Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковачев за молбата на РСМ към Берлин: Феномен е държава да е толкова несигурна в идентичността си, че да моли друга

Автор:
Снимка: БГНЕС


Бундестагът гласува късно снощи предложение на депутатите от управляващата коалиция Германия да подкрепи активно Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз

Евродепутатът Андрей Ковачев определи решението на германския Бундестаг като странен феномен: една държава да е толкова несигурна в своята идентичност, език и култура, че да трябва да моли друга държава с политическо решение на законодателен орган да признае езика, културата и идентичността ѝ, заявява Ковачев. В Скопие искат да покажат историческа последователност, кочментира евродепутатът: 

“Германският парламент по настоятелна молба на министър-председателя в Скопие прие една резолюция, която има за цел да помогне за започването на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония. В това няма нищо лошо. Проблемът, или по-точно странният феномен е, че те се молят на друга държава да признае в решение на Парламент това, че македонският език, култура и идентичност съществуват. Аз нe съм чувал за друг подобен феномен на нашата планета, където една държава да е толкова несигурна в своята идентичност, език и култура, че да трябва да моли друга държава с политическо решение на законодателен орган да признае езика, културата и идентичността. Нашите колеги, съседи и приятели в Скопие не би трябвало да се притесняват от това, че имат съвременна идентичност, език и култура, но аз разбирам, че те искат да покажат някаква историческа последователност или исторически контуитет, който е различен от българския. Това е основата на нашия проблем, от там идват и дискриминацията, и говора на омразата, и всички проблеми, които имаме. Те не са двустранни проблеми, те са проблеми, свързани с основни човешки права и европейски ценности.

Призовавам отново и управляващите, и опозицията в РСМ да проявят смелост и мъжество, и да не продължават инерцията от времето на Титова Югославия. Да си помагаме заедно, да бъдем колкото се може по-бързо заедно в ЕС, както правят Румъния и Молдова, както прави Гърция с Кипър. Ние трябва да сме заедно в ЕС, и това може да стане само на базата на приятелство, на добросъседство, с изпълнение на подписания договор от 2017 година между премиерите Зеав и Борисов, както и добра воля. Пожелавам на нашите съседи наистина да преодолеят всички пречки и да могат колкото се може по-бързо да станат членове на ЕС заедно с нас.

Искам да благодаря на колегите от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз в Бундестага, че не подкрепиха тази социалистическа резолюция и по този начин не допринесоха още повече за усложняване на нашите отношения. Всички ние – ХДС, ХСС и ние в България искаме преговорите да започнат колкото е възможно по-бързо и да бъдат преодолени всички пречки”, заяви Ковачев.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен

ЕС ще предложи на Лондон нови варианти за младежка мобилност

Брюксел ще предостави на Лондон до седмици нови предложения, които да позволят на младите хора да се движат по-свободно между Обединеното кралство и ЕС, съобщи вестник "Гардиън". Информирани източници са заявили пред вестника, че първият проект на нова версия на предложението на Урсула фон дер Лайен от април вече е бил обсъден от страните членки на..

публикувано на 21.09.24 в 03:21

Джо Байдън подготвя пакет оръжейна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара

Съединените щати подготвят пакет военна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара, нарушавайки продължилата месеци тенденция към по-малки пакети за Киев за военните му операции срещу Русия, заявиха за Ройтерс двама американски служители. Последният пакет идва в решаващ момент от войната, тъй като Русия се опитва да унищожи енергийната..

публикувано на 20.09.24 в 21:28

Иранското посолство в Ливан осъди нападението на Израел срещу Бейрут

Иранското посолство в Ливан осъди нападението на Израел срещу Бейрут в петък, което доведе до най-малко 12 убити и 66 други ранени. Най-малко 12 убити и десетки ранени при израелския въздушен удар срещу Бейрут "Ние осъждаме най-категорично израелската лудост и арогантност, които преминаха всички граници, като се насочиха към жилищни..

публикувано на 20.09.24 в 21:19

Планинските спасители осигуряват постоянно дежурство през почивните дни на Седемте рилски езера

Планинските спасители ще осигурят постоянно дежурство на Седемте рилски езера през почивните дни до вторник заради очаквания наплив от туристи и планинари, казаха за БНР от отряда в Дупница. От това лято спасителната служба има и своя вече оборудвана база на циркуса, което съкращава доста времето при акциите в планината при възникнала..

публикувано на 20.09.24 в 20:27

АПИ с обществена поръчка за 600 хил. лв. за укрепването на участък от пътя между две берковски села

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за 600 000   лева за укрепването на участък от 70 метра от път между берковските села Замфирово и Пърличево. От 2017 г. отсечката е в лошо състояние Обществената поръчка е за избор на изпълнител за изготвяне на технически проект и строителство за възстановяването и укрепването..

публикувано на 20.09.24 в 20:23
Сливенски митрополит Арсений

Митрополит Арсений: В Сливенска епархия няма разделение и напрежение

В Сливенска епархия няма разделение и напрежение, обяви новоизбрания Сливенски митрополит Арсений по време на първата среща с медиите в града, в отговор на въпрос на БНР за скандалите около епархийските избори през пролетта. Митрополитът обяви, че започва ремонт на емблематичната за града сграда на митрополията, защото от години не е правен..

публикувано на 20.09.24 в 20:18

Трамвай е блъснал жена в центъра на София

Трамвай е блъснал жена в центъра на София. От МВР уточниха, че инцидентът е станал на улица "Алабин" малко преди 18.00 часа. Жената е около 30 годишна. Откарана е в болница без видими тежки наранявания. Заради инцидента движението на трамваите по ул. "Алабин" беше спряно за кратко, но вече е възстановено.

публикувано на 20.09.24 в 20:11