Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанаска Тодорова:

Нужни са инвестиции в уменията на работещите за адаптация към новите условия на труда

Ивайло Луканов: Има сериозен ръст на миграция от града към селото

Снимка: Ройтерс

"Дигиталната трансформация не трябва да бъде отричана, а насърчавана и управлявана. Машините започнаха да си говорят помежду си и стана интересно, да не кажа страшно. Виждаме изтъкнатите лидери в тази сфера да стигнат дотам, че да напишат открито писмо до света да се забави темпото, защото това може да се окаже опасно". 

Това каза президентът на КНСБ инж. д-р Пламен Димитров, който откри провеждащата се в централата на синдикалната организация Втора годишна научна конференция на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ОССИО), цитиран от БТА. 

Форумът е на тема: "Справедлива адаптация на пазара на труда към новите предизвикателства на дигиталната икономика". 

Атанаска Тодорова от ОССИО към КНСБ посочи пред БНР, че след бързото възстановяване на икономиката след пандемията - ръст от 5,9% през 2021 година в цяла Европа, то през 2022 година има задържане на растежа и ръстът е едва 1,9%:  

"Очакванията тази година е - 0,7%. Работодателите казват, че икономическият ръст се забавя, защото недостига работна сила в световен мащаб. Недостигът на работна сила в промишлеността от 2015 до 2018 година е с покачване от почти два пъти. През 2019 година започва спад на недостига на работна сила. Има професии, които изчезват и има свободна работна сила, която не може да бъде автоматично преустроена. Сезонната заетост става все по-непривлекателна за работниците в цяла Европа, не само в България. Необходимо е инвестиране в уменията на работниците и служителите за адаптиране към новите условия на труда". 

С коментар по темата в предаването "Хоризонт до обед" се включи Ивайло Луканов, който е лектор за тенденцията за мигриране от града към селото по време на форума: 

"Има сериозен ръст на миграция от града към селото. Над 25 000 е мигрантската вълна от града към селото, Covid стимулира голямото изместване. През 2020 година имаме 65 000 изместили се към българското село. Заетостта там се увеличава. Имаме ръст на 12-годишна база от 50 500 души, а и безработицата също намалява. Проблем е намаляването във възрастовите структури, особено при по-младите - 20-29 годишните и 30-39-годишните. Но има увеличение на заетите при възрастовата група 50-64 години, дори при хора над пенсионна възраст. За 10-годишен период към селото са се преместили близо 500 000 души, което ще промени селото - има подобряване на жилищното състояние и на битовите условия в селските райони". 

Интервюто на Валерия Николова с Атанаска Тодорова и с Ивайло Луканов в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националният отбор по ветроходство в клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" с три места в златен клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" проведе своите тренировки през тази седмица в Балчик. Само преди дни младите надежди на България се завърнаха от европейското първенство, провело се в Италия. Класирането на състезателите до 15 годишна възраст им отреди три места в златен клас, което при силната конкуренция е огромно..

публикувано на 15.07.24 в 12:15

Четвърти ден военни участват в потушаването на пожари

Четвърти ден армията участва в гасенето на пожарите в страната. Над 200 военни са се включили до момента. Тази сутрин хеликоптер излетя за района на Свиленград, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "Имаме в района на Пловдивско 61-ва бригада, в Студена също имаме, Тополовградско, наши хора. Всички модули, които имат..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Белица защити кмета Радослав Ревански и Делян Пеевски

Жители на община Белица защитиха кмета Радослав Ревански в декларация, публикувана във Facebook страницата на общината. В нея хората изразяват и категорична подкрепа за Делян Пеевски в опитите му да обедини хората и избирателите на ДПС.  След серията декларации от  общинските  структури  на ДПС миналата седмица, последвани и от позиция..

публикувано на 15.07.24 в 12:09

Годишната инфлация през юни е 2,5%, спрямо май има 0,2 на сто дефлация

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни при 2,3 на сто през май, сочат данните на Националния статистически институт. За самия юни обаче е регистрирана дефлация от 0,2 % - точно толкова, колкото беше изменението на индекса месец по-рано. Регистриран е минимален ръст на цените при здравните услуги и услугите в сектора на..

публикувано на 15.07.24 в 12:04
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест за Паскал, обвинен за ОПГ с бившата шефка на Митниците

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 11:59
Калин Стоянов

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Към момента няма застрашени населени места, както и бедстващи граждани. Ситуацията постепенно се нормализира в цялата страна.  Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  По думите му все още обстановката  остава сложна .  220 пожара у нас за денонощие. Опасност за населени места няма Продължава..

публикувано на 15.07.24 в 10:52

Социалното министерство предлага линията на бедност през 2025 г. да стане 638 лв.

Социалното министерство предлага през следващата година линията на бедност в страната да се повиши на 638 лева. Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане. Повишението е със 112 лева спрямо сегашният размер от 526 лева. Линията на бедност по закон се актуализира ежегодно спрямо данните от изследването на "Евростат" -..

публикувано на 15.07.24 в 10:39