Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквания за нови рекорди и вълнение преди 40-ото издание на Обиколката на Витоша

Ултрамаратон "Витоша 100“
Снимка: Фейсбук
Над 2500 участници ще се включат в юбилейното издание на Обиколката на Витоша. Състезанието, което се провежда по маршрут от близо 100 километра, започва в събота сутринта, със старта на колоездачите и дуатлонците. 

"Прогнозата е да има превалявания. Това усложнява подготовката, но сме готови за всичко. Никой не се отказва, напротив това мобилизира повече участниците", обясни пред БНР Анна Пенчева, майстор на спорта по алпинизъм и главен организатор на „Витоша 100“. Още от 1983 г., когато е първото издание, тя изпраща участниците на старта и се радва, когато пристигнат на финала. 

Все още се работи по трасето - изразяват се клони и се обезводняват локви, правят се мостчета, обясни Пенчева. 

"Стараем се да го направим по-добро. Екипът ни е изграден от опитни планинари, алпинисти и пещерняци

Те са готови да подкрепят състезателите, да ги нахранят и да разберат как се чувстват".  

Вече няма свободни места за регистрация.

"Стартът е в 6 часа сутринта - пред Националния исторически музей. Тогава стратират колоездачите. Очакваме първите от тях да пристигнат на финала около 10 часа. В 12 часа вечерта – събота срещу неделя, е стартът за тичащите. Първите от тях очакваме към 8 часа. В 16 часа е предвидено награждаване". 

Анна Пенчева посочи какви са изискванията към участниците. 

"Каската за колоездачите е задължителна. Всеки трябва да  има минимум две шишета с вода. Етапите са доста дълги. Трябва да са подходящо облечени. За тичащите осветлението е задължително. Всеки има възможност да си остави пакет с вещи на постовете".

Моника Филипова, която е участвала вече 7 пъти в Обиколката на Витоша, казва, че трасето ще е по-скоро изненада. 

"Със сигурност ще има много кални участъци. Мисля, че ще могат да се заобикалят, но зависи колко ще вали в деня на състезанието".

Нейното най-добро представяне е миналата година, когато финишира с време 9 часа и 24 минути. Тя държи и рекорда на старото трасе, отбелязан през 2015 г. Основните й конкурентки - Мария Николова (която държи рекорда при жените - 9:17 часа) и Надежда Ангелова (победител в миналогодишното издание) съобщиха за БНР, че няма да участват. 

"Това е най-вълнуващото състезание в България", споделя Моника, макар да отчита, че липсата на конкуренция за нея тази година ще направи бягането по-трудно.  

Сред участниците ще бъде и Христо Цветков, който държи рекорда при мъжете - 7:45 часа. Той предвижда трасето да е много "бавно". 

"Липсват мостчета", атмосферните условия ще окажат сериозно влияние върху представянето на състезателите. Цветков очаква да постави рекорд, ако обстоятелствата са благоприятни.  

Цялото интервю на Валерия Николова с Анна Пенчева може да чуете в звуковия файл. Той включва и интервю на Таня Иванова с Моника Филипова и Христо Цветков.

---



По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Дупница цената на водата е почти трикратно увеличена

Цената на питейната вода в Дупница вече е почти трикратно увеличена -  от 1,37 лв.  до 3,74 лв. за кубически метър , след като на практика фалиралото общинско ВиК дружество, със задължения от около 3 милиона лева, е в ликвидация, а градът и 16-те села от 1 август се обслужват от "Кюстендилска вода". Същевременно общинските съветници трябва да..

публикувано на 04.08.24 в 21:00
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието и храните на мястото на Таня Георгиева, която беше освободена след нейна молба по лични причини.  Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието Кандидатурата на Василева, която до момента заемаше поста на..

публикувано на 01.08.24 в 18:47
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

" Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . За  Гърция и Белгия има данни за ръст  на заболелите,  в САЩ има също сериозен ръст  в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт"  вирусологът проф. Радка Аргирова . Три вируса излагат на риск почивката на кипърци..

публикувано на 01.08.24 в 09:55

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35