Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Виктор Йоцов: Немислимо е да станем член на еврозоната, без да сме в Шенген

Виктор Йоцов
Снимка: БГНЕС

"Паричният съюз предполага свободно движение на пари, стоки, капитали. Това е възможно само в Шенген. Аз очаквам, че те за България, както и за Хърватия, ще настъпят почти едновременно. Може би Шенген ще бъде малко по-рано. Немислимо е, че може да станем членки на еврозоната без да сме в Шенген."

Това коментира пред БНР икономистът доц. Виктор Йоцов, преподавател в Университета за национално и световно стопанство.

В предаването "Преди всички" той определи като "тъжна" тригодишнината от приемането на България и Хърватия за членове на валутно-курсовия механизъм ERM II.

"Тъжна годишнина. Първо трябваше да чакаме 3 години, за да влезем. За сравнение - страни, с които навремето преди 30 години бяхме заедно: Словения, Словакия, прибалтийските отдавна са членки. Хърватия, с която заедно влязохме, вече също. Ние продължаваме да се питаме искаме ли, чудим се дали да правим референдуми, пък как ще гласуваме..."

Няма нищо общо между паричния съвет (валутен борд – бел. ред.) и валутно-курсовия механизъм, уточни Йоцов. Паричният съвет беше решение, наложено по принуда - имахме дълбока, тежка банкова криза и бяхме принудени да приемем такъв паричен режим, припомни той.

Икономистът изрази несъгласие с идеята на финансовия министър Асен Василев за паралелно разплащане в евро и лева преди въвеждане на еврото.

Това, че цени за жилища например се котират в евро, нищо не означава. В договорите се посочва левова равностойност, отбеляза преподавателят.

Снимка: БГНЕС

С въвеждането на еврото ще отпадне около 70% от обмена на валута, отчита Калин Русев от Националната асоциация на обменните бюра.

Няма да изчезнат чейндж бюрата, но колко ще останат и къде ще ги има, зависи и от това дали ще има промени, позволяващи за по-специфични валути да се взема по-голям процент, посочва той.

Повечето хора ще обменят валутата си в България, защото в момента маржовете тук са много по-малки, отколкото например във Великобритания, коментира за БНР Русев. По думите му обменните бюра дават голямо удобство за туристическия бранш.

"Много зависи дали правителството, когато направи това въвеждане на еврото, ще либерализира малко пазара", изтъква още експертът.

Огромна част от обектите биха затворили при сегашните регулации. Затова трябва да има баланс, за да оцелеят достатъчно обменни бюра, смята Калин Русев.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19