Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Капралов: Вазов е Балканът, той е Стара планина - гръбнакът на нашата литература!

Почит към народния поет Иван Вазов по случай 173 години от рождението му

Иван Вазов: „Дадох всичко добро, каквото можех да дам на отечеството. Малко бе, но толкоз имах”

2
Иван Вазов паметник
Снимка: къща музей „Иван Вазов”

На 9. 07. 2023 г. се навършват  173 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод в неделя от 11,00 часа Националният литературен музей, къща музей „Иван Вазов”в столицата и Съюзът на българските писатели ще поднесат венци и цветя пред паметника на поета при храма „Света София” (на ул. „Г. С. Раковски“).

Всички жителите и гости на София заедно могат да почетат паметта на народния поет Иван Вазов, който сам за себе си казва:

„Аз пях за България, защото я обичах; аз насаждах в младите души вяра и обич към своето, защото бях син на България; аз прославих нейната божествено хубава природа, защото бях очарован от нея; възпях нейните идеали, защото бяха свещени”, „дадох всичко добро, каквото можех да дам на отечеството. Малко бе, но толкоз имах.”

Къща-музей

Във връзка с годишнината, на 9 юли (неделя), от 10:00 до 18:00 ч., посещенията в столичната къща музей „Иван Вазов" ще бъдат с вход свободен.

"Ако имаме върхове в нашата литература като Ботев, които са много високи, като Яворов, и ако сравним тези върхове с Рила и Пирин, то Иван Вазов е Балканът, Стара планина - онова, което държи гръбнакът, образно казано висчки жанрове в нашата литература", каза в "Нощен Хроизонт" Атанас Капралов, поет и директор на Националния литературен музей за почитта  към Иван Вазов на неговия рожден ден.


"На честването ще има литературно четене, ще има много млади хора, искаме да припомним, че няма друг такъв творец в нашата литература, който приживе да е признат за народен поет, дори да получа тази титла лично от Царя през 1920, на своя втори юбилей.

Още на 45 годишна възраст- 1895 г. Вазов има честване и е почетен от цяла България, като голяма част от подаръците са запазени в къщата- музей и до днес. Тя ще бъде отворена със свободен вход за посетители.

Събтия ще има и в неговото родно място - Сопот.

Новият носител на литературната награда "Иван Вазов" това е писателката Теодора Димова. На 9 юли тя ще получи наградата в Сопот. Тържества ще има в Берковица, където също има къща-мезуй, разказа още за БНР Атанас Капралов.

"Рожденният ден на Иван Вазов за мен е ден на всенародна радост и празник за всички, които се чувстват българи, категоричен е Капралов.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска: Стремя се да има предаване на знанията между поколенията!

"Христос Воскресе! Макар че, нямам навика да казвам това, защото съм комунистическо дете, родена съм 1934 г., израснала съм в комунистически режим и нямах понятие от религиозните празници, сподели за БНР оперната прима Райна Кабаиванска, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя живее..

публикувано на 07.05.24 в 11:35

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34