Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Валя Гигова: Главният прокурор не може да бъде избран от компрометиран ВСС

Снимка: Ирина Недева

Главният прокурор не е случаен административен ръководител и не може да бъде избран от ВСС, който е компрометиран като авторитет. Това заяви пред БНР адв. Валя Гигова. Тя призова за смирение:

"Малко трябва да се смири ВСС и да спре тази процедура, заради авторитета, който е компрометиран изцяло, заради уважението към самата институция, защото тези хора ще излязат от този ВСС, ще отидат отново да правораздават, заради себе си трябва да го сторят, защото те не се справиха". 

По думите й има морални правила, които трябва да бъдат спазени:

"Когато ти като ВСС достатъчно дълго време си вземал решения, които очевидно се оказват погрешни, еми трябва да има малко смирение, малко етичност, малко уважение към респекта, ако щете на обществото, което им показа какво не трябва да правят. Какъв абсурд - НС като законодателната власт ще приема декларация, за да окаже на съдебната власт какво не трябва да прави - същата тази власт, която частично е конституирана от същата законодателна власт, която продължава да бездейства, за да конституира пълен състав. Имаме 3-месечен срок, в който трябва да се конституира нов състав на ВСС". 

Според нея парламентът трябва да си избере своята квота, както и съдиите

В предаването "Преди всички" адв. Гогова изказа мнение, че ВСС трябва да остане, само за да върши неотложните за поддържане на държавността действия

Няма и никаква логика да назначиш за главен прокурор някого, спрямо когото има подадени сигнали за разследване, каза тя относно Борислав Сарафов. 

Арбитражните дела трябва да са в Министерството на финансите, защото там е концентриран публичният ресурс, категорична бе адв. Гигова по другата наболяла тема. По думите й всички тези дела са срещу държавата заради това, че тя не е успяла да обезпечи нормална инвестиционна среда на чуждестранните инвеститори. Обикновено тези дела са с много голям материален интерес, добави тя и посочи: "Този, който събира парите, е този, който плаща за отговорността на държавата като публично-правен субект". 

"България няма загубено дело като държава", подчерта адвокатът.

Тя уточни, че в Министерството на правосъдието е концентрирана защитата, която осъществява българската държава в Европейския съд по правата на човека за нарушения, свързани с действащата ни правна система с оглед защита правата на човека. Едното няма нищо общо с другото, категорична бе тя и добави в този смисъл, че не трябва да се прави сравнение на брой загубени или спечелени дела. 

Когато периодично се правят опити да се прокара една политика или да се извърши една реформа, това винаги поражда основателно съмнение в нездравия интерес за тази промяна, коментира адв. Гигова. По думите й по отношение на тази промяна има разнобой във Висшия адвокатски съвет. Според нея в този дебат трябва да участват хора, които нямат конкретен интерес. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43