Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронната учебна платформа е безплатна, съобщи ръководителят на проекта от ВТУ проф. Димитър Симеонов

"Дигитална раница – моята България" за неделните български училища в чужбина

Създадена е по програмата "Еразъм +" с финансиране от близо 94 400 евро

Неделните български училища в чужбина вече имат още една възможност да улеснят и подобрят обучението на децата от първи до седми клас. Екип на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ в партньорство със Съюза на българите в Кипър и с Гръцко-българското сдружение за култура „Паисий Хилендарски“ създадоха електронната образователна платформа „Дигитална раница – моята България“.   

„Дигитална раница – моята България“ е безплатна електронна учебна платформа, предназначена за неделните български училища в чужбина и надгражда учебниците на хартия, по които се преподава. Създадена е по програмата „Еразъм +“ с финансиране от близо 94 400 евро, разказа ръководителят на проекта от ВТУ проф. Димитър Симеонов: 

„Това, което отличава „Дигиталната раница – моята България“, е, че това е напълно завършена и със свободен достъп онлайн образователна платформа, която е ориентирана основно за неделните училища, които са извън България. Тя интерактивно учебно помагало за ученици със свободен достъп за обучение на български език в чужбина и методическо ръководство, нещо което е уникално за подобен род платформи, в помощ на учителя и учениците“.  

Великотърновският университет от години работи с българските училища в чужбина, много от учителите в тях са завършили университета в старата столица или са докторанти в него, студенти от ВТУ преподават в неделните ни училища зад граница по програмата „Еразъм“. Дигиталната раница е предназначена за учениците от първи до седми клас по задължителните за обучение предмети български език, география и история, посочи проф. Димитър Симеонов: 

„В нея сме предвидили електронни тестове по география и икономика, история и цивилизация за контрол и самоконтрол, понятиен речник, както и една креативна рубрика „Да учим различно“. Всичко това ни показва и ни дава възможност да обхванем целия спектър на обучение от страна на учителите, учениците и родителитев помощ на неделните училища. Ние сме подготвили и напълно достъпни са от първи до седми клас тематично организирани живи работни листове по български език и литература, по география и икономика имаме разработени 17 теми, а по история и цивилизация- 11, които са именно по предметното обучение“.  

Проф. Димитър Симеонов

„Дигиталната раница – моята България“ не е електронно повторение на хартиените учебници, по които се учи в неделните български училища, тя ги надгражда, обясни за БНР проф. Симеонов, подчертавайки, че платформата е с две основни части:  

„Едното е по държавните образователни стандарти, ползвайки тези учебници, които са одобрени от МОН, и от тях са направени живите листове и тестовете, които са направени така, че, за да получите резултатна величана, трябва да ни пишете, за да ви дадем резултатите, а не просто да бъдат свободно решавани тези тестове. Това, което ни отличава, е, че ние имаме, аз го наричам уникално, в платформата модулно учебно полагало, което се състои от 10 модула – „Моята, твоята, нашата България“, „Природата - мрежата на живота“, „(Не)винаги научените уроци от миналото“, „Пътищата на паметта“, „Еднопосочен билет от/към България“, „Мигрантите като пратеници на България“, „Да си българин в чужбина“. Този модул е различен от държавните образователни стандарти, той е интердисциплинарен и помага за нещо, което е много важно и нашият университет много отдавна се занимава, да продължим да подпомагаме паметта на българщината именно в диаспората зад граница“. 

Електронната платформа е достъпна за българските училища зад граница, активно по нея ще се работи от новата учебна година. Съдействие оказват Министерството на образованието и Агенцията за българите в чужбина, поясни проф. Димитър Симеонов от ВТУ:  

„Ние апробирахме платформата с нашите партньори в Атина и в Никозия и видяхме, че те се възприема добре от учителите, учениците и родителите, защото имаме специални рубрики за работа с родителите. Ние даваме методическото ръководство на учителите, защото тези учители нямат голям трудов стаж, някои от тях са обучени и в нашия университет и тепърва имат да развиват своята дейност“. 

Платформата е отворена за развитие и това ще се направи в посока за децата от предучилищната възраст и за ученици от гимназиалния етап от 8 до 12 клас, поясни ръководителят на проекта проф. Димитър Симеонов. Това ще бъде обсъдено и с представителите на неделните български училища в чужбина. 66 техни представители от 13 държави се събират на 19 юли за годишната си среща във ВТУ. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кандидатите на председател на ЕК на дебат в европарламента

В Европейския парламент в Брюксел днес ще се проведе дебат между водещите кандидати за председател на следващата Европейска комисия. Той е организиран от Европейския съюз за радио и телевизия, част от който е БНР. В дебата ще участва настоящият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия, която се бори за..

публикувано на 23.05.24 в 09:07
Снимката е илюстративна

САЩ за държавата Палестина: До решение ще се стигне само с преговори

САЩ реагираха на предстоящото признаване от европейски страни на държавата Палестина, като напомниха американската позиция - до решението да се стигне по пътя на преговорите, а не с едностранни действия. Израелското министерство на външните работи обмисля допълнителни дипломатически стъпки срещу Норвегия, Испания и Ирландия, коитообявиха, че..

публикувано на 23.05.24 в 08:55

Шествие срещу беззаконието по пътищата

Сдружение "Ангели на пътя" ще проведе авто и пешеходно шествие срещу беззаконието по пътищата. То ще се проведе от 10.00 до 14.00 часа в центъра на София. Крайна точка на протестното шествие е Столичната община. Шествията са надпартийни , уточни Нинела Върбанова, съпредседател на сдружението. Целта на събитието е отново да се привлече вниманието..

публикувано на 23.05.24 в 08:52

3080 свободни места за детските градини в София, днес е второто класиране

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:19

Най-голямото изложение за лодки се открива в Лимасол

Най-голямото морско изложение в Източното Средиземноморие се открива  днес в яхтеното пристанище на кипърския крайбрежен град Лимасол. То е и част от стратегическата визия на Кипър за развитие на корабоплаването „Промяна на морето 2030 г.“. Над 120 компании участват в четиридневното изложение за лодки в Лимасол /Limassol Boat Show 2024/. Това..

публикувано на 23.05.24 в 08:16

В Благоевград започват честванията за 24 май

Българската академия на науките ще отбележи 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - с тържествено събрание. То ще започне с приветствие академик Юлиан Ревалски.  А в Благоевград днес започват честванията на Деня на българската азбука, просвета и култура - с..

публикувано на 23.05.24 в 08:15

2200 абитуриенти в Бургас, шествие в града, заря и лодки

Шествие на абитуриенти ще се проведе в Бургас в навечерието на Празника на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Рекорден брой – 2 200 абитуриенти изпраща морския град тази година. Шествието, което ще премине през главните улици на града ще бъде предвождано от Бургаския духов оркестър. 2 200 абитуриенти ще..

публикувано на 23.05.24 в 08:13