Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк: Текстовете от доклада за РСМ няма да бъдат гласувани анблок, а индивидуално

"Аз не премахвам нищо. Аз констатирам като докладчик, че компромис 18 няма политическата подкрепа и не може да бъде гласуван анблок"

Снимка: lhankyuchyuk.eu

"Компромисът се изготвя с участието на всички останали докладчици в сянка. Аз съм един от хората, който има мнение. Но аз съм един от тези 7, които решават. Аз не премахвам нищо. Аз констатирам като докладчик, че компромис 18 няма политическата подкрепа и не може да бъде гласуван анблок. Всички текстове ще бъдат гласувани индивидуално. Евродепутатите ще решат на 27 юни какво искат да видят в доклада".
 
Това коментира пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк, който е докладчик за напредъка на Република Северна Македония по пътя й към ЕС.
По този дози доклад той работи вече 4 години. "Имам доверието на моята политическа група и групата в ЕП и с това съм спечелил доверието на целия ЕП. Такъв важен доклад се дава за период от 5 години, което показва неговата важност. Изключение е, че се дава на съседна държава", обясни той.

В интервю за предаването "Неделя 150" Кючюк подчерта, че е изготвил 22 компромисни текста, от които 21 се приемат от останалите евродепутати

"Аз не съм човекът, който взима химикала и започва да пише доклад за напредъка на Северна Македония. Този доклад се основава на задълбочени методически анализи на ЕК, след което се изготвя политическа резолюция. По 1 текст няма съгласие с останалите политически групи. Аз няма какво друго да направя, освен да заявя обратно на колегите, че компромисният текст, който съм направил, тъй като не отговаря на техните очаквания, мога да им предложа единствено и само да гласуват всеки един текст отделно. Текстовете не са отпаднали, не съм отдръпнал нищо. Те ще бъдат гласувани на 27-ми в Комисията по външна политика. Те няма да бъдат гласувани анблок, каквото беше моето първоначално предложение, а ще бъдат гласувани индивидуално - текст по текст, и ще се види каква подкрепа има за всеки от предложените текстове", обясни той. И продължи:

"Включително за моя текст, където се призовава Северна Македония да включи българи, черногорци и хървати. Идеята, че аз съм отстъпил от моето собствено виждане, от това, което години наред съм защитавал, а именно, че македонското общество трябва да бъде мултикултурно, мултиетническо, уважаващо различията. Има много текстове, които са моят принос за това езикът на омразата и всички провокации, опити и действия за насилие върху хора, които се определят като българи, да бъдат осъдени в доклада. Тези текстове намират широка подкрепа".

По думите му проблемният текст се отнася до двустранни въпроси и е много по-широк от самата идея за вписването на българите в Конституцията

"Това не е крайният етап на приемането на доклада. Той трябва да бъде гласуван в Комисията по външна политика, след което пленарната зала трябва да даде свое становище по него. Предстои и голямото гласуване в пленарна зала. Това е технически въпрос, който се работи в Комисията по външна политика". 

"Знам какво съм правил. Знам, че този доклад трябва да отговаря на очакванията на ЕП, за да може да събере необходимата подкрепа на Северна Македония, на гражданите. В същото време аз съм български евродепутат", коментира той. 

Според него най-добрият начин да вървим напред в отношенията ни със Северна Македония е измерителят за човешки права и свободи

"Ще настоявам, дори да отпаднат тези текстове като компромисни, отделно за пленарна зала да бъде вписан текст, който казва, че българи, хървати, черногорци, вероятно ще допълня още няколко групи, да бъдат вписани в преамбюла на Конституцията на Северна Македония", посочи Илхан Кючюк и добави:

"Това трябва да бъде обобщеното силно послание на ЕП. Това не е волята само на Илхан Кючюк". 

Иска ми се българското правителство бързо да влезе в тази дискусия и МС да определи кандидата за еврокомисар, каза още Илхан Кючюк. 

"Очакването ми е да имаме солидна кандидатура, която да може да защити приоритетите на своя ресор. В момента освен че нямаме еврокомисар, нямаме и политически кабинет. Няма нужда и е загуба на политически ресурс, ако столът на България продължава да бъде празен, когато се взимат важни решения, а безспорно предстоят такива". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боевете в Източна Украйна

Боевете в Източна Украйна са в напрегната фаза, силите на Киев отстъпват към нови позиции в най-малко три места по фронта, съобщи главнокомандващият украинските военни.сили Олександър  Сирски е написал в "Телеграм", че с цел съхраняване на силите войските са се отдръпнали на нови позиции западно от селата в Донецка област Бердичи, Семенивка и..

публикувано на 28.04.24 в 21:15

Гръцката брегова охрана спаси 25 мигранти

Служители на гръцката брегова охрана спасиха 25 мигранти, чиято лодка потъна в Егейско море недалеч от остров Самос. Един от корабокрушенците е загинал, други четирима са в неизвестност, съобщава агенция "Ройтерс". Други 20 нередовни мигранти са се добрали по-рано днес до друг гръцки остров - Хиос За близо четири месеца от началото на годината броят на..

публикувано на 28.04.24 в 20:54
Николай Денков

Денков ще води листата на ПП-ДБ в Бургас, вероятно

Академик Николай Денков ще е водач на листата на ПП - ДБ за парламентарните избори във Втори многомандателн избирателен район Бургас, обяви един от лидерите на коалицията Асен Василев. По повод коментара на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Василев, с Кирил Петков и Николай Денков, Асен Василев..

публикувано на 28.04.24 в 20:32

Хиляди вярващи на Рупите за Цветница

Хиляди вярващи посетиха днес Рупите и  храма "Света Петка“, изграден по заръка на пророчицата Ванга, за която Цветница беше един от най- светлите празници.  Поклонници от България, Гърция и Северна Македония дойдоха, за да се поклонят пред гроба на Ванга, да запалят свещ в храма "Света Петка“ и да си вземат венец от върбови клонки...

публикувано на 28.04.24 в 20:07
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Борисов: Никой не може да поставя условия на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира..

публикувано на 28.04.24 в 18:28

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Жеги в Южна Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32