Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Отслабена е личната власт на Владимир Путин"

Валерий Тодоров: Русия трябва да търси нов път и съюзници

"Не съм привърженик на тази русофобия, която се разиграва, защото тя може да стигне до дискриминация"

Валерий Тодоров
Снимка: Ани Петрова
Отслабването и унижението на Русия би могло да предизвика сериозни трусове - и вътрешни, и външни. Това заяви пред БНР Валерий Тодоров, бивш генерален директор на Националното радио, бивш кореспондент на БНР и БНТ в Москва.

"Тя е ядрена сила и държава с огромни суровинни ресурси, както и с много вътрешни проблеми. Силна Русия пък би могла да развие този агресивен синдром и към нови  територии. Виждам политиката на възпиране в две посоки - от една страна е помощта за Украйна, от друга - воденето на преговори. В момента това липсва. Заинтересованите от евентуално мирно разрешаване са твърде малко".

Журналистът отбеляза, че е отслабена личната власт на Владимир Путин.
 
"Решенията, които може да взима сам, стават все по-малко. Очакванията от бърза развръзка намаляват. Това лоби, което силно затлачи стратегическите линии в руската политика, ще се отбранява докрай. Има битка между две лобита за военните поръчки, както и за повече влияние върху Владимир Путин. Това обаче не води до отслабване на тази власт, която в момента управлява Русия. Големият въпрос е как Западът вижда бъдеща Русия – по-силна или по-слаба?"
 
Русия постигна обратен ефект с тази война -  тя получи временно територии срещу понижаване на сигурността, посочи Тодоров. 

"НАТО и Русия ще могат да наблюдават пряко действията си. Това става възможно след приемането на Финландия и очакваното приемане на Швеция в Алианса. Това ще дава все повече поводи на Русия да изпитва загриженост дали политиката, която провежда е политика на сигурност, или води до рискове.  Тази война може да понижи участието й в онази нова система за сигурност, която си представяше. Предишните илюзии са задраскани. Русия трябва да търси нов път и съюзници, както и да докаже, че онова, което прави, е с цел сигурност, а не имперски егоизъм". 

Валерий Тодоров посочи и друг проблем за присъединяване на Украйна към НАТО, освен водената на нейна територия война. 

"НАТО изисква на територията на страните, които се присъединяват да няма чужди бази. А базата на Черноморския флот на Русия е в Севастопол, Крим. Това ще бъде голям проблем. Един от проруските президенти подписа договор за наем за 50 години".

Той обаче отчете и факта, че Украйна има една боеспособна армия, която трупа опит. Войната ускори модернизирането й. Тя се приближава до стандартите на НАТО. 

"Украйна никога не е била по-близо до НАТО, но все още е далече от нейните представи за гаранциите за сигурност"

Спечелването на Украйна като бъдещ член на НАТО и на западната общност е една голяма победа за западните съюзници, но бъдещето носи все още прекалено много рискове, каза той.

"Особено, като отчетем, че се разпадна следвоенната система за сигурност след края на Втората световна война, а нова система от гаранции няма".

Тодоров призова да не забравяме, че нашата родина е България и да внимателно да претегляме националния си интерес.

Журналистът обясни също, че е необходимо да се потърси възможния баланс между източните и западните области в Украйна.

"Населението в т.нар. Луганска и Донецка република е проруски настроено. Те са с руски паспорти. Какви ще са нагласите за помирение там? Войната се води в територии, в които имаше изразени проруски настроения. Трябва да видим какви са възможните отстъпки и компромиси". 

Имаше едно реално подценяване в миналото на рисковете, които могат да произтекат от противопоставяне в сепаратистките области, смята Тодоров.

"Да вкараш армия срещу това население беше грешка на украинското ръководство. Подценена беше и вероятността от агресия на Русия.

Въпросът е при какви условия може да се тръгне към преговори и дали да има победа чрез война, или чрез мир. Как ще изглежда победата между двете страни и в международен план? Кои страни могат да бъдат гаранти и посредници?"  

Не съм привърженик на тази русофобия, която се разиграва, защото тя може да стигне до дискриминация, заяви Валерий Тодоров.

"Трябва да се изгради линия на поведение, която да разграничи политиката от гражданите – жертви са и тези на Украйна, и на Русия"

Цялото интервю на Деян Йотов с Валерий Тодоров може да чуете в звуковия файл. 



По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Кочериново на втори протест заради безводието за седмица

Десетки жители на Община Кочериново излязоха на втори за тази седмица протест заради безводието. Те блокираха единствения път за Рилския манастир при разклона за село Стоб. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано от полицията, но някои от пътуващите влязоха в остро пререкание с част от блокиралите пътя...

публикувано на 25.08.24 в 12:08

Близо 40 родителски организации подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които бяха приети  с голямо мнозинство в Народното събрание. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Родителските организации се позовават на Конституцията на..

публикувано на 25.08.24 в 11:30
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

WSJ: Сухопътната операция на Украйна Курска област е осъществена без знанието на САЩ

Сухопътната операция на украинската армия в руската Курска област е осъществена  без знанието на Съединените щати, които  до момента избягват да обсъждат въпроса. Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставени източници. Според американския вестник, с настъпателните действия при Курск Володимир Зеленски е направил рискован..

публикувано на 25.08.24 в 11:26

Властите в Атина с призив към жителите: Ползвайте по-малко вода

Заради сухото време в Гърция, властите призоваха жителите на Атина да ползват по-малко вода. Сушата засили проблема с недостига на вода в Гърция. В Атина включиха извънредни резерви за захранване на столицата с вода и приканват населението да ограничи потреблението, съобщиха днес от компанията по водоснабдяване. Вече 14 области в страната са..

публикувано на 25.08.24 в 11:18

По-драстичен режим на водата – единствено краткосрочно решение за бедстващите свищовски села

Единственото възможно краткосрочно решение за бедстващите без вода свищовски села е въвеждането на още по-драстичен режим на водоподаване , заяви пред протестиращите от село Хаджидимитрoво заместник-управителят на водоснабдителното дружество Росен Трифонов. Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема. Заедно с жителите на Горна..

публикувано на 25.08.24 в 11:06

ИПИ: За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура

За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика, публикуван в редовния му седмичен бюлетин. На базата на  данни от Евростат става ясно, че  само в Словения и Естония стойността на вложените средства е по-ниска, като двете държави са с 3 до 5 пъти по-малко..

публикувано на 25.08.24 в 10:50

Китай изрази силно недоволство от новите санкции на САЩ

Китай изрази "силно недоволство" заради нови американски санкции срещу местни компании. Ограниченията бяха наложени заради предполагаема китайска подкрепа за руските действия в Украйна.  "Китай настоява САЩ незабавно да прекратят неправилните си практики и ще предприемат необходимите мерки за решителна защита на законните права и интереси на..

публикувано на 25.08.24 в 10:16