Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайно време е да стартира реална реформа, смята той

Валентин Попов: 90 закона дават право на органи и институции да искат съдействие от МВР

"Един от най-големите дефицити за служителите на МВР е липсата на сигурност"

Снимка: БГНЕС

90 закона дават право на държавни органи и институции да искат съдействие от МВР, заяви пред БНР Валентин Попов - председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

"Каквото и да стане в тази държава, винаги може да се намери държавна институция или организация, която да има право по закон, да потърси съдействие от МВР и това изцяло и напълно поддържа начина, по който ние четем тази абревиатура - Министерство на всичките работи. А МВР наистина няма ресурса да отговори на всичките тези, понякога напълно оправдани, желания на други институции за подкрепа и взимаме кого - хора от патрулно постовата служба, в резултат на което със сигурността на гражданите какво се случва - слиза на по-ниско ниво", коментира той.

В предаването "Преди всички" Попов напомни, че отдавна поставят проблема за несвойствените функции, които се възлагат на служители на МВР. 

Той посочи, че виждат заявка от страна на новия вътрешен министър да работи в тесен контакт със синдикалните организации. Надяваме се, че това ще се случи, каза Валентин Попов. 

Според него един от най-големите дефицити за служителите на МВР е липсата на сигурност. Той отново изброи проблемите в сектора - униформено облекло, обучения, оборудване, разпределение на състава и т.н. 

По думите му е крайно време да стартира реална реформа на това "найй-дълго реформирано и най-малко реформирано" ведомство.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Завърши 40-ата Аполония

В Созопол снощи завърши 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" - с концерт на  "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития, сред които изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги. Фестивалът има за цел да съхранява културни традиции,  и да подкрепя нови..

публикувано на 08.09.24 в 08:07

Спешните медици все още нямат информация в реално време за свободните легла в болниците

Две години след като държавата обяви край на разкарването на линейки с пациенти от болница в болница, спешните медици все още нямат достъп в реално време до информацията за свободните легла в лечебните заведения. Така екипите отново обикалят, докато намерят болница, в която ще приемат със сигурност даден човек според диагнозата и състоянието..

публикувано на 08.09.24 в 07:58

"Хизбула" атакува град в Северен Израел

Щети бяха нанесени в северния израелски град Кирят Шмона, след като ливанската групировка "Хизбула" предприе ракетен бараж срещу населеното място. Междувременно беше съобщено, че вторият човек в йерархията на палестинската групировка "Хамас" е бил убит в северната част на Ивицата Газа.  Сирените за въздушна тревога се включиха в няколко града в северната..

публикувано на 08.09.24 в 07:46

Очаква се ДПС - Доган да подаде жалба във ВАС срещу указанията на ЦИК

Очаква се днес във Върховния административен съд да бъде подадена жалбата, с която от коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС"  възразяват срещу указанията, получени от ЦИК - да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения, с които двата лагера в движението подадоха заявления за предсрочните парламентарни избори. Това..

публикувано на 08.09.24 в 07:24

Почитаме Рождеството на Божията майка

Днес църквата почита Рождеството на Пресвета Богородица или Малка Богородица. Това е един от трите големи празника, посветени на Света Богородица. Рождението на Божията майка е и един от 12-те най-важни религиозни празника в календара на църквата. Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил ще оглави..

обновено на 08.09.24 в 06:59
проф. Емил Гачев и д-р Валентин Симеонов

Експерти по водите и климата предупреждават, че през септември рискът от възникване на наводнения е висок

Преди година в началото на септември опустошително наводнение по Южното Черноморие взе четири човешки жертви. Бяха разрушени мостове и пътища. Имаше потенциален риск Синеморец и Ахтопол да бъдат откъснати от останалата част от страната заради падналия мост по пътя Царево – Ахтопол. Експерти по водите и климата предупреждават, че през..

публикувано на 08.09.24 в 06:36

Днес е последният ден от ΧΧΙΙΙ-ия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино

Днес е последният ден от ΧΧΙΙΙ-ия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино. За тазгодишното издание пристигнаха изпълнители от 10 държави, сред които Мексико, Индия, Полша, Румъния, Турция и Северна Македония и завладяха многобройната публика със своите изпълнения. Групите от..

публикувано на 08.09.24 в 05:38