Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната на Украйна срещу Русия в съдилищата

Снимка: Pixabay/Mariakray

От масовите гробове в Буча до удари по влакове с цивилни - от фронта в Украйна идват информации за зверства. Русия многократно отрече бойците й да извършват военни престъпления и умишлено да нападат цивилни. За трудностите по пътя на следствените органи, свързани с предполагаемите военни престъпления на Русия в Украйна разказва д-р Катерина Бусол - украински адвокат, специалист по международно хуманитарно и наказателно право. По думите й украинските органи работят по 95 000 сигнала за предполагаеми престъпления на руски военни в Украйна.

Какво мислите за открития в началото на този месец Международен център за разследване на престъпленията на агресията срещу Украйна и какво очаквате той да постигне?

„По отношение на Украйна говорим за четири т.нар. същински международни престъпления - предполагаеми военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и престъплението агресия, което е най-очевидно. В юрисдикцията на Международния наказателен съд попадат военните престъпления, престъпленията срещу човечеството и геноцидът, но не и агресията. Ето защо в началото на пълномащабната инвазия Украйна лансира идеята за създаване на специален трибунал, който да съди руската агресия. Но пред създаването на нов механизъм - на нов съд - стоят много пречки, например финансови, както и политическа воля да се изправиш срещу Русия и да се гласува в подкрепа на съдебно преследване и осъждане на руските лидери. Следователно, това отнема време. Украйна и партньорите й решиха да създадат този Международен център за разследване на престъпленията на агресията, който да се заеме с поне две съществени неща. Първото е да събира доказателства и да провежда предварителни разследвания и наказателни преследвания, така че доказателствата да бъдат анализирани възможно най-добре и да са готови за специален трибунал, когато и под каквато и форма да бъде създаден той. На второ място този център се намира в Хага, близо до Международния наказателен съд, с който се очаква да координира разследванията си, и ще си сътрудничи и с други съдебни институции, за да помогне в най-голяма степен на украинците и на украинските жертви.“

Какъв е процесът по разследване и събиране на доказателства?

„Подчертавам, че съгласно международното право и фактите на терен руската агресия срещу Украйна не е започнала през февруари миналата година, а през февруари 2014-а - с окупацията на Кримския полуостров и последвалата прокси война в Източна Украйна. Европейският съд за правата на човека също наскоро потвърди, че Русия е имала контрол над въоръжени групи в Източна Украйна. Това на практика направи и съдът на Нидерландия с решението си по процеса за свалянето на пътническия самолет МН17. Така че още от 2014 г. украинските власти, гражданското общество и международни институции, сред които мисията на ООН в Украйна за наблюдение, събират доказателства за предполагаеми нарушения на човешките права. Събирането на доказателства в окупирани територии се възпрепятства от липсата на достъп до тях. Но, от друга страна, живеем в XXI век и повечето хора имат смартфони, така че са налице кадри, заснети от хора от тези територии. Жертви, оцелели и техните семейства носят със себе си доказателства за престъпленията, които са преживели или на които са станали свидетели. Съвременните технологии дадоха началото на т.нар. разследвания с отворен код. Пример за това е използване на сателитни изображения за доказване на контрол върху определена територия и извършване на престъпление. Русия твърдеше, че зверствата в Буча и други райони около Киев са били инсценирани от украинците и техните съюзници, което е лъжа. И всъщност „Ню Йорк таймс“ анализира сателитни изображения, на които се вижда, че телата на убитите по улиците и гробовете са били факт когато тези райони са били под руски контрол.“

Какви стъпки трябва да предприеме международната общност, за да бъдат наказани предполагаемите руски престъпления, и то навреме?

„На първо място трябва да окаже на подкрепа на украинските следователи и прокурори, защото Украйна все още е функционираща държава в неокупираните територии и има принципната отговорност да разследва и съди престъпленията. Проблемът е, че в момента са в ход най-малко 95 000 разследвания и органите се нуждаят от експертни съвети, подкрепа и координация, за да търсят връзката между отделните случаи. Подкрепа може да бъде осигурена и за криминалистични анализи под формата на материали и оборудване. На второ място са универсалните производства, които представляват съдебни решения за зверства, извършени в чужда държава в разрез с международния закон. Пример за такива са присъдите в Германия, Нидерландия и Швейцария за престъпления срещу човечеството, извършени в Сирия. Подобни присъди трябва да има колкото е възможно повече. Те ще облекчат украинското наказателно правосъдие и ще осигурят повече справедливост за жертвите.“

