Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да употребяваме продуктите кръгово - опитът на ресторантите в Израел

2
Снимка: Искра Декало

В Израел съществуват ресторанти, в които членове на най-изисканото общество си резервират за седмици напред място, защото в тези заведения готвят само с изостанали растителни продукти от пазарите.

Правят се десерти от застояла селскостопанска продукция, употребяват се всякакви кори и люспи,( които на друго място безжалостно изхвърлят) и за всевъзможни хитрини в употребата на продуктите до край или кръгово.

Да припомним, че наесен България ще участва в регионална конференция по въпросите за кръговата икономика, която ще се проведе в Солун. Един от аспектите й е именно дълбочинната употреба на хранителни продукти.

Снимката е илюстративна

Всъщност нашите баби са варили сладко от динени кори, пекли са лакомства с кайсиеви ядки. Но употребените веднага зеленчуци са били осолявани, сушени или правени на туршия. А това, което не е могло да се обработи навреме, е ставало храна за домашните животни или тор за подхранване на растенията.

Икономистите и еколозите могат да се учат на пестеливост от внимателното отношение на дедите ни към отглежданите в градините плодове и зеленчуци. 

Пролетна буря събори почти узрелите плодове от големи плантации на Южен Израел. Застрахователите обещаха за покрият загубите. Но стопаните, които отглеждали до този момент, изпопадалите по земята неузрели ябълки ,круши, кайсии, праскови и др се обърнаха към Съюза на горме - готвачите в Израел да измислят рецепти, как да се употребят тези плодове.

Обещаха да организират доброволчески бригади и да съберат изпопадалата продукция възможно най- бързо и да им я предоставят. В различните ресторанти издириха стари рецепти. Дори имаше и готвачи, които решиха да експериментират по собствен начин.
Снимката е илюстративна

"Повече от шест тона зелени кайсии намериха неочаквано приложение ( в края на май в Израел настъпва сезона на кайсиите). Най-големите шеф-готвачи измислиха рецепти за ястия и туршии, съхраниха незрелите плодове и чрез ферментация. Направиха невиждани кулинарни шедьоври.Това не е новост.

Един от най-скъпите ресторанти край морето работи само с продукти, изостанали по пазарите или спасени от кошчето в кухнята. Създават авторски ястия и от суровини, които в обикновените заведения се хвърлят: като бялата част на лимоните, обелки от картофи и моркови, люспи от чесън и лук и др.

Любима гарнитура за мнозина са пушени ленти от кори от изстискани лимони. Те имат много специфичен кисело -горчив вкус. Или оцет от семки на ябълки, подправки за хляб от обелки на алабаш, мису от шлюпки на пресен чесън и т.н.

За разлика от кухните на другите заведения за хранене, където в кофите за смет попадат всякакви обелки, в този - те се събират отделно, а всеки готвач би получил бонус към заплатата си, ако измисли оригинален и вкусен начин за използването им. Най-тривиално е да се свари супа или да се прибават в сосовете.

Създаден е „мозечен тръст“ за търсене на оригинално приложение на уж ненужните продукти. За седемте години на съществуването си, този ресторант, на два пъти е включен в класацията на 50- те най-престижните ресторанти в Близкия изток и Африка. За да попаднеш в него, трябва да си поръчаш маса месеци напред", разказва за "Закуска на тревата" Ефрат Анжел, кулинарна критичка.

Своя „рецепта“ за оползотворяване на изостанели храни има и Дани Фелц -  директор на най-старият МОЛ в Тел Авив "Дизингов - център".

"Вече 25 години, в двата предпочивни дни имаме пазар за готова храна. Поканили сме да демонстрират своето изкуство домакини от различни етноси. Купувачите са от носталгици ,търсещи „кухнята на мама“, до експериментатори -дошли да опитат ястия, които не познават. Обикновено предлаганото бързо се изкупува, а ако остане нещо го разпределяме, още същия ден, между социално слаби семейства или самотни хора, чрез благотворителни организации.

В МОЛ-а има над 30 ресторанта, пицарии, сладкарници , кафетерии. Направихме проучване, в кои от тях се хвърля най-много храна. Препоръчахме порциите са се намалят. Така хем ще бъде по-евтино, хем няма да се похабява храна. Задължили сме супермаркетите да ни предоставят всички опаковани храни с изтичащ срок на годност. Те директно отиват за столовите за хора в неравностойно положение или се разпределят между нуждаещи се семейства.

Ако все пак нещо от зеленчуците и плодовете не може да се продаде и изостане, го превръщаме в компост, с който торим прекрасната си градина за билки на покрива на сградата, продукцията от която също предлагаме в гостилниците ни. Имаме и пчелни кошери около билките. Освен, че пчелите опрашват растенията и цветята на околните улици и паркове, имаме и дъхав пчелен мед за продажба. Хранителни продукти, инфлация и кръгова икономика-колкото и да е чудно, тази комбинация от нямащи нищо общо помежду си понятия може да спомогне и по-бързото излизане от инфлацията и за подобряване на екологията по света", сподели за БНР Дани Фелц.

Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02