Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Дечев: Г-н Гешев е да не кажа опасен, но проблематичен за обществото и съдебната система

Несериозно е човек с толкова големи правомощия като главния прокурор да се нарича жертва, смята заместник-министърът на правосъдието

Емил Дечев
Снимка: БГНЕС

Има доверие към новия механизъм за разследване на главния прокурор, затова има и сигнали. Ако нямаше доверие, нямаше да има сигнали. Ако е имало доверие към стария механизъм, тези сигнали щяха да бъдат подадени преди 6 юни.

Това коментира пред БНР заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев по повод постъпилите вече сигнали срещу Иван Гешев по приетия нов механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Сигналите ще се гледат независимо дали към този момент Гешев е или не е главен прокурор, потвърди той. 

Във връзка с времетраенето на изслушването на главния прокурор Иван Гешев вчера от мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към комисията LIBE Дечев, който също бе изслушан, посочи:

"Едва ли е казал нещо ново и сензационно, което да не е било известно до този момент. Ако беше дал разкрития на нови, важни, сензационни факти, нямаше да говори само 15 минути. Вярно е, че правилата на тази комисия предвиждаха той да говори не повече от 30 минути. Ако тя беше преценила, че това, което се говори, е нещо ново, сензационно и изключително важно, тя можеше да увеличи това време на изслушване."

Друг сигнал в тази насока заместник-министърът на правосъдието вижда в думите на Гешев след изслушването, че каквото има да каже, ще го каже в България.

Дечев отчита още отношението на евродепутатите към сегашната "трескава активност" на прокуратурата, каквато по думите му в миналото не е имало.

Черновата на следващия доклад вече е готова, но той не е окончателно написан. Възможно е тази чернова да претърпи някои изменения след това изслушване на главния прокурор пред европейските депутати, допуска Емил Дечев.

Иван Гешев изхвърля скъсаната си пред медиите оставка  Снимка: БТА

Несериозно е човек с толкова големи правомощия като главния прокурор да се нарича жертва, смята още той.

С оглед неяснотата около подписването на указа от страна на президента, с който главният прокурор да бъде окончателно отстранен от поста му, Емил Дечев заяви:

"Г-н Гешев е да не кажа опасен, но проблематичен за българското общество и българската съдебна система от много време. Това не е подходящият човек за този пост. Сега се оказа, че и тези, които го избраха, си скубят косите за грешката, която са допуснали, разкайват се публично, признават си, че са допуснали грешка. Оставането за дълъг период от време след взето решение той да бъде освободен, на толкова важен пост, с толкова силни правомощия и много власт е проблемно за обществото. Ако не бъде одобрено това решение на ВСС в разумен срок, ще е необходимо и да се обясни на обществото кои са причините за това забавяне."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна гора.  Няма пострадали стопанства и жилищни сгради.

публикувано на 13.07.24 в 19:03

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради силния вятър той продължава да се развива към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно, и той ще го върне мотивирано, тъй като няма хипотеза за временно назначаване при изтекли мандати на..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в района на Балканец е двупосочно в една лента. Възстановено е движението в активната лента при км 19..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и Бузлуджа.  Общо 1100 планински..

публикувано на 13.07.24 в 16:21