Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Magnum opus на националната гордост

Снимка: unsplash.com/Chang Duong

„Никога не съм разбирал националната и етническата гордост, защото, според мен, гордостта трябва да се отнася за това, което сам си постигнал. А не да се основава на нещо случайно като това къде си се родил. Това, че съм роден ирландец, не е умение, а генетичен инцидент. Достатъчно е да сте щастливи, че сте американци например, бъдете щастливи, но не и горди. В поговорката се казва, че гордостта предшества падението“, този майтап и дори социална критика на покойния американски комик Джордж Карлин удря в десетката – патриотизмът не трябва да се основава на гордостта, а на познанието на себе си и на историята.

Едни от най-високите паметници в чест на родината се намират в Русия и в Украйна. 85-метрова е статуята „Родината-майка зове“ във Волгоград (бившият Сталинград), част от мемориален комплекс в памет на загиналите руски войници в битката при Сталинград през Втората световна война – един от най-кръвопролитните сблъсъци в човешката история. Ветеранът полковник Владимир Туров и Юлия, която живее във Волгород казват:

„Сражавали сме се за това. Никога не трябва да го забравяме. Това е родината-майка. Тя наистина носи чувство на гордост.“

„При монумента „Родината-майка зове“ истински се усеща силата и енергията на града.“

Статуята е дело на Евгений Вучетич, роден през 1908 г. в Екатеринослав, тогава част от Руската империя, а сега – град Днипро в Украйна, обект на няколко руски ракетни атаки от началото на войната. Вучетич също така започва работата по монумента „Родината майка“ в Киев, който заедно с пиедестала се извисява на 102 метра и се намира на територията на Националния музей за история на Украйна във Втората световна война. След смъртта му през 1974 г. обаче проектът е довършен от украинския скулптор Василий Бородай. Спорен е въпросът с герба на СССР върху щита на паметника.


„Смятам, че трябваше да го махнат отдавна и да го сменят с герба на Украйна, защото не отговаря на реалността.“

„Това е символ на Киев и бих искал върху него да е украинския тризъбец, а не съветския герб.“

„Не е необходимо да го махат, защото това е нашата история, а нея не можеш да я промениш.“

- споделят граждани на Киев.

Бившият директор на Украинския институт за национална памет Владимир Вятрович смята, че присъствието на съветския герб е незаконно заради закона за декомунизация, приет през 2015 г., но заменянето му с украинския тризъбец е неподходящо:

„Скептичен съм към идеята за смяна на щита на "Родината майка" с тризъбец, защото този паметник е съветски и опити да се украинизира няма да доведат до нищо, той ще си остане съветски.“

79-метровият мемориал в Рига, посветен на победата на Съветския съюз във Втората световна война, беше премахнат миналата година.

След нахлуването на Русия в Украйна в Прибалтийските републики беше подета кампания за премахването на съветски паметници и излагането им в тематични музеи. Идеята е да се опази историята, без да се величаят идеологията и съветският режим. И докато образите на Ленин и Сталин изглежда не липсват на никого, червена линия са паметниците в чест на загиналите във Втората световна война. Мненията на Мадис Мико от музея на войната в Естония и бивша учителка и професор по история от Латвия:

„Музеите са създадени за това – да съхранят историята. Става въпрос за символите – на окупация, на съветска власт, докато искаме да обърнем нова страница. Но ние не разрушаваме, а съхраняваме.“

„Недобросъвестно е да се разрушават паметници. Те са част от нашата история – добра или лоша. С тяхна помощ учим учениците и на добрите, и на лошите неща от нашето минало.“

„Сам по себе си паметникът не причинява разногласия в обществото. Те идват от начина, по който паметниците се използват от различни групи и политически организации.“

Айфеловата кула в Париж и Кьолнската катедрала, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро и Статуята на свободата в Ню Йорк свидетелстват, че не само патриотизмът, но и вярата, ценностите, научния и технологичен напредък и индустрията се измерват с височина.

