Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонните работници - качествените са в чужбина, нискоквалифицираните имат стимул да не работят

Снимка: БГНЕС

С активизирането на земеделския сезон Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ) традиционно засилва контрола в селското стопанство, като акцент при проверките ще бъде законосъобразното възникване на трудовите правоотношения. За първите пет месеца на тази година контролните органи са извършили 1324 проверки в икономическа дейност "Растениевъдство и животновъдство", при които са констатирани 5413 нарушения. Случаите на наети без трудов договор са 75

Законосъобразното наемане на работната сила е от полза както за работещите, които не губят трудови и осигурителни права, така и за работодателите, тъй като за тях няма риск да бъдат санкционирани за използване на недеклариран труд. Работодател, който използва недеклариран труд, подлежи на санкция от минимум 1500 лева, като това нарушение е основание за отстраняване от участие в процедури за обществени поръчки.

Земеделският производител Галина Пейчева (30% от розите ѝ останаха неприбрани на полето заради липса на работници) сподели пред БНР: 

"Което не можем да механизираме, отказваме се от него. Имам и лавандула, която жънем с комбайн, и лозя, за които също си купих комбайн. Иначе се превръщаме в хора, които ежедневно сме изнудвани от все по-нискоквалифицираната работна ръка в селското стопанство. Добрите работници са в Гърция, Испания, Франция. Голяма част от наемните работници участват в различни социални програми за подпомагане и нямат желание да обявяват селскостопанските си доходи от сезонна или ежедневна работа. Това е проблем за нас, които искаме да работим по правилата и да сме коректни". 

За Веселина Ралчева (от години се занимава с производство и преработка на етерично-маслени култури, член на Управителния съвет на Българската асоциация "Биопродукти") това е позната картина. 

В предаването "Преди всички" тя заяви:  

"Като че ли няма достатъчно разяснителна кампания и яснота, че доходите от еднодневните договори не би трябвало да се считат от "Социални грижи" като доход при определяне на помощите. Тази година направихме кампания с Бюрото по труда, ходихме на изнесени посещения в дните, в които безработните от селата трябва да се подпишат, за да може в този ден да бъдат разпределени на работа. Оказва се, че цели села се разболяват от едни и същи болести, които им пречат да работят на открито. Всички идват с листове от един и същи лекар, всички се оказват болни по едно и също време. В неофициален разговор си признават, че не искат да работят на официален договор... Качествените работници са в чужбина, а за тези, които остават тук, има стимул да не работят - всяка бележка за тях е проблем. Смятам, че трябва да се обърнат нещата - за да получават помощи, трябва да докажат някаква работа. Има държави, които са въвели този модел. Не ние да ги молим да сключват договори, а те нас. Има хора, които искат да работят, но с условие да не се сключват договори". 

По думите на Ралчева целият земеделски сектор трябва да се обедини и да постави въпросите за по-дългосрочни и трайни решения, като уточни, че еднодневните договори са добър вариант, но недостатъчен

Интервюто на Веселина Миланова с Галина Пейчева и с Веселина Ралчева в предаването "Преди всички" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Депутати от ПП-ДБ дават брифинг за медиите в Народното събрание.

ПП-ДБ предупреди за колапс на здравеопазването

От парламентарната група на ПП-ДБ са внесли проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия за осигуряване на медицински сестри и акушерки. Депутатът Лена Бориславова припомни задълбочаващия се проблем с липсата на медицинските кадри: "В противен случай, ако така продължаваме, българското..

публикувано на 25.07.24 в 13:19

Проф. Димитър Вацов: Гласоподавателите да се посъбудят и да дадат ясно вота си в една посока

" Не виждам никакъв шанс за решение сега без избори. Изборите са неизбежни. Въпросът е дали ще са избори, които ще дадат решение, или ще са още едни избори, които ще ни завъртят отново в спиралата на поредните предсрочни избори, служебни правителства и т.н.". Това заяви пред БНР проф. Димитър Вацов - философ, преподавател в Нов български..

публикувано на 25.07.24 в 13:13

Страните-членки трябва да номинират кандидатите си за еврокомисари до 30 август

Страните-членки на ЕС трябва да номинират своите кандидати за еврокомисари до 30 август, се казва в писмо, изпратено от Европейската комисия до държавите от Общността. Някои от тях вече са обявили своите кандидати. България не е сред тях. Наскоро служебният премиер Димитър Главчев заяви, че е най-добре това да бъде направено от редовно правителство...

публикувано на 25.07.24 в 12:57

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24 календарни..

публикувано на 25.07.24 в 12:53

"Възраждане": Над 2 млн. коли са заплашени от спиране заради проблем в Наредбата за ГТП

От партия "Възраждане" алармираха за проблеми с Наредбата за годишните прегледи, в която има нови еко критерии. Според депутата Ангел Славчев всички бензинови автомобили, произведени след 2002 г., има вероятност да бъдат спрени от движение. "Ако имате автомобил в момента на бензин и на газ, той много трудно минава проверка. Направихме срещи със..

публикувано на 25.07.24 в 12:48
Симона Радева

Прокуратурата праща на съд бившата полицайка Симона Радева

Две години след тежката катастрофа с две загинали млади жени на столичния булевард "Черни връх", прокуратурата прати на съд бившата служителка на 4-то РПУ Симона Радева. Тя е обвинена, че е помогнала на осъдения на две инстанции на 20 години затвор Георги Семерджиев да се укрие от разследващите. От Софийската районна прокуратурата уточняват,..

публикувано на 25.07.24 в 12:35
Калин Стоянов пристигна в с.Петрово, за да се запознае с обстановката.

Стоянов за пожара в Гърция: Имаме готовност да противодействаме, ако тръгне отново към нас

Няма реална опасност пожарът от Гърция в планината Славянка да навлезе отново на българска територия. Има достатъчно сили по граничната просека, както и готовност при промяна на ситуацията за използване на допълнителен ресурс, включително и летателна техника. Това заяви на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов, който преди малко пристигна в..

публикувано на 25.07.24 в 12:12