Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всеки си гони стратегическите цели, ние сме в ролята на полезни идиоти"

Боян Чуков: Посещението на Зеленски показа какъв бардак е в нашата държава

"Институциите действат като институции в различни държави"

Боян Чуков
Снимка: Ани Петрова

"В посещението на украинския президент Володимир Зеленски няма нищо историческо, то е работно за него. Това посещение показа какъв бардак е в нашата държава. Институциите действат като институции в различни държави". 

Това каза пред БНР международният анализатор Боян Чуков. 

И посочи, че поведението на политическия ни елит е неадекватно

"Ако бяха такива страхотни евро-атлантици и си вярваха в това, което говорят, най-малкото, посрещането на Зеленски на летището нямаше да бъде толкова смешно и жалко". 

По думите на анализатора проблемът на президента Румен Радев е създаден от проблеми във вътрешния му екип, който не е създал необходимата атмосфера за случая: 

"След като визитата на Зеленски не е по покана на президента, но той е решил да се срещне с него, не беше необходимо вътре да влизат тълпи от едната и от другата страна, не беше необходимо да влизат камери, микрофони. Срещата трябваше да бъде подредена по друг начин, никакъв проблем да присъстват само камерата и фотографът на президентството. Тогава двамата щяха да говорят далеч по-добре помежду си, вместо това да се превръща в огромен пиар, в който потърпевш е президентът". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Чуков коментира още, че няма големи очаквания от предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс

Във връзка с гласуването в парламента срещу референдума на "Възраждане" срещу въвеждането на еврото той заяви: 

"Когато нашите депутати гласуват по такива теми, външен фактор дава команда. Ангажираните с този фактор гласуват автоматично и не подлежат на убеждаване. Защо всички тези приказки, които се изказаха по повод еврото - колко ще бъде полезно, не се изприказват в скандинавските страни? В Полша? Виждаме, че там, където не се влиза в еврозоната, са претенциите в Европа за британско влияние. А където се влиза, това е т.нар. германски свят. Проблемът е, че демографската катастрофа и тежкото икономическо състояние на България през последните 30 години са благодарение на агресивната икономическа политика на Германия. Германия видя в Източна Европа свой вътрешен Китай, където ще има вечно бедни хорица и които ще представляват терен за евтина работна ръка, а по-интелигентните ще изтекат към Германия. Всеки си гони стратегическите цели, а ние не и се оказваме в ролята на полезни идиоти". 

Цялото интервю на Петър Волгин с Боян Чуков в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба – лаврак, ципура, кефал и даже змиорки, загиват поради липса на кислород. Кметът на Орбетело Андреа..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал 200 млн. щатски долара и е приел 170 хил. нови доброволци за седмицата, след като президентът Джо..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков" 2. Така ИТН  получава последния шанс да състави правителство в 50-ото Народно събрание. След като..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в региона", заяви чрез гласа на говорителя си генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. При атаката,..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за гражданска защита и включването на самолет в гасенето.  От Франция утре пристига самолет да помага за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието. Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите..

публикувано на 28.07.24 в 17:18