Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Стефанов: Топката е в парламента

Любомир Стефанов
Снимка: БГНЕС

"ГЕРБ е по-стара формация, партия с очевиден лидерски уклон. Успехът на лидера и неговата разпознаваемост държат гражданите или по-сплотени в ядрото, или не. След много атаки ГЕРБ успя да запази позиция. Бойко Борисов изпълва със съдържание различни образи. Има и разочаровани, разбира се. При ПП - там все още няма изявени местни лидери, които да сплотяват ядра, за да се получават централизирани структури. След като минат няколко избори, ще може да се види през константни маркери как се движи подкрепата за ПП".   

Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Любомир Стефанов. 

Според него парламентът трябва да назначи бързо с много прозрачна и ясна процедура и с легитимен дебат всички изтекли и изтичащи назначения в органите и в институциите на държавното управление. И нов ВСС да избере нов главен прокурор. Топката е в парламента. Трябва да се покаже дали има воля, каква е посоката и какво е съдържанието". 

В предаването "Нещо повече" Стефанов допълни, че сред евро-атлантическите партии в парламента назрява убеждение, наложено по трудния начин, че е добре съдебната власт в България да бъде независима

"Интересът на ГЕРБ е да действат реформата в съдебната система да произведе независима съдебна власт, която ще има момент на политически контрол. Това е заложено имплицитно в баланса между трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна. Една съдебна власт, която наистина си върши работата, би била удобна на всички. Една контролирана съдебна власт, когато реши да се еманципира, виждаме докъде може да стигне с някакви налудничави крайности". 

Интервюто на Диана Янкулова с Любомир Стефанов в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 палестинци са били убити при израелски въздушен удар в училище в Деир ал Балах

Най-малко 30 палестинци са били убити при израелски въздушен удар в училище в Деир ал Балах в Ивицата Газа, съобщиха палестински източници.  Според изявление на израелската армия целта на атаката е бил команден център на "Хамас". От здравното министерство в Газа уточняват, че ударът е бил нанесен в район, където са разположени разселени семейства...

публикувано на 27.07.24 в 15:39

МОСВ: Няма превишения на средночасовите норми за вредни газове в района на складовете в Елин Пелин

От Министерството на околната среда и водите увериха, че в района на складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин няма регистрирани превишения на средночасовите норми за вредни газове като серен и азотен диоксид и озон.  Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид.  Стойностите за фини прахови частици също са в нормата, уверяват..

публикувано на 27.07.24 в 15:17

Граничната полиция в Гюргево обяви мерки за по-бързо преминаване на границата с България

Териториалният инспекторат на Гранична полиция - Гюргево разпореди мерки за осигуряване на оперативен контрол и намаляване на времето за изчакване на границата с България, където през уикенда се очаква интензивен трафик,..

публикувано на 27.07.24 в 14:51

Патриарх Даниил: Милосърдието е национална добродетел за нас, българите

Да пазим вярата, милосърдието и добродетелния живот. Това ни прави хора!“ – посланието отправи патриарх Даниил на днешния 27 юли, в който почитаме паметта на Светите Седмочисленици и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Днес честваме и успението на Свети Климент Охридски.  Патриарх Даниил оглави литургията в столичния храм "Свети Седмочисленици"...

публикувано на 27.07.24 в 14:35

Проблемът с питейната вода в много райони на България може да се задълбочи

Специалисти по водоснабдяване предупреждават, че проблемът с недостига на питейна вода в много райони на България може да се задълбочи.  Над 60 населени места, в които живеят около 40 хиляди души, са на воден режим заради намалени количества във водоизточниците.  Най-голям е броят на селищата в област Шумен, а от сезонен хроничен недостиг на вода..

публикувано на 27.07.24 в 14:11
Джакарта

От Джакарта в Борнео - спорният мегапроект за новата столица на Индонезия

Името му е Нусантара - явански термин за "архипелаг", намира се насред джунглите на провинция Източен Калимантан, в индонезийската част на остров Борнео и ще стане официално новата столица на Индонезия на 17 август по време на отбелязването на 79-ата годишнина от независимостта на страната от Нидерландия. Изграждането на града започна в средата..

публикувано на 27.07.24 в 14:00
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Промяната в Конституцията трябва да е последна стъпка, не първа

"Има положения, с които на пръв прочит не съм съгласна. Има един основен мотив, който може да се види през цялото решение – че самият съд е разделен . По определени въпроси са успели да постигнат дали мнозинство, дали единодушие, по други не са успели." Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател в Софийския университет "Св...

публикувано на 27.07.24 в 13:51