Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 140 хиляди лева са необходими за реализирането на проекта Пилон „Рожен“ в Родопите

140 хиляди лева са необходими още за реализиране на проекта Пилон „Рожен“ в Родопите. Той ще бъде първият паметник на националния флаг на България. Най-високо в Европейския съюз и на най-висока надморска височина в целия свят – 1430 м. По-малко от месец остава, когато Родопа планина в синовна прегръдка ще приеме хиляди хора от цял свят за най-мащабното събитие, събора на Роженските поляни.

Пилон „Рожен“ ще е с височина от 111 метра и символизира площта на България от 111 хил. кв. км., както и настоящите 111 години от освобождението на Родопите. В избора на мястото - Роженските поляни - също е вложен смисъл – за обединението българите от две страни на една граница, емблема на силата на българския дух и любов към родината.

Инициативата за изграждане на монумент на българското знаме е на фондация „Наследство в бъдещето“ и се реализира чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Симеон Караколев, председател на фондация "Наследство в бъдещето" е инициатор на проекта.

"Подготовката върви по план. Нямаме на този етап сериозни спирачки, с изключение на най-важната част - това е финансовата. Имаме да събираме в рамките на следващите седем, осем дни, може би - до десет, имаме да събираме още 140 хиляди лева. Аз съм оптимист, че това ще се случи. Всеки ден получавам обаждания и от страната, и от чужбина. Така с подкрепа - морална и финансова, съм оптимист, че ще се справим и пилон на 13 юли ще има." 


Послания от 28-те области ще бъдат гравирани в основата на Пилон „Рожен“Финалните текстове подчертават приноса на всеки регион към развитието на България и нейната история и култура през вековете. Те ще бъдат гравирани върху карта на България с размери 5х3 м от врачански камък, като всяко послание ще е поставено на мястото на областта, от която идва.  „Рожен е история, да продължим да я пишем!“ е посланието на област Смолян. 

Пилон „Рожен“ ще е с тегло 110 тона и ще бъде транспортиран до Роженските поляни с З извънгабаритни композиции u 8 стандартни тира. Знамето на върха му ще бъде точно 1110 кв.м.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ впартньорство с Община Смолян.

Официалното откриване на първия паметник на националния флаг на България ще бъде на 13 юли. Церемонията ще е придружена от спектакъл с исторически картини на живо, както и шоу-заря.

В следващите дни – от 14 до 16 юли, ще се състои и традиционният събор Рожен. Близо 4000 изпълнители от всички краища на България ще се изявят в националнияфолклорен конкурс на „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023. На четири сцени ще се представят 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи. 150 сачиталищата от цялата страна, които ще покажат, как съхраняват автентичния българския фолклор.

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Репортаж на Радостина Чернокова със Симеон Караколев чуйте в звуковия файл.
Снимки: Личен архив.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Град Трявна

Денчо Минев, кмет на Трявна: Градът е съдба и мисия, посещава се предимно от българи!

"Пътувай с Хоризонт" ви посреща на едно различно място - Трявна. Градът е малък, но достатъчно гостоприемен и богат с минало , с история, с талант, майсторлък и дързост, за да провокира гостите си с любов, с изпитание за интелектуалното им любопитство, с изненади и желание да се върнат – независимо дали идват за пръв или за пореден път. Слушайте за..

публикувано на 12.08.24 в 11:30
Село Млечево

Предизвикателството "100 лицеви опори" е в помощ на децата от севлиевското село Млечево

Млад мъж, който прекарва летата със семейството си в севлиевското село Млечево, се е заел да превърне неуютна стая в местното кметство в малка зала за тренировки на децата по бойни спортове . Нужна е малка сума за оборудването и Християн и негови приятели се надяват да съберат, като привличат вниманието отправяйки предизвикателството..

публикувано на 11.08.24 в 19:32

Историята на чешмата с кристална вода край Доспат, дар за хората от рода на Красимир Рашилов

За да има вода, трябва да има гора, казва мъдро Красимир Рашилов - 86-годишен майстор-чешмар от Доспат.  По думите му, водите, които извират от Родопите, са кристални, а държавата е обърнала гръб на природата и водните богатства.  "Любител съм на природата, на водата, на гората и на всички останали природни забележителности. Затова хрумна ми..

публикувано на 07.08.24 в 20:26
Изпепелени домове във Виня дел Мар, Чили, 4 февруари 2024 г.

Как се бори с горските пожари Чили - страната, в която всички пожарникари са доброволци?

Чили е латиноамериканската страна с най-дългата територия в света - над 4600 км. Тази ивица осигурява изключително разнообразна екосистема от север на юг, като започва с най-сухата пустиня в света - Атакама, преминава през зона с гори, джунгли и езера и завършва със смятаната за най-чиста в света природна зона - Патагония,..

публикувано на 07.08.24 в 19:22
Поглед от италианското селище Кастелина Маритима към морето, което не се вижда от високата влажност.

Италия не помни толкова продължителни летни горещини

В Италия лятото е с продължителни горещини, придружени с висока влажност. Времето е тежко. Отразява се на хората, на селското стопанство и на природата. В 14 от общо 20 региона беше забранена поетапно от края на юни трудовата дейност на открито между 12 и 16 часа местно време. Наредбата е в сила до 31-и август. Хората не си спомнят морето и..

публикувано на 07.08.24 в 18:19
Владимир Николов

Изследването на мезозойската гръбначна фауна и динозаврите е прохождащо научно направление у нас

Поредната експедиция към Трън в търсене на следи от динозаври поема на път.  "Тръгваме обичайната група към Трън с ръководител доц. Латинка Христова от Националния природо-научен музей, с колеги от Геологическия институт на БАН и палеонтолози от СУ, тоест групата, която вече от 7 години работим в находището, разказа за "Хоризонт" палеонтологът..

публикувано на 07.08.24 в 12:25
Краеведът от село Звиница Мухарем Алиосман

Сбъдва ли се пророчество на три века България да се превърне в пустиня?

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи, където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона..

публикувано на 07.08.24 в 10:38