Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистренци недоволстват срещу нашествието от комари

Вече два протеста се организираха в Силистра от граждани, които недоволстват срещу нашествието от комари и по-скоро срещу липсата на ефект от опитите на общинските власти да се справят с проблема.

Над 120 души се включиха в подписка, адресирана до Общинския съвет в крайдунавския град, с искането Общината да бъде задължена да извърши и авиационно третиране на летящите насекоми, тъй като наземната обработка срещу тях не дава особено добър резултат.

Всяка година Силистра и останалите населени места от областта по поречието на Дунав се борят с комарите. И почти всяка година потърпевшите са много, особено децата.

Малцина са смелчаците, излизащи на разходка в Дунавския парк или в други райони на града, с богата растителност. Онези, които го правят, задължително имат под ръка репеленти. Често обменят и домашни рецепти за последствията от ухапванията от комарите. Най-сигурно и ефективно се оказва намазването с оцет.

До момента вече са извършени няколко пръскания срещу комарите в Силистра и селата Айдемир, Калипетрово, Сребърна и Ветрен, съобщи Ростислав Павлов – секретар на Община Силистра. Първата – ларвицидна, е направена в края на април, следват през юни няколко имагоцидни с наземна техника. Последната е от събота – 1 юли.

"Всяка година по различен начин се развива популацията. Зависи от много външни фактори", каза той. 


Дъждовете и високото ниво на Дунав, както и на останалите в региона водни басейни са основните фактори, които благоприятстват разселването на комарите.

"Основният проблем за нас идва от географското разположение на румънските населени места, защото при тях населените места са на 5-10 км. от река Дунав. Когато те правят обработка на комарите, тя се прави в населеното място, те си ги правят в населеното място и реално техният биотоп, в който се развиват комарите, идва при нас. За да се реши проблемът, трябва да се реши на държавно ниво и по поречието на цялата река да се направи пръскане и ако бъде авиационно, да бъде едновременно на двата бряга". 

Въпросът опира до наличието на държавна политика, а не на политика на парче. По този повод питания в Народното събрание отправиха силистренските депутати Ивелин Статев и д-р Джевдет Чакър. Мнението подкрепя и директорът на Регионалната Здравна инспекция – д-р Теодора Начева:


"Проблемът комарни биотопи, ако в нашата страна по поречието на река Дунав стои като важно събитие, то по същия начин стои и на северния бряг. Тук идва на вниманието още една съгласуваност - трансгранична". 

Писмо до Министерство на здравеопазването е изпратено и от Общинския съвет, каза председателят му д-р Мария Стойчева.

"То е обръщение, че гражданите на Силистра искаме, ако може държавата да ни подпомогне с допълнителни средства. Тези средства, които са заложени в нашия бюджет, наистина няма да ни стигнат поне за 2 авиационни пръскания, а без авиация не можем".

Община Силистра е заложила 60 000 лв., колкото и миналата година. Договорът с фирмата-изпълнител е за 36 000 лв. Остатъкът ще може да покрие само една авиационна обработка, за която вече има получено положително становище от Регионалната здравна инспекция, съобщи добрата новина Ростислав Павлов. По думите му в сряда или четвъртък ще се извърши една въздушна обработка

Докато темата се разискваше в града и по време на заседание на Общинския съвет, стана ясно, че освен отпуснатите на Регионалните здравни инспекции по места средства за мониторинг и за допълнителни локални обработки, правителството е отпуснало 2,5 милиона лева на Министерство на земеделието, което да организира мероприятия за борба с популацията на комарите чрез дирекциите по безопасност на храните. На този етап от местната структура са изискали писма от четирите общини по Дунав – Силистра, Главиница, Тутракан и Ситово, писма, които да препратят до София, заяви директорът й д-р Венелин Димитров.


Освен мерките, които би следвало властите да вземат, според д-р Теодора Начева всеки един от нас може да има своя принос в борбата с комарите. По думите й хората, които имат градина или вила, не трябва да оставят съдове, които да се пълнят с дъждовна вода или друга. Според нея тези временни биотопи, които биха се образували там, представляват риск.

Доказано е, че само женските комари са кръвопийци, но няма научно изследване, разкриващо наличието на връзка между кръвната ни група и това колко привлекателни сме за летящите насекоми.

И макар да сме в очакване на самолета, който ще пръска и ще бори комарите, не забравяйте на излизане от вкъщи чадър, шапка и … репелент.

Снимки: Незабравка Кирова

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем души са арестувани след масово сбиване в района на Женския пазар в София

Седем души бяха задържани след масово сбиване в района на Женския пазар в столицата.  Сигналът за масовото сбиване е подаден минути след 19:00 в полицията. Според първоначалната информация е започнал скандал между мъж и жена, а после в техния спор са се намесили и други хора. В крайна сметка спорът е прераснал в бой между няколко десетки души...

публикувано на 15.08.24 в 21:28

Областният управител на В. Търново удължи забраната за палене на огън на открито

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков удължи до края на август забраната за палене на огън на открито и машинното почистване на треви и храсти покрай пътищата и железопътните линии в региона.  Високите температури, вятърът и засушаването, както и ползването на земеделска техника създават голям риск от бързо разпространение на полски..

публикувано на 15.08.24 в 21:24

Двама задържани за пожара в Сливенската планина, тръгнал от крайния квартал "Комлука"

Двама души са задържани за пожара в Сливенската планина, тръгнал от крайния квартал "Комлука", обяви директорът на ОДМВР Сливен старши комисар Димитър Величков. Те са криминално проявени. В момента се изяснява как точно са предизвикали пожара. Гори Бармук баир в Сливен (ОБНОВЕНА) В късния следобед в борбата с огъня се включи и хеликоптер на ВВС...

публикувано на 15.08.24 в 21:09

Ръст на заболелите от коклюш отчита РЗИ в Монтана

Тройно повече случаи на коклюш са регистрирани в област Монтана миналата седмица в сравнение с предходната.  Седем случая на коклюш регистрира Регионалната здравна инспекция в Монтана миналата седмица. Сериозен ръст се отчита спрямо предходната, когато са били само два. От началото на месеца болни от магарешка кашлица са били 13 души в..

публикувано на 15.08.24 в 20:57
Танк Challenger 2 на учението Winter Camp в Естония, 10 февруари 2024 г.

Украинските части са използвали британски танкове Challenger 2 за офанзивата си в Русия

Украинските войски са използвали британски танкове Challenger 2 в офанзивата си в Русия, потвърди британски военен източник пред Би Би Си.  Смята се, че за първият път британски танкове, управлявани от украински войници, са използвани в бойни действия на руска територия. И Киев, и Москва обявиха, че са постигнали успехи на бойните полета..

публикувано на 15.08.24 в 20:31

Незаконният хоспис в Банкя, в който загина човек - на фирма с регистрация за пансион за животни

Незаконният хоспис за стари хора в Банкя, в който вчера избухна пожар и загина човек, е на фирма, която има регистриран пансион за животни и то на друг адрес. Това каза пред БНТ заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали Хосписът в Банкя, в който при пожар..

публикувано на 15.08.24 в 20:26
Пред фонтана на президентството се проведе демонстрацията срещу промените в закона, организиран от Феминистки мобилизации / Feminist Mobilisations, Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women и други - 15 август 2024 г.;

Демонстрации в София за и против промените в Закона за училищното образование

Десетки протестиращи се събраха пред президенството тази вечер, за да изразят неодобрението си от факта, че държавният глава Румен Радев не наложи вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява популяризирането на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Президентът е подписал..

публикувано на 15.08.24 в 19:48