„Където и да отидеш по света споменеш ли Франция хората се сещат за две неща – Айфеловата кула и Зинедин Зидан. Айфеловата кула е символ както на Париж, така и на цяла Франция. Това е легендарно място, което всички по света харесват.“

„Наистина чувстваме, че статуята на Христос Спасител в Рио е най-красивата скулптура в света. Тя е източник на гордост за нас и нашата държава.“

153-метровият пролетен храм на Буда в град Джаокун в Китай.

На много места в Азия се издигнати внушителни на височина статуи на божества. Някои от тях са най-високата бронзова статуя в света – 100-метровата Ушику Дайбуцу – будистка статуя в Япония, 116-метровият Буда в Мианмар, 122-метрова статуя на бог Вишну в Бали, Индонезия, и 153-метровият пролетен храм на Буда в град Джаокун в Китай.

Най-колосална е обаче Статуята на единството, известна и като Железният човек, в Гуджарат, Индия. Тя изобразява индийския държавник и деец за независимост Сардар Валабхай Пател, един от обединителите на страната и първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на независима Индия. Новозеландският блогър Карл Рок, базиран в Индия, автор на книгата „Как да пътуваме в Индия“ обяснява:

„Сардар Пател е на почит, защото на него е била поверена задачата да обедини Индия, на територията на която преди независимостта е имало 562 княжества. И е успял.“

Pixabay/StockSnap

В американския щат Мейн се планира след три години да бъде издигнат най-високият пилон със знаме в света. Идеята флагът на САЩ с размери по-големи от тези на футболно игрище да се развее на почти 450 метра в небето разделя местните жители в градчето Колумбия Фолс - Питър, Чарли и Мари:

„Това ще бъде първото нещо, което виждаш, пристигайки от Европа със самолет при ясно време и последното, когато си тръгваш. Така ще почетем паметта на ветераните, били се във войните. Не ми харесват намеците, че знамето на САЩ ще дразни очите. Но нямат нищо против да гледат през прозореца си към антените на мобилните мрежи или ветрогенераторите.“

„Знам, че градът е разделен по въпроса и по-скоро нагласите са за мораториум, да се изчака. Не сме готови за големи строежи.“

„Не искам да убиваме гъската, която снася златни яйца – тукашната красота. Раздвоена съм, наистина. Искам да видя развитие, но устойчиво, и нещата, които са ни скъпи, да бъдат опазени.“

Любовта към родината е безусловна, но символите на патриотизма трябва да напомнят за общите ценности и да обединяват хората, а не обратното.

Снимки: wikipedia.org
По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам страстно музиката, затова се опитвам да я освободя от безплодните традиции, които я задушават". През..

публикувано на 13.07.24 в 09:30

Опасни горещини в Гърция и Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците бяха загасени по въздух.  Самолети и хеликоптери се включиха и в овладяването на пламъците на..

публикувано на 13.07.24 в 09:28

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине на наша територия заради силния вятър. Вчера от пожарната в Благоевград съобщиха, че няма..

публикувано на 13.07.24 в 09:17

Концерт "Почит към Енио Мориконе" на "Царевец“

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" продължава тази вечер в крепостта „Царевец“ във Велико Търново с концерт на Симфониета Враца. Със солисти от Италия музикантите под диригентството на Христо Павлов ще представят най-забележителните филмови оркестрации на композитора Енио Мориконе. БНР е медиен партньор на фестивала. .  Концертният..

публикувано на 13.07.24 в 09:00
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън е категоричен: Участвам в изборите, ще победим

Американският президентът Джо Байдън отхвърли спекулациите, че ще се откаже от опитите си да спечели втори президентски мандат на изборите през ноември. Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново Това стана по време на реч пред свои привърженици в щата Мичиган - един от т.нар. колебаещи се щати:..

публикувано на 13.07.24 в 08:48
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на..

публикувано на 13.07.24 в 08:00
Мария Захарова

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си язовири.  Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна "На..

публикувано на 13.07.24 в 07:55