Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Това, което се прави днес в РСМ, е за да се създаде конфликт между две страни от НАТО"

Петър Колев: С предизвикани инциденти в РСМ Русия дестабилизира Балканите

"Няма на какво да се сложи вето, РСМ не е започнала преговори с ЕС"

Снимка: БГНЕС

"Дали българската дипломация прави нещо по въпроса, за да представи пред нашите западни партньори какъв е реалният ни спор със Северна Македония. Той не е спор просто за историческото минало или за правата на българите там и за промяната на Конституцията на РСМ. Проблемът със Скопие е изключително дълбок. Появата на Македония на картата на Европа е геополитика, чиито корени са в Москва и в Белград. Това е инструмент, чрез който се дестабилизират Балканите. Това, което се прави днес в РСМ, е с ясната визия да се създаде конфликт между две страни от НАТО - България и Република Северна Македония. Да се разклати позицията на НАТО в момент, когато бушува война в Украйна. Това някой в Скопие го прави умишлено. И ние трябва да обясним на нашите западни партньори, че тези сили в РСМ, които предизвикват инциденти и провокации към България, са инструмент на чужда геополитика - на Руската федерация, която го ползва за дестабилизация на Балканите".

Това каза пред БНР Петър Колев, председател на Гражданския демократичен съюз в Република Северна Македония.

Според него откъсването на Македония от орбитата на Белград е "болезнен процес за някои хора в РСМ", но страната вече е в НАТО и ще бъде член на ЕС:

"Отношенията на РСМ с България ще бъдат братски и нормални. Знам, че на много хора в Белград не им харесва това, но ще бъде така".

Той подчерта, че разследващите органи на РСМ трябва да си свършат работата и случаят с Бекир Кадриески да бъде изяснен по съответния ред и всичко да бъде в рамките на закона, без значение от това за какъв гражданин и от каква етническа група става дума.

"Не е въпросът да се гледат конкретните инциденти, а да се влезе в съдържанието на нещата. Какво е е това, което се случва? Как се стигна до такъв тип взаимоотношения между Македония и България?", коментира Колев.

Петър Колев изтъкна, че РСМ не е започнала преговори с ЕС и няма на какво да се сложи вето

"Този обществено-политически фолклор и популизъм звучи надъхващо, но не работи, защото западните ни партньори като чуят, че за една държава, която не е започнала преговори, искаме да ѝ сложим вето, ни се подиграват, че не познаваме механизмите на процеса на преговори на една държава с ЕС. И да искаме, няма на какво да сложим вето, защото Македония в момента е в положение на вето, докато не промени Конституцията си и не впише в нея българите, наравно с останалите народи". 

Интервюто на Снежана Иванова с Петър Колев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирослав Боршош

"Класически" протест пред Столичната община срещу "чалгата пред НДК"

Протест с класическа музика пред сградата на Столичната община се обяви срещу "чалгата пред Националния дворец на културата", представена като културно мероприятие и за изграждането на войнишкия паметник пред НДК. Един протестиращите бе председателят на комисията по култура в СОС Мирослав Боршош: С произведенията на Бах, Панчо..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

СГС решава за европейска заповед за арест за трима чужденци заради опита за убийството на Алексей Петров

Софийският градски съд ще заседава по искане на прокуратурата да бъде издадена европейска заповед за арест за трима чужди граждани, които от 9 години се издирват с червена бюлетина на Интерпол, във връзка с опита за убийство на Алексей Петров през 2015 година. Става дума за украинците Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков, за които..

публикувано на 11.07.24 в 13:00

Общо 30 пожара са избухнали от началото на месеца

От началото на юли до момента са избухнали 30 горски пожара, изгорели са 2540 хектара горски площи, 68 ха гори са напълно унищожени, съобщават от Агенцията по горите. За първите шест месеца на тази година в страната са възникнали 211 горски пожара. 56% от тях  са започнали  поради човешка небрежност. Умишлено са причинени 6 на сто от всички..

публикувано на 11.07.24 в 12:53
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Ако вторият мандат отиде в ПП-ДБ и ни поканят, ще имаме разговор

Ако вторият мандат отиде в "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ни поканят на разговор с цел създаване на кабинет, ще имаме разговор. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов. Какво ще стане – не знам, добави депутатът. От ИТН ще изпратим..

публикувано на 11.07.24 в 12:35

Стачка на таксиметровите шофьори в Атина

Шофьорите блокираха таксиметровия транспорт в Атина с 24-часова стачка. Настояват за оттегляне на проектозакон, който, според тях, застрашава сигурността на пътниците. Нито едно такси не се движи в цялата област Атика. Голям брой автомобили участват в протестна демонстрация пред министерството на транспорта и пред министерството на туризма...

публикувано на 11.07.24 в 12:25
Владимир Малинов в НС, архив.

Има неформално споразумение "Булгаргаз" да прехвърли част от правата по споразумението с "Боташ" на трети страни

Постигнато е неформално споразумение за възможността "Булгаргаз" да предложи за прехвърляне част от правата по споразумението с турската енергийна компания "Боташ" на трети страни. Това каза служебният министър на енергетиката по време на изслушване в парламента. Той уточни, че това е договорено на среща, провела се по негова инициатива с турския му..

публикувано на 11.07.24 в 12:16

Възможно е АЛДЕ да изключи от редиците си ДПС

Няколко европейски либерални партии са изпратили писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в което настояват за наблюдение върху Делян Пеевски и изтъкват, че той е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ и от Великобритания. Генералният секретар на паневропейската либерална партия Дидрик де Шетцен заяви пред..

публикувано на 11.07.24 в 12:11