Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На разходка в обновената Японска градина в Столичния зоопарк

Снимка: Виктория Петрова

През цялата си история японците са се опитвали да подчертаят в своите градини очарованието на сдържаността. Красотата е скрита и трябва бъде открита индивидуално, като тръпката от радостта на душата е сравнима само с радостта, която идва от извършването на неочаквано добро дело. Поне в своя идеал японската градина е част от дома. В никакъв случай не е просто подреждане на красиви места. Тя има за цел да задоволи копнежа към естественото и да предлага убежище, в което човек може да открие духовна почивка и препитание.

Японската градина в Зоологическата градина в София е създадена през 2007 г. от доброволец на организацията "Джайка".

Японската градина е свещено място, което до определен период в историята е било затворено за други посетители, освен за медитиращи в будистките храмове. След това пространството се отваря за по-широк кръг желаещи да се насладят на естетиката му, разказва Ирина Сахатчиева пред БНР.

Във визията на софийската градина има "острови", "море", "континенти", "река" от камъчета. Градината приютява уникални растения, сред които неизменно е сакурата, която посреща посетителите. Има още японски ябълки и японски явор.

"Не са донесени от Япония, а са издирени тук, от различни центрове. Интересното е, че има самозасадени български орхидеи, див вид, защитен вид", пояснява Сахатчиева.

Сред останалата растителност са рододендрони, секвои и бамбук.

"Може би тук ще направим едно езерце, защото във всички японски градини някъде църцори вода."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.  

Снимки: Виктория Петрова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Христов (вляво) и Борислав Стойков (вдясно)

Архитектурните потайности на Русе във фотокнига на млад лекар

Млад лекар от Русе издаде фотокнигата "Архитектурата на град Русе". Христо Христов е любител фотограф, с интереси в областта на историята и архитектурата. Книгата съдържа снимки на 310 обекта. " Това е моята мисия. Не само хората в Русе, а в цялата страна да се гордеят с това, че са българи и всеки със собствената си архитектура в своя..

публикувано на 02.09.24 в 14:18

Възстановиха Пиклата в Червена вода

В дните на суша и воден режим в десетски селища на страната, една чешма потече отново, а майстори възстановиха красивия й каменен дом. "За нас не е срамно да кажем, че чешмата се казва Пикла." Да, така хората в село Червена вода наричат чешмата, която след десетилетна почивка отново разхлажда хората по стария римски път...

обновено на 01.09.24 в 08:39

В село Крушовица възстановиха паметната плоча на гроба на поп Минко

През това лято във врачанското село Крушовица се проведе голяма родова среща на наследниците на местния свещеник от периода на Възраждането - поп Минко Цалов.   Със средства на фамилията беше възстановена паметната плоча на гроба на поп Минко, който се намира в двора на селската църква. Неговите наследници са и сред дарителите за..

публикувано на 01.09.24 в 07:00

В Тел Авив представиха шоуто "Четири стихии"

"Четири стихии" е названието на необикновено шоу, при което любителите на приключения станаха свидетели на „магическо превъплъщение“, изиграно от циркови артисти на изключително необичайно място - Експо центъра на Тел Авив, където обикновено се показват изложби на иновации или има спортни състезания.  Всъщност това са четири части на цирков..

публикувано на 01.09.24 в 04:51
Младият таханджия Димо Каракехайов от Ивайловград

Таханджията Димо Каракехайов с труд, желание и любов продължава поминъка на дедите си

Тази среща носи аромат на прясно изпечен сусам. В Ивайловград Ива Георгиева и Мерим Тенев се запознаха с младия Димо Каракехайов – потомствен таханджия, който с усилен труд, желание и любов продължава поминъка на своите предци. Зрънцето сусам се превръща във вкусната паста, която можем да съчетаваме с плодове, за да подсили..

публикувано на 01.09.24 в 06:10

За седма година в с. Бръшлен се проведе фестивал на рибата

За седма година в село Бръшлен, община Сливо поле, се проведе "Рибен фест", който събра кулинарни майстори на менюто с основа дунавска риба и традиционната за този край ракия. „На Дунава като уловиш риба, слагаш сол, пържиш я и ядеш.“ Това е най-кратката и проста рецепта за приготвяне на риба. Само че в село Бръшлен, където рибата от..

публикувано на 25.08.24 в 06:42
Басейнът в античната вила Армира до Ивайловград

Над 1200 души са посетили античната вила "Армира" край Ивайловград в първите две седмици на август

Ивайловградското село Свирачи отбелязва 110 години от завръщането на малоазиийските българи - събитие, което се провежда през пет години. "Рано в неделя" с Ивелина Георгиева и Мерим Тенев ще бъдам на гости на ивайлоградския регион и с музиката, създадена от композитора Явор Русинов, вдъхновена от красотата на ивайловградско. Първата ни спирка е в..

публикувано на 25.08.24 в 06:18