Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В новия бюджет няма да бъдат орязвани социалните пакети за военните, уверяват от МО

Защо има слаб интерес към постъпване в армията сред младите хора?

Военните училища за първи път няма да имат необходимия брой курсанти

Калоян, военнослужещ
Снимка: Добромир Видев

В новия бюджет няма да бъдат орязвани социалните пакети за военните. Тази заявка преди началото на гледането на параметрите за 23-та година в парламента направиха от Министерството на отбраната. Но дали само социалните пакети са достатъчни да се решат предизвикателствата с набирането на военни? Общата статистика за армията отчита недостиг от 19,7%. А решението стои пред новото политическо ръководството на армията във време на сериозни призиви от НАТО за повишаване на капацитета и войната в Украйна. 

Калоян е израснал с историите за казармата. За 24-те си години той ги е слушал от дядо си, от баща си, който е бил военен на границата и чичо си, който е един от участниците в първата професионална задгранична мисия на армията ни в Камбоджа. Затова през март решава да подаде документи за една от 250- те длъжности в доброволния резерв.  

"Никога не ме е интересувала финансовата гледна точка. Просто исках тези 6 месеца военно обучение. Това е най-близкото нещо до казарма, в което може да се запише човек. Полезно е за младите хора. Виждам, че обществото ни, малко или повече, дегенерира. Това се дължи  и на липсата на дисциплина. Доброволният резерв е начин да я развием и да се борим с тази дегенерация". 

Последният пример, който Калоян дава за обществена дегенерация обаче, е сред пречките в армията под всякаква форма да постъпват нови попълнения. Срочната служба в доброволния резерв беше въведена през 2021-ва година като вариант за мотивиране на младите да постъпят и да продължат с кариера в армията. Но и тя, както и инициативата „Бъди войник“, която набира кадрови военни, се сблъсква с проблема за това колко здрави младежи кандидатстват. Пред „Хоризонт“ запознати с процеса на набиране на военни потвърдиха, че се запазва тенденцията младежите да имат заболявания и сериозни зависимости. Заради което няма как да отговорят на високите военни изисквания. Но те са нужни, както обяснява командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. 

"Професионалният войник е професия, с която са свързани определени умения. Има голяма разлика с наборния. Не е евтина работна ръка. Често се разбира, че военнослужещите са нещо, затворено в хладилника и когато отваряш, ги вадиш навън. Това е постоянна работа". 

А тази констатация именно генерал-майор Деян Дешков вероятно приема със смесени чувства. Събраните от официални документи данни за състоянието на отбраната отчитат, че именно Сухопътните войски са най- засегнатите от недостига на хора. „Това засяга негативно способностите на декларираните формирования и поддържането им в готовност за развръщане“, пишат военните в доклада за отбраната за 22-ра. На СВ им липсват над 30% младшите офицер и почти 30% войници. Има военни формирования, където некомплектът достига 45 - 50 %. Общата статистика за армията отчита недостиг от 19,7%. Като в системата липсват най-много войници и сержанти по отделно, средно 23- 4 процента. Доброволен резерв е зает само на 13%. В системата липсват хиляди – количество, което никой не се наема да конкретизира.  

"Отливът от армията надвишава притока", каза зам. военният министър Атанас Запрянов. Засега МО уверява, че с новия бюджет няма да бъдат  орязвани социалните пакети, но и Запрянов обяснява, че проблемите са ясни, а решенията трудни.  

"Изследвали сме демографията в България до 2032 година. Тя е негативна. Българското население ще намалява. Армията се е превърнала в донор за българската икономика. Военните училища за първи път няма да имат необходимия брой курсанти. Проблемът става толкова сериозен, че може да имаме нови бойни машини и самолети, но да няма хора, които да ги използват".  

Към всичко това зам. военният министър Атанас Запрянов прибави едно притеснение. Войната в Украйна намалила интереса към армията.  

"Армията трябва да бъде съставена от смели мъже. Не трябва потенциалната възможност да се воюва да е фактор за липсата на кандидати. 50% от мотивацията зависи от родителите, другото е тяхно лично желание. Заради клеветите и фалшивите новини, майките не искат да си пращат децата да стават офицери. Фалшивите новини нанасят ущърб на способностите на въоръжените ни сили. Тези, които искат да помогната на Русия, ерозират собствените ни въоръжени сили и тяхното попълване".  

Калоян, който тази година е един от кандидатите за доброволния резерв свидетелства, че никой не го е карал да подписвам формуляр, че ще го изпраща в чужбина. 

Младият мъж обаче няма да бъде взет в доброволния резерв. Открили му лек далтонизъм.  

"Издаде ми се протокол, в който пише, че съм негоден за военна служба. Беше голяма горчилка". 

Въпреки това той няма да се откаже. 

"Ще отида на очен лекар, за да видя как може да се коригира". 

А за това как армията да си намери повече военни, Калоян казва, че е нужно нещо повече от реклама.  

"Трябва да започнем от самото училище". 

Не мисля, че проблемът в изискванията, а в желанието на голяма част от младото население, отбелязва още той

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Община Пазарджик

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 млн. лв. неустойка към фирмите, които рециклират отпадъците ѝ

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината. Договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025 година, задължава общината да плаща по 115 000 лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по същия този договор,..

публикувано на 13.07.24 в 12:48

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма как да има отбори”. Думи на Хамид Хамид, които животът опроверга, защото вече имаме отбор на..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков каза, че с Демократична България имат план и: "ще се опитаме да направим максималното". Денков не..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в село Горноселци, което е община Ивайловград. Там участват в пожарогасенето два хеликоптера...

публикувано на 13.07.24 в 12:14
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се случи. Поканата към Асад е интересен и важен поврат , защото веднага след избухването на гражданската..

публикувано на 13.07.24 в 11:58
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Жега и риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден на високи температури в Гърция с риск от пожари. Лекарите отново препоръчват в обедните часове да се стои в климатизирани помещения. Продължава екстремно топлото време в Гърция. Според прогнозите днес температурите на много места ще достигнат 43 градуса. По крайбрежието морският бриз ще доведе до по-ниски..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Израелски танк на границата с Ивицата Газа

Барбара Слейвин: Нетаняху е заложник на фанатици, Израел удължава агонията

Миналата неделя се навършиха 9 месеца от терористичния рейд на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел, след който започна войната в ивицата Газа. "Хамас" дадоха да се разбере, че са готови да се откажат от ключови свои условия за прекратяване на огъня и споразумение за освобождаване на отвлечените на 7 октомври израелци. "Хизбулла"..

публикувано на 13.07.24 в 11:39