Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 години от канонизацията на свети Йоан Нови Търновски

Свети Йоан Нови Търновски
Снимка: Пламен Събев

На 16 юли се навършват 200 години от канонизацията на свети Йоан Нови Търновски. За паметното събитие докторът по изкуствознание Пламен Събев направи уникална икона с образа на светеца и 12 житейски сцени, която ще бъде дарена на катедралния храм на Велико Търново. Там ще бъде отслужена и света тържествена литургия в памет на светеца, загинал трагично на бесилото, защото отказал да смени православната си вяра.

Иван Димов, както е светското име на свети Йоан Нови Търновски, е роден през 1804 година в Осман пазар, днешния Омуртаг. Четири години живее и работи в Търново като чирак в работилница за керемиди. Преди 201 години е обесен в покрайнините на Търново, защото едва 18-годишен отказва да смени вярата си. Атонските монаси Никифор и Еротей стават свидетели на обесването и пишат житието на Иван Димов, който е канонизиран за великомъченик една година след своята гибел, разказва Стоян Долапчиев, председател на инициативния комитет за честване на св. Йоан Търновски: 

„Канонизацията е извършена в митрополитската църква „Св. св. Петър и Павел“ в квартал „Асенов“ на 16 юли 1823 година. Канонизацията е извършена от митрополит Иларион Критски и в присъствието на авторите на това житие Никифор и Еротей. Има и стихотворение. Това е един от редките случаи в историята на БПЦ – имаме пълен комплект от документи за неговата канонизация, имаме житие пространно, имаме служба, имаме стихотворение. Това стихотворение в негова чест се счита за едно от първите, написано на новобългарски книжовен език“. 

Двамата атонски монаси са били таксидиоти в Търновско, когато стават свидетели на обесването и чудото с Иван Димов. Година след неговата канонизация те заминават за сръбския манастир в Сланцима, където пишат второ житие на св. Йоан Търновски, а Никифор става игумен на манастира, разказва Стоян Долапчиев

Пламен Събев и Стоян Долапчиев (от ляво на дясно)

„Двамата автори Никифор и Еротей сравняват подвига на св. Йоан Нови Търновски с подвига на св. Георги Нови Софийски, който е обесен по подобна причина през 1518 година в София“.  

Преди 21 години великотърновският доктор по изкуствознание Пламен Събев прави първата икона на св. Йоан Търновски. Има четири стенописа на светеца в шуменска църква, в храма на търговищкото село Ловец, в село Шереметя и в църквата на руските гробища във Велико Търново. Д-р Събев една година рисува последната уникална икона на св. Йоан Нови Търновски, в която освен образа на великомъченика, за първи път са изобразени и 12 житейски сцени: 

„Изработката на такава икона изисква изключително много внимание, време и подбор на качествени материали, така както се прави в унисон с традициите на иконописното изкуство. Иконата е с много внимателно подбран дървен панел, с 9 слоя грунд, специално листово злато от 22 карата и качествени бои, свързани с яйчена емулсия. Това е технологията, използвана от нашите предци, особено в Тревненската школа“. 

Иконата е с размери 140 на 85 сантиметра. Ще бъде осветена тази неделя в катедралния храм във Велико Търново и ще остане там за поклонение на миряните.  

Първата сцена на иконата на св. Йоан Нови Търновски е неговото рождение, следват житейските сцени, когато малкият сирак се заселва в Търново и работи като чирак при майстор на керемиди, и едва 18-годишен е принуден да смени вярата си. Следва катарзисът и младежът дръзва да се опълчи, за да остане верен на християнството, разказва д-р Пламен Събев: 

„На практика св. Йоан Трапезунски (Търновски) не само страда жестоко, той е жестоко бит, жестоко обезобразен и накрая е публично обесен, заради това, че той е дръзнал да махне чалмата и да изповядва Светата Троица. Неговият голям подвиг се състои в това, че когато той е тръгвал към бесилото, пред всеки един от наблюдаващите граждани на Търновград се е спирал, покланял се е и е молил за прошка“.  

Обесват го и през нощта се случва чудото

Огнен стълб покрива цялото бесило с тялото на мъченика. Това са го наблюдавали търновци и на практика, когато вече го погребват, се случват отново чудеса и знамения – бури и гръм, доста дни вали, при което тялото вече буквално е погълнато от водите на река Янтра. От там нататък нашият покровител, така да се каже духовно, продължава да присъства в Търновград, така както Света Петка и Свети Иван Рилски“.  

Инициативният комитет, носещ името на свети Йоан Нови Търновски, настоява пред Великотърновската света митрополия, пред Епархийския съвет и пред Светия синод светецът да бъде признат за съпокровител на Велико Търново заедно със Света Петка и със свети Йоан Рилски, както и да бъде обявен за покровител на всички деца, загинали по българските земи по религиозни, политически и военни причини. 



Още по темата в звуковия фаил.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12