Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иглика Горанова: Винаги сме живели с поезията

За поезията като съдба – антология на поетесата и журналист Спаска Гацева

Палми Ранчев: Спаска Гацева е една голяма поетеса, с неповторим оригинален маниер на изразаяване

Иглика Горанова
Снимка: Пламена Бачийска

"В нашия дом винаги сме живели с поезията", разказа в "Нощен Хоризонт" Иглика Горанова, журналист, поет, преподавател по журналистика и български език и литература в 125 училище „Боян Пенев“ в София. Тя е гост по повод новата книга на своята майка Спаска Гацева - „Предзимие“.

Поезията като съдба – така можем да определим антологията със стихове на поетесата и журналист Спаска Гацева.

Иглика Горанова определя своята майка като човек с изключително борбен дух, професионалист, журналист и гражданин.

Тъй като Спаска Гацева живее в Плевен и е на възраст, затова и срещата в "Нощен Хоризонт" е с нейната дъщеря Иглика Горанова.

"Когато преди 10 години майка ми откри социалните мрежи, тя споделя поезията си с всички. Така всички ние се будим с нейните стихове всеки ден.

Тя се вълнува от всичко, което я заобикаля - тя може да пише с еднаква лекота за всичко - за сезоните, за листото, за нощната пеперуда, за клошарите, по философски теми, за поезията - всяко нещо тя превръща в поезия...", каза още Горанова пред "Хоризонт".

Иглика Горанова

"В нея има някаква сила, която изпълва думите с нещо, което е повече от поезия...Тя е вярваща, но нейният път към Бога е път към Човека, това си личи от цялата й поезия. Тя е едновремнно и много силен, и много раним човек, а библейската тематика не е е натраплива, тя живее с това.

Има15 малки книжки, които тя издава активно след 2008 година. Но първата й книга излезе, когато тя беше на 35 години, за нея беше много важно да излезе тази книга, тя си я приемаше като свое дете.

Сега за антологията тя си избра името, тя така чувста нещата - "Предзимие", което все пак е оптимистично.

Книгата съдържа и нови, и издавани вече стихове, като това е едно луксозно издание на "Библотека България", включвайки няколко цикъла.

"Спаска Гацева е изключителен човек и аз съм респектирана от нея. Тя даде почти готова и селектирана книга, разбирахме се с половин дума и се получи прекрасна книга", коментира пред БНР Ива Спиридонова, издател и редактор на книгата със стихове „Предзимие“.
БГНЕС
"Мамо" и "Вярвай в тази песен" са моите любими стихотворения, които ме разплакаха, докато работех по издаването на книгата. Благодаря на Спаска Гацева за доверието й към нас, очакваме още нейни книги, допълни още Ива Спиридонова.

"Преди повече от пет години се запознах с поезията на Спаска Гацева. Запозна ни Иглика Горанова. допълни пред "Хоризонт" Соня Момчилова, журналист, писател и член на СЕМ.

"За мен тази поезия е насъщна. Аз мисля, че Спаска Гацева е явление в българската модерна поезия, недооценена. За нея тепърва ще се говори...Моето лично откритие за мен са Спаска Гацева и Здравка Евтимова, каза още Соня Момчилова.

"Новата й книга - "Предзимие" е толкова зряла, професионална и модерна едновременно, циклите са толкова добре очертани, аз благородно й завиждам, допълни още Момчилова. Музите на Спаска Гацева са мнгого щедри, тя както пише, тя така й живее...каза още Соня Момчилова.

"Стиховете на Спаска Гацева ги следя отдавна, във ФБ основно, каза за БНР Палми Ранчев, писател, които отдавна са запознати с творчеството на Спаска Гацева.

"Тя е различна, това се вижда от още един куплет като прочетеш - виждаш, че това е истинска поезия - неповторима по свой си начин. Това е една голяма поетеса, с неповторим оригинален маниер на изразаяване, с една чувствителност, която е само нейна - един аскет дълбоко в себе си, за да запази чистота през годините, която й е скъпа, поясни още за БНР Палми Ранчев.

По думите му всеки неин стих е оригинален - да видиш света по нов и различен начин.

А какво казва за себе си поетесата Спаска Гацева: „Завършила съм журналистика в Ташкент, работих до пенсионирането си по професията. Като всяка душа и моята си имаше тайниче – пеперудената ми къща.

Там съм била понякога хвъркато биле, коренче, яростна брадва – всякаква ме познава Пътят. Там нощем пишех малките си книжки. И си вървим с Него – ту светли, ту тъмни по синя морава… Диви и свободни. Пък докъдето стигнем.“

Книгата „Предзимие“ събира най-доброто от автора през годините, изданието е луксозно, красивото оформление е на Десислава Първанова, а фотографията на корицата е дело на Петър Влайчев.
Ученици от 125 СУ „Боян Пенев“ - членове на Клуба по журналистика и Иглика Горанова, преподавател

Искаме да създадем един по-добър свят, в който да живеем!

Иглика Горанова създава и журналистически клуб в 125-то СУ в София. Учениците от клуба наскоро спечелиха няколко журналистически награди за своите социални дейности и граждански позиции. Клубът по журналистика към 125 СУ „Боян Пенев“ съществува от две години. Учениците имат своя рубрика в сайта komentator.bg, наречена „Гласът на ученика“.

Ученици от 125 СУ "Боян Пенев" внесоха сигнал в Столична община за опасна пешеходна пътека

Занимават се с обществени каузи, които помагат на живеещите в кв. Младост. Клубът получи пет награди от националния конкурс по ученическа журналистика „Григор Попов“.Най-сериозната  кауза е обезопасяване на пешеходната пътека на спирка "Бл.43" в столичния кв. “Младост“. Но повече ще научите от разговора ни с някои от представителите на клуба.


Иглика Горанова е дългогодишен журналист в печатни медии – „Пари“, „Новинар“, „168 часа“, „Политика“, сп. „Икономист“. Била е заместник главен редактор на в. „Класа“ и сп. „Life“. От три години преподава журналистика и български език и литература в 125 СУ „Боян Пенев“. Ръководител е на клуба по журналистика, който има своя собствена рубрика в сайта komentator.bg. Председател е на Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46