Марин Лесев от 30 години изучава, съхранява и популяризира българската национална кухня. Колекцията му според последните справки, съдържа почти 10 000 български печатни издания: 1800 книги, 6000 списания и 1700 вестника.
Освен печатните издания той е събрал десетки ръчно изписани кулинарни тефтери и индивидуални листове, които датират от 1900 год. до днес.
Те съдържат над 10 хиляди рецепти – някои от тях са напълно непознати /Кестенова гора, Гарози – дробчета от скумрии, Таратор от орехи и хляб, Пиле със сос от кръв/, но има и познати рецепти /Негърче, Фунийки, Реване, Добош торта и др./.
Целта на неговата дейност е да опази кулинарната ни памет и идентичност и да я популяризира.
По тази причина той е преиздал фототипно 12 книги от периода 1927-1939, които са под името „Автентична българска кухня“.
От една година работи по събирането, възстановяването и възпроизвеждането на стари рецепти, които ще бъдат публикувани в кулинарна книга.
"Първата ми книжка в колекцията беше от 1912 г. с почти 350 рецепти в нея и аз бях много впечатлен от нея и тогава всъщност реших да започна да събирам този изчезващ вид, това беше преди 29 години.
Най-старата ми готварска книга е и първата готварска книга, предена на български език у нас през 1870 година от Петко Славейков. В нея 70 на сто от рецептите са преведени от Славейков и са от европейска, американска, ориенталска кухня. Тази книга има 9 фототипни издания.
Днешните ресторанти на много малко места предлагат истинска национална българска кухня, в повече случаи те разбират стара рецепта преди около 40 години, а за мен стара рецепта е на над 80 години", разказа още пред БНР Лесев.
Работи и по откриването на стари български продукти, с които са готвили нашите предшественици.
Един от проектите, по които работи е „Кулинарна карта на България“, в която е събрал 4000 рецепти от различни региони и ги е нанесъл върху електронна карта.
Желанието му е в обозримо бъдеще да създаде „БЪЛГАРСКА КУЛИНАРНА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ“ в 15 тома.
От миналата година нашият гост прави и изложби в различни градове в страната. До този момент е излагал своите книги, както и домакински прибори, посуда, дребни кухненски уреди и др. пособия от 20 век в Ямбол и Русе. Изложбата е наречена „Кулинарна история на България” и се стреми да предизвика интереса към забравените традиционни регионални ястия.
Марин Лесев ще награди с книга слушателите на "Нощен Хоризонт", които дадат най-добрите рецепти със сирена в три категории: ястие със сирена, десерт със сирене и автентичен продукт от мляко. Рецептите изпращайте до 01. септември 2023 год. на адрес: gotvarnica@gmail.com. Може да изпращате и рецепти от стари български гозби или десерти. Най-добре да изпратите и снимка на ястието.
Още по темата в звуковия файл.
Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона. В каталунската столица тя се срещна с децата и техните родители в разговор за силата на езика и нишките, които свързват българите по света. Езикът е нашата идентичност и колкото повече изучаваме богатството му, толкова по-близо сме до същността си, каза..
Мисията да показваш, че различните хора не са опасни, и че всеки човек заслужава шанс, продължава и след смъртта - в това вярват близките и приятелите на пеперудения Георги от Перник, който стана звездичка на небето на крехката възраст от 9 години. В негова памет беше представен филмът "Пеперудена прегръдка", в който участват Гого,..
Поредицата "Бесарабски хроники" вече има своя нов том с наслов "Следа в историята ", излязъл през декември миналата година. Описан е периодът от 1762 до 2024 г. Всяка важна дата е разказана в три статии. Съставители са Анна Малешкова, общественичка, писателка, художничка, бивш директор на Дома на профсъюзите в Сливен , на Кинефикация. Тя е..
Кафето сутрин е едно от най-важните сутрешни ритуали за някои хора, за други е отделно изживяване. За това какво е да си бариста в България и какво не знаем за кафето, разказва Момчил Искренов: " На 29 години съм, от два месеца работя като професионален бариста в Coffe shop , отделям време и за заниманията си тук, но иначе имам икономическо..
На 1- ви февруари православната църква почита свети мъченик Трифон. Той е един от най- славните светци лечители. В народната традиция този ден се нарича Трифон Зарезан и се отбелязва и на 14 февруари, по стар стил. В българската традиция Св. Трифон е свързан с лозарството. На 1 ви февруари се извършва ритуално обработване на лозата,..
Исус Ангелов свири от малък на пиано, цигулка и акордеон. Пише есета, разкази и поезия. "Божията Безкрайност" е дебютната му книга, събрала поезията на Исус Ангелов и картините на Ставри Калинов. Той е сценарист и водещ на концертите, които организира в Националния дворец на културата в София. От 2 до 90-годишни са почитателите му. Не искат..
Членовете на Ротари клуб интернешънъл в България помагат на децата с онкологични заболявания, за да бъде изградена фотоволтаична централа, която да захранва с електроенергия възстановителния център в село Опицвет. На 7 февруари клубът празнува 20 годишнината си. Ротари Интернешънъл е международна неправителствена организация с нестопанска цел за..
Проф. Цоков е временно назначен, ще има конкурс за директор на Института по образованието . Това каза в предаването "РадиоТочка" министърът на..
"Може да се надяваме да не е така, но не трябва да си затваряме очите - струва ми се, че новият екип на Тръмп ще се стреми Европа да се превърне в..
Ако сте се събудили с главоболие след вчерашния празник, това най-вероятно е от изпития алкохол . За процеса на разграждане на алкохола от организма и..