Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лили и Дари за "София прайд": Не целим да покажем какви сме, а че ни има!

Дарина Коилова и Лили Бабулкова
Снимка: Ирина Недева

"Без да се замисля взех това решение. По никакъв начин не сме скрити и живеем живота си така, както ни се иска да бъде, освен с малкото затруднения - чисто административни". Това казаха пред БНР Лили Бабулкова и Дарина Коилова, които са заедно от 14 години, женят се във Великобритания, но бъларските институции не признават брака им, защото е еднополов. 
"Невъзможно е съвсем да няма страх. Страх ме е от радикализацията не само по отношение на ЛГБТ и правата, тя е повсеместна в момента и в последните години се изостря все повече. Истината е, че в общественото пространство трябва да има ако може малко повече примери за гей хора, за да може да се излезе от стереотипното мислене и говорене. Единственото, което представлява трудност за мен, е едно доста смазващо чувство за отговорност пред една цяла общност. За широката общественост, когато става въпрос за малцинства, това, което виждат, се приписва на цялата група".

Те споделят, че не се е случвало върху тях да е упражнявана физическа агресия. Лили обаче винаги има едно на ум, когато са на улицата и се хващат за ръка например:
"Физическа агресия не е имало, но сме преживявали подвиквания, заплахи. Риск има и те е страх. /.../ Тези престъпления, тази реч нараняват не само този, към когото са насочени. Знаем, че не са насочени към този човек поради конкретна причина, а просто защото е гей. Ако не е той, може да съм аз".
" Нашият билборд не беше вандализиран, но когато видя образите на други гей хора, включително наши познати, разкъсани и вандализирани, задраскани лицата на деца, разкъсани. И усещам, че в очите на тези вандали, аз съм тях, те съм аз и няма значение кой от нас ще бъде. Те виждат гей-човек и това предизвиква агресия в тях. И, да, и затова тези престъпления и речта на омразата са по-специални. Защото нараняват не само този към когото са насочени. Защото знаем, че няма конкретна прачина, а само защото е гей и ако не е той жертвата, може да съм аз".
Дария, Лили и техните роднини  Иво и Анджи с традиционен брак
Лили и Дари ценят подкрепата от брата на Дари, Иво, който в същата седмица, когато е София Прайд сключва своя, традиционен брак с Анджи.
Трябва да има правно признаване на едно-половите двойки, както и правно признаване на втория родител в такова семейство, категорични са Лили и Дари. 
"На този етап това, което има значение за нас, е да съществува правна форма, която да урежда административните въпроси, свързани с всяко едно семейство и за които много хора не си дават сметка".

Много по-трудно е за хомосексуалните мъже в България, споделят Лили и Дари. 

"Като правило е по-лесно в повечето страни от ЕС да живееш по-спокойно, когато си член на гей общността. Напоследък започваме да се замисляме дали да не търсим друг вариант /извън България/. Но на мен много ми се иска да сме си тук."

Горещият картоф - осиновяването на деца или асистираната репродукция за гей двойки и еднополови семейства все още са тема табу за българското общество.

"Ние лично все още нямаме деца. Но факт е, че много еднополови двойки в България отглеждат деца, около нас има няколко такива двойки. В сегашната ситуация има един родител, дали е мъж или жена, защото има и двойки мъже в България, които отглеждат деца, а другият родител не присъства никъде документално в живота на детето. От една страна е неговата липса на права върху детето, но мисля, че също така е важно да отчитаме липсата на право на детето за  легална връзка с втория му родител. Имахме такъв случай - единият родител почина, а той беше биологичния или “документалният” осиновител. Това дете губи и двамата си родители в този момент, защото другият няма никакво законово право и е оставен абсолютно на произвола или благоволението на семейството на документалния осиновител, което придобива правата да отглежда това дете".

На български думата, с която се обозначава шествието за права на сексуално различните "Прайд" лесно влиза в негативен стереотип и заради глагола "парадирам". Затова и организаторите на София прайд предпочитат да използват английската дума, а Лили и Дари са още по-категорични.
"Не е целта да се покажем какви сме, защото гей хората са много различни и не могат да бъдат подвеждани под един знаменател. Целта е да  покажем, че ни има", казаха Лили и Дари в навечерието на "София прайд".
София Прайд 2023
Цялото интервю на Ирина Недева с Дари и Лили чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Витоша-ски": Не може да се твърди, че Симеоновският лифт спира да работи окончателно

Не може да се твърди, че Симеоновският лифт спира да работи окончателно. Това съобщиха за БНР от ръководството на фирмата-концесионер "Витоша-ски" във връзка с разпространената информация за спирането на съоръжението, което е в ремонт от края на миналата година. Не е ясно обаче кога ще се реши въпросът с отказа на доставчика на резервни части да..

публикувано на 17.05.24 в 17:03
Севинч Солакова, ЦИК

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините, единичната им цена - 0,26 лева

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви процедурата по договаряне и без предварително обявление на обществената поръчка за изработка на хартиените бюлетини и изработката на ролките за машинното гласуване за изборите 2 в 1 на 9-и юни. Печатницата на БНБ по Изборен кодекс има изключителните права по отпечатването на бюлетините и ролките..

публикувано на 17.05.24 в 16:52

Страни от ЕС постигнаха съгласие за необходимостта от преоценка на ситуацията в Сирия

Осем страни членки на ЕС от първа линия на миграционните потоци и от Централна Европа приеха обща позиция за миграцията на министерска среща днес в Никозия. Те постигнаха съгласие за необходимостта от преоценка на ситуацията в Сирия с оглед предоставянето на международна закрила на нейните граждани, бе подчертано в приетата от тях съвместна..

публикувано на 17.05.24 в 16:42

До края на май се очакват първите полети на медицинския хеликоптер

До края на май се очакват първите полети на медицинския хеликоптер по системата ХЕМС, съобщи в Силистра служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.  Днес е бил извършен първият тренировъчен полет с медицински екипи и съответното оборудване.  Въздушната спешна помощ влиза в стандарта по Спешна медицина Във В. Търново беше..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Роберт Фицо

Роберт Фицо отново е опериран, състоянието му остава сериозно

Премиерът на Словакия Роберт Фицо, който беше прострелян в сряда, отново беше опериран и все още е в сериозно състояние, предаде БТА. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Новината съобщи словашкият министър на отбраната Робърт Калиняк.  "Той беше подложен на близо двучасова операция. Състоянието му е все още много сериозно. Ще са нужни..

публикувано на 17.05.24 в 16:20

В ЕС забраниха разпространението на още 4 медии, свързани с Русия

Страните членки на ЕС забраниха излъчването и разпространението на още 4 медии, свързани с Русия - сайтът Voice of Europe ("Гласът на Европа"), агенция "Новости" и вестниците "Известия" и "Российская газета". Англоезичният сайт Voice of Europe е базиран в Чехия. Той бе санкциониран от властите в Прага в края на март, след като бе обявен за..

публикувано на 17.05.24 в 16:16

Андре Токев: Когато човек сбърка, трябва да си понесе последствията, особено ако е публична личност

"Майката ми ме е възпитала да бъда честен и откровен. Когато човек сбърка, трябва да си понесе последствията, особено ако е публична личност" . Това заяви пред БНР шеф Андре Токев.  Известният кулинар и водещ на телевизионно предаване беше арестуван в София, след като беше заловен да шофира с близо 1,9 промила алкохол в кръвта. По-късно получи..

публикувано на 17.05.24 в 16:05