Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Политически партии може би искат да опорочат инициативата, защото тя е под патронажа на президента"

Симеон Караколев за даренията за пилон на Рожен: Държавните компании в коя държава са?

"Международна одитираща кампания ще обследва всички дарения за проекта"

Симеон Караколев
Снимка: Таня Милушева

"Държавните компании в коя държава са? Те не са ли българи? Не могат ли да бъдат част от бизнеса в България? Българските министри не трябва ли самите те да дадат пример как се уважава националният символ - българското знаме? Задавам реторични въпроси. Представете си колко е грозно да се питаме защо министерствата помагат. Как няма да помогнат? Ако това е в друга държава, министерствата и министрите ще са първите, които ще кажат, че трябва да се помогне за паметник на националния символ".

Това каза пред БНР Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, управител на фондация "Наследство в бъдещето" и автор на идеята за поставяне на 111-метров пилон с българското знаме на Рожен.

Той изказа съмнение, че политически партии искат да опорочат инициативата за пилон на Рожен заради факта, че тя е под патронажа на президента Румен Радев.

"Обещавам догодина на Деня на Европа да смалим за един ден българското знаме и да закачим европейското", каза още Караколев.

"Целият проект "Пилон на Рожен" е на стойност около 1 млн. лева. Около 1/3 от нея са дарения на материали, услуги и доброволен труд. Т.е. всички помагат с каквото могат. Кампанията ни е публична. Направили сме стратегия и сме изпратили имейли до над 400 предприятия в страната, които са в почти всички сектори - банков, застрахователен, икономика. По всевъзможни начини събираме средства. Международна одитираща кампания ще обследва всички дарения след приключване на кампанията и ще излезе с публичен доклад", подчерта той.

Караколев определи като "добър стратегически ПР ход" за събитието това, че в последните дни се надигна дебат "за" и "против" пилона на Рожен:

"Трябва да съберем още 100-ина хиляди лева и това говорене започна да помага". 

В предаването "12+3" Симеон Караколев обясни, че до неделя трябва да приключат дейностите по изграждане на основата на пилона, а в неделя вече да бъдат поставени чимове с трева, които да покрият подземната бетонна конструкция:

"Няма да има никакви белези от цялата тази операция".

Откриването на пилона е планирано за 13-и юли, посочи той.

Интервю на Петър Волгин със Симеон Караколев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво включва годишният профилактичен преглед при личния лекар?

Освен измерване на кръвно налягане и назначаване на изследвания за кръв и урина, годишният профилактичен преглед при личния лекар включва и оценка на психичното състояние, на теглото и на зрението при пълнолетните. Това припомнят от Здравната каса, която финансира профилактиката на здравноосигурените. За пълноценно проследяване е добре..

публикувано на 28.07.24 в 08:23

"Паризиен": Палежите по жп мрежата на Франция може да са свързани с радикални групи

Палежите по френската високоскоростна железопътна мрежа часове преди вчерашното откриване на Олимпиадата може да са свързани с радикални левичари и групи, критични към Олимпиадата, съобщи всекидневникът "Паризиен", цитиран от ДПА. Френският вътрешен министър Жералд Дарманен не изключва вероятността за чуждестранна намеса в саботажа в жп..

публикувано на 28.07.24 в 08:16
Мястото на атаката с 12 жертви, 27 юли 2024 г.

Ракетна атака взе жертви на Голанските възвишения, Израел удари обекти на "Хизбула"

12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения. Израел заяви, че ракетата е изстреляна от "Хизбула" от територията на Ливан, докато шиитската групировка отрече да има нещо общо с инцидента. Ракетното попадение е било в село на друзите в северната част на анексираната от Израел територия. Жертвите са..

публикувано на 28.07.24 в 08:08
Николас Мадуро

Венецуела гласува на президентски избори

Над 21 милиона венецуелци имат право на глас в днешните президентски избори в страната.  Настоящият държавен глава Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат на фона на икономическа криза и масова емиграция от една от най-богатите на петрол страни в света. Редица проучвания отреждат победа на опозицията. Гласуването е в ход след..

публикувано на 28.07.24 в 07:58
Камала Харис

Камала Харис призна, че изостава от Тръмп в надпреварата за Белия дом

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призна, че все още изостава от Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом, месеци преди изборите през ноември. По време на събитие в Масачузетс за набиране на средства за кампанията Харис заяви: "Нека не се заблуждаваме, предстои ни битка. И ние сме догонващите в това състезание. Но това е кампания, която е..

публикувано на 28.07.24 в 07:51

Опустошителен пожар бушува в Калифорния

Обхваната от опустошителен пожар е северната част на американския щат Калифорния. Огънят бушува в планинска област и се е разраснал на почти 350 хиляди акра. Наредена е евакуацията на повече от 4 хиляди души. Пожарът гори близо до град Чико и на около 145 километра от щатската столица Сакраменто. Пожарникарите са затруднени от екстремните условия..

публикувано на 28.07.24 в 07:44

Вътрешният министър с последна информация за ситуацията в Елин Пелин

Очаква се тази сутрин служебният  министър на вътрешните Калин Стоянов да даде последна информация за ситуацията в село Елин Пелин. Жертвите на пожара и последвалите взривове в складовете за пиротехнически изделия край Елин Пелин вече са две. Вчера почина 20-годишната жена, която беше с 85 % процента изгаряния и силна интоксикация. Ден по-рано..

публикувано на 28.07.24 в 07:31