Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Надявам се новото ръководство на Министерството на отбраната да бъде по-решително в подпомагането на Украйна и в превъоръжаването на българската армия"

Йордан Божилов: Съветът НАТО-Украйна има за цел да даде на украинците нов статут в отношенията с Алианса

Йордан Божилов
Снимка: БНР
Надявам се новото ръководство на Министерството на отбраната да бъде по-решително в подпомагането на Украйна и в превъоръжаването на българската армия. Това заяви пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и бивш зам.-министър на отбраната.
"България беше една от най-милитаризираните държави по време на Студената война. Запасите ни бяха огромни и ние все още може да подпомагаме с боеприпаси, които остаряват, а трябва да минем и на въоръжение по западен стандарт. Нашата техника е несъвместима с тази на съюзниците. Все още има възможности да се разговаря  и ако дадем някакви системи, да получим по-модерни. Има фондове на ЕС". 
Украинската армия до началото на войната също беше изградено по съветски стандарт и ние изпратихме много големи количества. Има резон в твърдението, че България е оказала изключителна помощ на Украйна, обеляза Божилов
"Но все повече западен тип въоръжение и техника се изпращат в Украйна. Има принципно решение, че ще бъдат изпратени и самолети Ф16. Нашите възможности за подпомагане ще се ограничават". 
Много години се смяташе, че война в Европа е немислима и  някои от армиите загубиха способностите си. Загубиха се и способностите на военно-промишления комплекс да произвежда достатъчно въоръжение, обясни експертът. 

"Производството е ключово и за България. Нашата военна промишленост все още е изградена по стандартите на бившия Съветски съюз. Не се вписваме в общата картина. Трябва да мислим какво ще произвеждаме". 

Той коментира и започналата дългоочакваната контраофанзива на Украйна, целяща да си върне окупираните от Русия територии, както и предстоящата през юли среща на върха на НАТО, на която  Киев няма да получи така желаната покана за членство.

"На Зеленски ще бъде предложена алтернатива – създаването на Съвет НАТО-Украйна. Той има за цел да даде на Украйна нов статут в отношенията с Алианса. Докато е във война, Украйна не може да стане член, но НАТО може да даде определени гаранции – политически, във военно отношение и икономически.

Не считам обаче, че създаванетона този съвет ще повлияе на руската политика. Не знаем каква е крайната цел на Русия, но виждаме, че ожесточава атаките срещу цивилна инфраструктура".

Разширяването на НАТО е една от ключовите политики на Алианса, напомни той. 

"Всяка една държава, която се чувства застрашена, може да поиска да стане член. Финландия стана член на НАТО, очаква се и Швеция да стане. Те анализират риска за своята сигурност като много висок.

НАТО има принципи, по които извършва разширяването. Всички страни членки трябва да заявят своето съгласие. Съответната държава трябва да има ясно решение на националните си органи и да изпълнява определени критерии, свързани с демократичния контрол на въоръжените сили, за да има принос към общата сигурност. Държава не може да става членка на НАТО, ако не е решила всички спорове със съседите си. На този етап това липсва в Украйна"

Божилов обаче напомни, че още през 2008 г. беше заявено от страна на НАТО, че Грузия и Украйна някога ще станат членове.

Той отхвърли възможността да се върви към т.нар. израелски сценарий в Украйна

"На този етап имаме една доста внимателна политика, както на НАТО, така и на отделните страни членки - да не се влезе в директен сблъсък с Русия. Там има едно ръководство, което разиграва картата на ядрената заплаха. Не може да мислим за сценарии като в Тайван или Израел. Но подпомагането на Украйна е много важно. 54 държави, участващи във формата „Рамщайн“, са обединили усилия във военната и хуманитарна подкрепа на Украйна".

Цялото интервю на Весела Владкова с Йордан Божилов може да чуете в звуковия файл. 

 Съветът НАТО-Украйна има за цел да даде на украинците нов статут в отношенията с Алианса
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кап. Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци изпрати в последния му път капитан Атанас Илев

Ескорт на гвардейци във военноморска униформа изпрати в последния му път капитан далечно плаване Атанас Илев. Той е и последният възпитаник на Военното на Н.В. училище, кавалер на ордена "За храбост" и почетен председател на Съюза на завършилите Военното на Н.В. училище. Капитан Илев почина  малко преди да навърши 101 години.  Председателят..

публикувано на 23.07.24 в 21:20

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията. В засиленото наблюдение на различни плажове в страната участват служители  на полицията и на..

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара планира в района на върховете Купена, Жълтец и Ботев от мълния загинаха баща му и 11-годишната сестра на..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата офанзива вчера са били убити най-малко 80 души. Израелските военни обясниха, че тя се налага, за да..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул. Пред екипа, придружаващ българския отбор на Игрите, Георги Пеев сподели: "За да покажем с..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав текст от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто. По думите му става дума за 6,5 милиарда..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса...

публикувано на 23.07.24 в 19:30