Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Това, което се разиграва в последната седмица, оставя привкус, че политическата конюнктура промени реда на независимата съдебна власт"

Биляна Гяурова: Гешев се опитва да създава фалшив съспенс и да пренарежда играта, виждайки, че изпада от нея

Снимка: Капитал
"ВСС трябва да продължи. Когато си казал А, чрез това решение вчера, трябва да кажеш и Б, и В, и да стигнеш до края". Това обясни пред БНР Биляна Гяурова, Български институт за правни инициативи.
Тя цитира Олга Керелска - член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която заяви ,че винаги ще бъде на страната на независимостта на съдебната власт. 
"А това, което се разиграва в последната седмица оставя привкус, че политическата конюнктура промени реда на независимата съдебна власт. А това вече бие по нейната независимост. Трябва да има поредица от такива разговори. Тази плетка от зависимости и конфликти вече започна да се разплита и те трябва да стигнат до края".
Биляна Гяурова обаче не смята, че Иван Гешев е заминал за Страсбург с идеята да си осигури подкрепа от страна на европейските институции и да договори нещо за себе си.

"Това, което се опита на направи господин Гешев, е да използва ситуацията, но не му се получи. Той се опитва да създава един фалшив съспенс и да пренарежда играта, виждайки, че изпада от нея".

Тя напомни, че сега президентът е на ход.

"Все пак той няма срок. Конституционният съд също няма. Има висящи положения в цялата процедура, които биха могли да бъдат използвани. Миналата седмица президентът даде заявка, че може би ще бави. Но не съм убедена, че това ще промени по някакъв начин ситуацията за господин Гешев".

Биляна Гяурова отбеляза,че когато България все още беше ефективно под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка, имаше списък с ключови дела, следени от ЕК. 

"По пътя на отпадането на този механизъм, отпадна и наблюдението върху тези дела. Това е нещо, което на ниво европейски институции би могло да се върне и те биха могли да изискват информация по тях".   

Цялото интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова може да чуете в звуковия файл. 


Едва около 15 минути продължи изслушването на главния прокурор Иван Гешев пред Мониторинговата група на ЕП в Страсбург.

Стана ясно и че е направен опит за възпрепятстване на изслушването му. Инициатор за това е бил евродепутатът от ЕНП Владимир Билчик. Самият той потвърди пред „Хоризонт“ и поясни, че искането е било на няколко политически групи.

„На основание на вчерашното решение, не видях смисъл да се разговаря с него. Научихме, че е бил отстранен. Важно е да се вземе предвид интегритета на ЕП. Сметнах, че не е подходящо да имаме среща с него“

Мнението, че трябва да бъде изслушан надделя. На излизане Гешев заяви, че каквото има да казва, ще го каже в България.

По неофициална и непотвърдена информация Гешев има една-единствена среща, организирана от евродепутата Ангел Джамбазки. 

Зам. - министърът на правосъдието Емил Дечев коментира действията на Гешев.

„Тази активност буди съмнения за известна пристрастност в настоящия момент. Изведнъж главният прокурор и Прокуратурата прогледнаха за фактите и информацията, за които всички знаехме от години“

За премахването на фигурата на главния прокурор той каза, че е теоретично възможно, но не е сигурен, че това е най-удачният механизъм.

Евродепутатът Елена Йончева съобщи, че е имало въпроси, свързани с разследване на корупция по високите етажи на властта. Спооред нея се прави опит да му бъде запушена устата.

Председателката на Мониторинговата група Софѝя инт Велт пък смята ,че в България има голям шанс за промяна. 

Целият репортаж на Ангелина Пискова може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Русия провежда учения за подготовка и използване на нестратегическо ядрено оръжие

Руски войски са започнали учения за "подготовка и използване на нестратегическо ядрено оръжие," обяви министерството на отбраната в Москва, цитирано от Ройтерс. Ученията се провеждат в Южния военен окръг, до източната граница на Украйна. Използват се балистични ракети "Искандер" и хиперзвукови "Кинжал". От министерството обясниха, че целта е да..

публикувано на 21.05.24 в 19:16

Калин Стоянов награди преподаватели и културни дейци за приноса им към темата за сигурността

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов награди с грамота и плакет преподаватели и изявени културни дейци за приноса им към темата за сигурността по повод предстоящия празник 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Сред наградените беше Ваня Монева - диригент,..

публикувано на 21.05.24 в 19:11

Експерти: Мерките на БНБ няма да се отразят на имотния пазар

Допълнителните мерки за контрол на жилищното кредитиране на БНБ няма да променят политиките на търговските банки по отпускането на заеми, но е възможно да се окажат предупреждение за по-високи лихви, ако кредитирането продължава да расте. Това коментира за БНР Десислава Николова от финансовия портал "Моите пари".  БНБ разпореди на банките..

публикувано на 21.05.24 в 19:08
Снимката е илюстративна, архив.

Нивото на реките Банщица и Бистрица се покачи след дъждовете през последното денонощие

Нивото на реките Банщица (в област Кюстендил) и Бистрица се покачиха след дъждовете през последното денонощие. Няма излизане на вода от коритата, съобщи за БНР  експертът по управление при кризи към Общината Ивайло Чалъков. Падналите валежи в района на Кюстендил достигнаха 15 литра на кв. метър, отбелязаха от регионалната метеорологична станция...

публикувано на 21.05.24 в 18:53

Задържаха младеж за хулиганство във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа 20-годишен младеж за хулиганство около паметника "Майка България" в центъра на града. От клип в социалните мрежи се вижда, че през нощта двама младежи са паркирали скъп лек автомобил до паметника, което е забранено, и си правят снимки.  Полицията и Районната прокуратура във Велико Търново се..

публикувано на 21.05.24 в 18:27

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети ще бъдат увеличени с 290 лв.

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със синдикатите във висшето образование и Съвета на ректорите.  Нов механизъм за..

публикувано на 21.05.24 в 18:14

Депутати събират подписи за ново извънредно заседание

Депутати съобщиха на брифинг в кулоарите на НС, че от утре започват да събират подписи за свикване на ново извънредно заседание следващата седмица. На него трябва да бъде изслушан министърът на енергетиката заради информация за предстоящо увеличаване на цената на електроенергията. Поискана беше намесата на ДАНС заради подозрение, че една от партийните..

публикувано на 21.05.24 в 18:03