост, и 10 хиляди лева да започнат да взимат учителите, те няма да имат стимул да произвеждат качество.

Въртим се в порочен кръг. Цената сега плащат децата, а след 10-20 години ще я плащаме и ние, които стоим и констатираме“.

Ситуацията, в която се намира държавата, е пряк резултат от ситуацията в образованието, отбеляза още тя.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Нели Колева може да чуете в звуковия файл.


Едни от най-ниските резултати са в Пазарджик. Цанко Бангьозов, който е дългогодишен преподавател по български език и литература в Математическата гимназия,  посочва като една от причините за това специфичния състав на областта – деца, за които българският език не  е майчин.

„Тия деца не виждат смисъл и начин, по който да успеят в България. Този проблем се задълбочава. Училището беше неглижирано като социална институция 30 години“.

Лидия Сиракова, която също е преподавател, отбелязва, че учениците не ходят на училище и не желаят да слушат учителите.

„Те не желаят да учат. На учениците е позволено всичко. Училището и учителите нямат никакви права. Родителите – пълно безхаберие и липса на уважение“.

Учениците пък казват, че въобще не са се напрегнали. Приемат постигнатите резултати със смях.

„Ще бъркаме цимент в Германия“

Необходимо е да се промени порочната практика парите да вървят с ученика, смята Сиракова.

„Ако един ученик остане да повтаря, за него през следващата година министерството не плаща. Почти негласно е , че не могат да се пишат двойки“

Другият проблем е новият Закон за училищното и предучилищното образование, смята Бангьозов.

„Това специализиране на образованието и модулите в 11 и 12 клас за повечето от децата са нещо, без което могат. Махнаха историята и географията“

Целият репортаж може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изваждането на Доган от имотите - депутати призовават за държавна намеса

Данаил Папазов, който преди 10 години беше министър на транспорта в правителството "Орешарски", изпрати кратко съобщение до медиите, в което заяви, че чрез фирмата "Сигда" е собственик на дружествата "Хермес Солар" и "Делта Епсилон, които притежават недвижимия имот в парка "Росенец". А освен него - и имот в столичния квартал "Бояна". В съобщението на..

публикувано на 29.08.24 в 20:33

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша организираха жители на столичния квартал "Княжево". Преди три месеца достъпът до планината беше прекъснат по основни алеи, които попадат в частен имот, в който е започнал строеж. Протестът беше пред сградата на Министерския съвет. Протестиращите поискаха да бъдат спрени строежите незабавно...

публикувано на 29.08.24 в 20:19

Дъждът и огнеборците овладяха пожара под Черни връх в Рила

Дъждът в късния следобед и екипите, които през целия ден гасиха на терeна - общо около 80 души, овладяха пожара под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 метра надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица. Това съобщи за БНР изпълняващият длъжността областен управител на Кюстендил и координатор по..

публикувано на 29.08.24 в 20:13

7,6 млрд. паунда преразходи в схеми за предоставяне на убежище на мигранти във Великобритания

Във Великобритания Институтът за фискални изследвания обвини Министерството на вътрешните работи в големи преразходи в подкрепа на схеми за предоставяне на убежище на мигранти. Лошото боравене с бюджета означава, че са похарчени 7,6 милиарда паунда повече от прогнозата. През последните три години първоначалните прогнозни бюджети на Отдела за..

публикувано на 29.08.24 в 19:54

Съдът в Монтана отказа да предаде на чешките власти мъж от Лом

Окръжен съд – Монтана отказа изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд – Парадубице, Република Чехия, с която се иска предаването на българския гражданин Н. Б. Ц., на 24 години, от Лом, по обвинение за извършена в Чехия кражба на две бутилки алкохол, за което е осъден на 9 месеца лишаване от свобода.  Кражбата е..

публикувано на 29.08.24 в 19:34

Стармър и Макрон обсъдиха рестартирането на отношенията с ЕС

Британският премиер Киър Стармър заяви, че е обсъдил в Париж с френския президент Еманюел Макрон възстановяването на отношенията с ЕС, както и редица други наболели проблеми. Киър Стармър е на обиколка в Европа, целяща да рестартира отношенията с ЕС след Брекзит.  Вчера той посети Германия, където обяви заедно с германския канцлер Олаф Шолц,..

публикувано на 29.08.24 в 19:13
Георги Георгиев

Насилникът на Дебора остава в ареста

Обвиняемият по делото "Дебора" Георги Георгиев остава в ареста, след като Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд, с което мярката за неотклонение "задържане под стража" беше променена в "домашен арест".  Това става след като днес Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд от края на миналия месец, с което..

публикувано на 29.08.24 в 18:58