Pixabay/jessica45
Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса заяви, че срещата на върха на страните от БРИКС следващия месец ще бъде присъствена. На нея е поканен президентът на Русия Владимир Путин, за когото Международният наказателен съд издаде заповед за арест…

„Южноафриканците трябва да пожелаят да са на правилната страна на историята. В международните отношения има много „сиви зони“, но при руската агресия срещу Украйна много неща са черни и бели. Важно е народът на Южна Африка да си даде сметка, че не иска да е на страната на военнопрестъпника, а на жертвите, търсещи справедливост. Това е от значение за южноафриканците, предвид тяхната собствена сложна история и борбата им за справедливост след ужасяващите форми на апартейд. Южноафриканците трябва да изпратят ясно послание на президента си Рамапоса, че на тяхна земя престъпници не са добре дошли и ако този посмее да дойде, трябва да бъде арестуван.“

Кои са основните пречки за правораздаването, отнасящо се до предполагаемите престъпления на Русия по време на войната в Украйна?

„Има доста такива. Ако говорим за престъплението агресия, както споменах, това е липсата на специален съд за висшите лидери, т.нар. „тройка“ - президентът Владимир Путин, държавният глава и правителственият ръководител, за онези, които в друг съд, включително вътрешен, ще се възползват от имунитет. Относно военните престъпления е важно да се опита и да се видят тенденциите и моделите на повторение - че различните ужасни престъпления не са отделни инциденти, а са обединени от една обща политика. Това би улеснило разследванията и съдебните преследвания.“

По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар. Снимката е илюстративна.

Увеличават се пожарите на територията на Република Северна Македония

Нови пожари са избухнали вчера следобед на територията на Република Северна Македония. Пожарникар е получил изгаряния по ръцете и гърба при гасенето на пожар, избухнал на хълм над Битоля, гори и край Гръчец, и край Радовиш, съобщи по ТВ Сител директорът на Центъра за управление при кризи Стоянче Ангелов, който уточни, че активните пожари в страната са..

публикувано на 16.07.24 в 07:58
Подуправителят на БНБ Андрей Гюров

УС на БНБ заседава по казуса с подуправителя Андрей Гюров

Управителният съвет на БНБ се очаква да проведе заседание заради казуса с несъвместимостта на Андрей Гюров с поста на подуправител, обявена от антикорупционната комисия. Това става ясно от интервю на управителя на БНБ Димитър Радев, дадено за БТА по-рано този месец. Управителният съвет на БНБ трябва да съобрази решението си по казуса с..

публикувано на 16.07.24 в 07:53
Агенцията за социално подпомагане

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 07:48
Войник на хутите насочва картечница към автомобил, докато патрулира по време на протест срещу САЩ и Израел в Сана, Йемен.

Йеменските хути са атакували три плавателни съда в Червено и Средиземно море

Йеменските хути заявиха, че са атакували три плавателни съда, включително петролен танкер, в Червено и Средиземно море с балистични ракети, безпилотни самолети и лодки с взривни устройства. Хутите са атакували кораба "BENTLEY I" и танкера "CHIOS Lion" в Червено море, съобщи военният говорител Яхия Сари. Той добави също, че групировката е..

публикувано на 16.07.24 в 07:43
Церемония по издигане на флага на ЕС пред Европарламента в Страсбург, 15 юли 2024 г.

Учредително заседание на новия Европарламент

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този..

публикувано на 16.07.24 в 07:34
Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс.

Тръмп посочи своя кандидат за вицепрезидент

В първия ден на Националната конвенция на републиканците бившият президент Доналд Тръмп, който се очаква да бъде официално номиниран за кандидат-президент, избра сенатора Джей Д. Ванс от Охайо за свой кандидат за вицепрезидент. 39-годишният сенатор Джей Д. Ванс (Джеймс Дейвид Ванс) е бивш отявлен критик на Доналд Тръмп, който впоследствие се..

публикувано на 16.07.24 в 07:34

Червен и оранжев код за горещини, температури до 42°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за горещини. Днес ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с..

публикувано на 16.07.24 в 07:23