Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Малко вероятно е Гешев да успее да вдигне такава вълна, че да помете „политическия боклук“ от политическата сцена"

Георги Киряков: Румен Радев няма да остави току-така завладения от него властови терен

"Ако ПП и ДБ успеят да се справят с политическата ситуация в близките месеци и видят успокояване в обществото, могат да заиграят някаква обща игра и за местните избори"

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова
Румен Радев няма да остави току-така завладения от него през последните две години политически и властови терен. Това обясни пред БНР политологът Георги Киряков. 
"Изземват му се властовите лостове, които беше поел през служебните правителства и назначенията в службите. Човек, който е бил на такъв тип властови връх, на какъвто той беше през последните две години, няма как да се примири с изритването. Няма как да се съгласи да се прибере в президентството и да бъде онази надпартийна фигура, която да символизира единството на нацията. Той си влезе в чисто партийните конфликти  и борби. Въпрос на време и на изтичане на мандата е да се включи активно, като партиен участник в тези игри"
Георги Киряков коментира и заявката на Гешев за навлизане на политическата сцена.

"Всеки нов играч на политическата сцена, който навлиза устремно, като Гешев, си представя политиката като някаква арена, на която трябва да се води жестока битка между силите на доброто и на злото. Това ни навежда на мисълта ,че Гешев няма да постигне нищо повече от това, което са постигали предишни такива играчи. Всеки опит на нов политически играч да навлезе на политическия терен ще се сблъсква със скептицизма на избирателите. Обществото вече  е претръпнало към  такъв тип послания и ще подхожда все по-песимистично и негативно към всеки следващ опит да се постигне нещо с такъм тип реторика. 

Никой няма да го спре да се изяви на политическата сцена. Моята прогноза е, че някъде около 0.5 и 2.5% е настоящия потенциал на господин Гешев за електорален успех. Малко вероятно е той да успее да вдигне такава вълна, че да помете „политическия боклук“ от политическата сцена". 

Политологът анализира и работата на новия кабинет.

"Този кабинет започна да върши оперативната работа. Ясно беше, че ще управлява в ситуация, в която трябва да се взимат много трудни решения. Моите очаквания са, че ще изпълни целия си мандат. Минималният срок е до местните избори". 

Той обясни, че при възникналата ситуация с наводненията в страната правитлеството е действало спокойно. 

Киряков коментира и социологическите изследвания, според които ПП имат по-сериозен спад в електоралната подкрепа от ГЕРБ.

"ПП и ДБ трябваше да направят труден избор и да се съгласят да направят редовно правителство с първата политическа сила. Те успяха да наложат  по някакъв начин собствения си дневен ред, но не могат да скрият факта, че става въпрос по-скоро за коалиционен формат, отколкото за сътрудничество между две партии". 

Бързането с конституционните промени на ПП-ДБ политологът определи като бягство от обясненията защо са направили коалиция с ГЕРБ. 

"Тези конституционни промени не могат да се случат в рамките на месец- два, дори година. Те не могат да се плод само на решенията на две партийни формирования, които са излъчили управление".

Той отбеляза и желанието на ДПС да диктува дневния ред на тази съдебна реформа. 

"Проблем е ,че оставиха Пеевски да се покаже като основно лице на тези конституционни промени. Всъщност двигатели им са ДБ и ПП. Това трябваше да се представи на публиката". 

Политологът смята, че на този етап ПП и ДБ нямат никаква стратегия за местните избори. 

"Все още не са изградили достатъчно доверие помежду си, за да управляват заедно. Ако успеят да се справят с политическата ситуация в близките месеци и видят успокояване в обществото, могат да заиграят някаква обща игра и за местните избори".

Очевидно е, че изборът на Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор влияе на управляващите, отбеляза още той. 

"Няма обаче да е толкова лесно управляващото мнозинство да се справи с този проблем. Тук ще има напрежение. Да видим колко може да ескалира то и дали ще се стигне първо до разпад на вътрешната коалиция ПП-ДБ, после и до разпад на управляващото формирование между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ". 

Цялото интервю на Людмила Железова с Георги Киряков може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият български еврокомисар получава ресор "Регионална политика"?

Българският еврокомисар ще получи ресор "Р егионална политика", споделиха пред БНР запознати. Тази информация се появи в публичното пространство днес, но с уточнението, че още нищо не е сигурно. Крайният срок за подаването на кандидатурите за еврокомисари от страните-членки изтича в петък. Нищо не може да бъде сигурно, докато не приключи..

публикувано на 28.08.24 в 11:50
Бяло море край Марония, Гърция

Увеличил се е броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка

С малко над 11% се е увеличил броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка или екскурзия през юли спрямо същия месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт.  През юли най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с цел почивка и екскурзия - 47.4%,..

публикувано на 28.08.24 в 11:42

Откриха златни монети от времето на император Юстиниан Велики на крепостта "Калето"

Археолози от Националния исторически институт с музей към БАН откриха при разкопки в троянското село Дебнево златни монети от времето на император Юстиниан Велики. Петте златни монети са намерени разпилени  по пода на опожарено жилище в крепостта "Калето" в село Дебнево от периода на Първото български царство,  поясни ръководителят на разкопките..

публикувано на 28.08.24 в 11:36

Очаква се поевтиняване на газа с по-малко от 2% през септември

Очаква се следващия месец природният газ да поевтинее леко, с по-малко от предвидените 2 процента. Това стана ясно по време на общественото обсъждане за цените на синьото гориво. Изпълнителнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов обясни, че промяната се налага, тъй като предложените от тях цени са били по-ниски от тези на нидерландската..

публикувано на 28.08.24 в 11:22

Започна изплащането на обезщетения за пострадалите сгради в Елин Пелин

Започна изплащането на сумите за щетите, нанесени на къщите от взривовете в складовете за пиротехника край Елин Пелин миналия месец.  В село Гара Елин Пелин подадените заявления са около 70. Около 40 обаче ще получат обезщетение, припомни председателят на Общинския съвет в Елин Пелин Богомил Бранков. "Общата сума, до този момент, е около 16 500 лева...

публикувано на 28.08.24 в 11:10

ГРАДОСКОП търси млади експерти с идеи за културното наследство

Надяваме се европейските практики за опазване на културното наследство да се изучават и прилагат все повече в България . Това е и целта на нашия проект, по който работим от началото на тази година в партньорство с 6 европейски организации.  Това каза пред БНР Адрияна Михайлова от организацията ГРАДОСКОП, които обявиха конкурс за трима българи,..

публикувано на 28.08.24 в 11:00
Златко Живков

Боядисват пешеходните пътеки в Монтана преди първия учебен ден

Пешеходните пътеки в Монтана се боядисват в подготовка за посрещането на новата учебна година. Експерти от община Монтана проверяват състоянието на училища, детски градини и ясли за старта на новата учебна година. Екипи вече започнаха подновяването на хоризонталната маркировка. "Всички пешеходни пътеки покрай учебните заведения, училища,..

публикувано на 28.08.24 в 10:53