Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марияна Банчева: Митът за елитните училища кара много хора да пресират децата си

Снимка: БНТ

Наистина изпитите след 7-ми клас са много важни, но понякога амбицията и притесненията на родителите ги превръщат в един изпит с много по-голям залог, който оказва изключително голям натиск върху децата. Това заяви пред БНР Марияна Банчева, програмен директор на Националната асоциация на ресурсните учители и бивш зам.-министър на образованието. 

"Много стресови ситуации биха могли да бъдат избегнати, ако приемем, че това е просто един изпит, който наистина не определя бъдещето на децата", смята тя.
По думите й един от големите проблеми, независимо дали става въпрос за изпита по български език или математика, е, че всъщност трудно могат да се съпоставят резултатите и трудността на тестовете през годините. В този смисъл е трудно да се направят анализи за това как се представят децата в сравнение с предишните години. Това е голям въпрос, на който трябва да се търси решение, подчерта Банчева в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 

Според нея трябва внимателно да се види за какво служи националното външно оценяване:

"Трябва да се види всъщност способно ли е то наистина като формат да оцени тези качества, които са необходими, за да могат децата да влязат в едно или друго училище. Ние се фиксираме върху това, че ако детето не попадне в едно определено училище, то няма да успее. Това е абсолютно погрешно схващане. Митът за елитните училища кара изключително голям брой хора да полагат неимоверни усилия и да пресират много децата си".

Банчева е категорична, че трябва да обърнем вниманието не към оценката, а към формирането на нагласа в децата да учат и да се представят по най-добрия начин. Според нея тогава ще отпадне натискът и митът, че само елитните училища те карат да учиш и да ставаш по-добър.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радосвета Стаменкова: Не можем да задраскаме интернет, но можем да модерираме

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи. 34% от подрастващите съобщават, че играят онлайн игри всеки ден . Това е един от тревожните изводи на последното проучване върху зависимостта на децата от социални мрежи. Проучването "Здравно поведение при деца в училищна възраст" изследва около 280 хил. деца на 11, 13 и 15 години в..

публикувано на 26.09.24 в 11:05

Хора с увреждания в планината: Мисия възможна

" Хората с увреждания нямат нужда от съжаление, те имат нужда да се държим с тях като равни, което е проблем в България . Не всеки го разбира. Хората като че ли малко странят, а всъщност те са толкова пълноценни хора, колкото и ние. Това, че имат някакъв двигателен проблем не ги прави по-малко хора от нас ". Това каза пред БНР Вера Асенова..

публикувано на 25.09.24 в 10:47

Росина Тодорова: Младото поколение има твърде ниска здравна култура

Хората подценяват проблемите, които замърсеният въздух създава . Това заяви пред БНР Росина Тодорова - председател на Сдружение "Жените в бизнеса и професиите - София", преди пресконференцията "На въздух: Да седнем заедно и да поговорим за профилактиката преди лечението". Темата е част от по-големия проект "Пейка за здраве"...

публикувано на 25.09.24 в 09:52
Силвия Георгиева

Силвия Георгиева за такса битови отпадъци: Работата в общините продължава интензивно

Изчисляването на такса битови отпадъци на количество е краят на един дълъг процес, в който участват и държавата, и общините, и бизнесът, и организациите по оползотворяване. Това заяви пред БНР председателят на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева, след като сдружението излезе с позиция по необходимите промени в Закона за..

публикувано на 24.09.24 в 12:10
Проф. Христо Пимпирев

Подготовката за 33-ата антарктическа експедиция е в последен етап, очаква се корабът да отплава през ноември

Българският антарктически институт организира двудневен семинар, който ще се проведе на 25 и 26 септември в Ахелой. Темата е "Силни страни. Предизвикателства пред научното и логистично сътрудничество на балканските страни в полярните региони". Председателят на института проф. Христо Пимпирев подчерта пред БНР, че това е първа по рода си работна..

публикувано на 23.09.24 в 08:43
Проф. Милко Палангурски

Проф. Милко Палангурски: Българското общество е на парчета, политиците трябва да ги скрепят

" Бягството от управление означава бягство от политическа отговорност. Българското общество в момента е на парчета , има различни възгледи. Политиците трябва да скрепят тези парчета . Има моменти, в които трябва да преглътнеш егото си".  Това заяви пред БНР проф. Милко Палангурски, историк и преподавател във ВТУ в деня, когато отбелязваме 116-ата..

публикувано на 22.09.24 в 12:50

Певицата Камелия: Обществото ни се раздели на чалгаджии и културтрегери

Цялото интервю на Илия Вълков с певицата Камелия в предаването "РадиоТочка" чуйте в звуковия файл.

публикувано на 20.09.24 в 18:16