Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Нас ни няма там и никога не сме съществували. Нихилизъм на кутийки

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Пак успяхме да се изпокараме ние, българите - този път за един пилон и начина, по който третираме българското знаме.

Има хора с екологически и естетически възражения срещу пилона на Рожен, разбира се и политическите пристрастия имат роля в отношението към тоя патриотичен акт в лоното на планината.

Но важното е, че президентът - обединител на нацията, използва повода да дообедини българите на принципа: който се обедини около моята инициатива, той е родолюбец, останалите са нихилисти!

Това беше много убедително-обединително и беше много важно да се обясни на хората, че който има забележки по инициативата, той не обича знамето и родината си.

Това е долу горе като съждението, че който се съмнява в Истанбулската конвенция, той задължително бие жена си с невиждана ярост.

Нихил означава нищо. Нихилистът е човек, който смята, че истината е непознаваема, извън нашите възприятия - няма нищо, Бог е измишльотина, няма правилно и неправилно поведение, има само воля за действие.

Примерно студентът Разколников от “Престъпление и наказание” се нагълтал с такива нихилистични идеи, че трябва да се действа отвъд понятията за добро и зло.

С тия пагубни идеи в бедната глава студентът отива да убие бабичката, после обаче се поболява от угризения на съвестта и някои работи му стават ясни по трудния начин. Най-вече му става ясно, че нихилизмът не е за всеки и че той конкретно не става за Наполеон - понеже Наполеон няма такива проблеми с гузната съвест и ликвидирането на сто или двеста хиляди човека.

"Твар ли съм, трепереща, или имам право?", пита Разколников. "Въшка ли съм или Наполеон?" И сам си отговаря - "Въшка съм, не трябваше да правя глупости, повече християнско смирение трябва в тоя живот!" Долу - горе това представлява дебелият роман в много сбит преразказ.

А една наша велика бабичка, бивша надзирателка, наскоро имаше много интересен прочит на същия сюжет. Тя каза така:

- Ние, българите, станахме въшки в наполеонките на историята!... Трябва да действаме по-решително като Наполеон, не като Разколников!

Но това са големите писатели - едни ги четат като ужасно предупреждение, други - като инструкция за употреба, трети не ги четат изобщо, на четвърти им се смеят. Аз конкретно Достоевски го чета като хумористична гротеска и ми е хоби да го громя, защото е либералоотстъпник. Царят пратил Достоевски на каторга, там писателят обърнал палачинката, зарязал либералните ценности, а на дърти години вече се занимавал с ултраконсервативна пропаганда и цуни-гуни с царското семейство.

Но стига сме се ровили в сенките на миналото - нас ни няма там.

А в днешно време се оказва, че нихилистът Пригожин, собственикът на частната военна кампания “Вагнер”, всъщност е собственик на мъртви души, които не съществуват. Буквално това каза президентът Путин, който декларативно не е нихилист, но създава огромни пространства с информационна антиматерия - някакви черни дупки с нещо като нищо на света.

“Вагнер” не съществуват", каза Путин, обяснявайки, че в Руската федерация частни армии няма, наемничеството е забранено, следователно - няма такива хора.

Няколко дни по-рано Путин разказа колко милиарда изхарчила руската държава за това нищо, наречено “Вагнер”. Нихил.

Те така говореха за тях, още когато Русия се намеси в гражданската война в Сирия - вагнеровците отиваха на бойното поле без документи, а официалната позиция беше, че такива хора няма там, те не съществуват. Их там нет.

После по същия начин вагнеровци, които не съществуват, шетаха в Източна Украйна още през 2014, като тероризираха местното население, ужким борейки се за правата на рускоезичните. Но вагнеровци ги нямаше там, а сега разбираме, че никога не са съществували.

Загадъчни славянски мъртви души!

Всичко това ми напомни за един лиричен къс от българската литература.

Големият поет Димитър Воев, който е някъде отвъд смъртта, има една такава импресия:

"Йон и Ана бяха застанали на ръба на огромна черна скала.

- Какво е това под нас? - попита тя.

- Това са световете, Ана - отговори той. - Ето, виждаш ли, всичко се върти кръгообразно под нас.

- Всичко ли е това?

- Да - каза Йон.

- А ние къде сме? - попита тя.

- Чуй ме, Ана - ти знаеш че ние отчитаме времето и реалността по това, което си спомняме за нас. За всичко, което се е случило, ние бъркаме назад в спомените си. Ако не бяха те, ние нямаше да знаем кои сме, следователно, нямаше да ни има. Но след като ние си спомняме всичко, което ни се е случило, и можем със същата сила и въздействие да си представим различни неща и случки, които са измислени чрез нашия разум, то тогава къде е разликата между това, което ни се е случило, и това, което си представяме. Няма разлика. Това означава, Ана, че ние никога не сме съществували, не сме били, няма ни сега и никога няма да бъдем. Никога".


* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Мицотакис предупреди Скопие, че "пътят към Европа ще остане затворен", ако не спазва Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че "пътят ѝ към Европа ще остане затворен", ако новото правителство в Скопие не спазва Преспанския договор от 2018 година. По силата на документа името на бившата югославска република беше променено от Македония на Северна Македония. Вчера потенциалният македонски..

публикувано на 17.05.24 в 22:01

Въоръжено нападение в Афганистан отне живота на трима туристи и местен жител, ранени са още 7 души

Трима чуждестранни туристи и гражданин на Афганистан са били убити от въоръжени мъже в централната афганистанска провинция Бамян.  Това предаде Ройтерс, като се позова на афганистанското министерство на вътрешните работи. Четирима чужденци и трима афганистанци са били ранени.  Във връзка с въоръженото нападение са задържани четирима души...

публикувано на 17.05.24 в 21:54

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от 80-те години на миналия век, когато те са били 13 на сто. Руската икономика расте четвърто..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11
На Седемте езера все още има сняг, а най-горните - Окото и Сълзата, не са се размразили

Отбелязаха Европейския ден на "Натура 2000" на Седемте рилски езера

Европейският ден на "Натура 2000" беше отбелязан на Седемте рилски езера, съобщават от дирекцията на Национален парк "Рила". По циркуса все още има снежна покривка, а най-горните от езерата - Сълзата и Окото, не са размръзнали все още напълно, което си е атракция в този дял на планината. Еколози, планинари, туристи направиха..

публикувано на 17.05.24 в 19:58
Германският министър на отбраната Борис Писториус  - Берлин, 17 май 2023 г.

6,5 млрд. евро допълнително за армията догодина поиска германският министър на отбраната

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус настоява за 6,5 млрд. евро повече за бюджета за отбрана през следващата година и връщане отчасти на наборната служба, за да се въъзстанови отбранителната мощ на германската армия. Най-малко 6,5 милиарда евро са необходими на германската армия, за да излезе от кризата, в която се намира в..

публикувано на 17.05.24 в 19:47