Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронната учебна платформа е безплатна, съобщи ръководителят на проекта от ВТУ проф. Димитър Симеонов

"Дигитална раница – моята България" за неделните български училища в чужбина

Създадена е по програмата "Еразъм +" с финансиране от близо 94 400 евро

Неделните български училища в чужбина вече имат още една възможност да улеснят и подобрят обучението на децата от първи до седми клас. Екип на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ в партньорство със Съюза на българите в Кипър и с Гръцко-българското сдружение за култура „Паисий Хилендарски“ създадоха електронната образователна платформа „Дигитална раница – моята България“.   

„Дигитална раница – моята България“ е безплатна електронна учебна платформа, предназначена за неделните български училища в чужбина и надгражда учебниците на хартия, по които се преподава. Създадена е по програмата „Еразъм +“ с финансиране от близо 94 400 евро, разказа ръководителят на проекта от ВТУ проф. Димитър Симеонов: 

„Това, което отличава „Дигиталната раница – моята България“, е, че това е напълно завършена и със свободен достъп онлайн образователна платформа, която е ориентирана основно за неделните училища, които са извън България. Тя интерактивно учебно помагало за ученици със свободен достъп за обучение на български език в чужбина и методическо ръководство, нещо което е уникално за подобен род платформи, в помощ на учителя и учениците“.  

Великотърновският университет от години работи с българските училища в чужбина, много от учителите в тях са завършили университета в старата столица или са докторанти в него, студенти от ВТУ преподават в неделните ни училища зад граница по програмата „Еразъм“. Дигиталната раница е предназначена за учениците от първи до седми клас по задължителните за обучение предмети български език, география и история, посочи проф. Димитър Симеонов: 

„В нея сме предвидили електронни тестове по география и икономика, история и цивилизация за контрол и самоконтрол, понятиен речник, както и една креативна рубрика „Да учим различно“. Всичко това ни показва и ни дава възможност да обхванем целия спектър на обучение от страна на учителите, учениците и родителитев помощ на неделните училища. Ние сме подготвили и напълно достъпни са от първи до седми клас тематично организирани живи работни листове по български език и литература, по география и икономика имаме разработени 17 теми, а по история и цивилизация- 11, които са именно по предметното обучение“.  

Проф. Димитър Симеонов

„Дигиталната раница – моята България“ не е електронно повторение на хартиените учебници, по които се учи в неделните български училища, тя ги надгражда, обясни за БНР проф. Симеонов, подчертавайки, че платформата е с две основни части:  

„Едното е по държавните образователни стандарти, ползвайки тези учебници, които са одобрени от МОН, и от тях са направени живите листове и тестовете, които са направени така, че, за да получите резултатна величана, трябва да ни пишете, за да ви дадем резултатите, а не просто да бъдат свободно решавани тези тестове. Това, което ни отличава, е, че ние имаме, аз го наричам уникално, в платформата модулно учебно полагало, което се състои от 10 модула – „Моята, твоята, нашата България“, „Природата - мрежата на живота“, „(Не)винаги научените уроци от миналото“, „Пътищата на паметта“, „Еднопосочен билет от/към България“, „Мигрантите като пратеници на България“, „Да си българин в чужбина“. Този модул е различен от държавните образователни стандарти, той е интердисциплинарен и помага за нещо, което е много важно и нашият университет много отдавна се занимава, да продължим да подпомагаме паметта на българщината именно в диаспората зад граница“. 

Електронната платформа е достъпна за българските училища зад граница, активно по нея ще се работи от новата учебна година. Съдействие оказват Министерството на образованието и Агенцията за българите в чужбина, поясни проф. Димитър Симеонов от ВТУ:  

„Ние апробирахме платформата с нашите партньори в Атина и в Никозия и видяхме, че те се възприема добре от учителите, учениците и родителите, защото имаме специални рубрики за работа с родителите. Ние даваме методическото ръководство на учителите, защото тези учители нямат голям трудов стаж, някои от тях са обучени и в нашия университет и тепърва имат да развиват своята дейност“. 

Платформата е отворена за развитие и това ще се направи в посока за децата от предучилищната възраст и за ученици от гимназиалния етап от 8 до 12 клас, поясни ръководителят на проекта проф. Димитър Симеонов. Това ще бъде обсъдено и с представителите на неделните български училища в чужбина. 66 техни представители от 13 държави се събират на 19 юли за годишната си среща във ВТУ. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар е избухнал край границата с РСМ

Пожар е избухнал в планината Малешево и се разпространява в посока към селата по границата с Република Северна Македония. Кметът на Струмяни Емил Илиев съобщи, че не терен има пожарникари и доброволци. Поискана е и помощ от въздуха. "Фронтът, който е обхванал огънят, е изключително широк. Вятърът, който духа в западна посока..

публикувано на 30.07.24 в 14:14

КНСБ: Близо милион души в България не могат да си позволят едноседмична почивка

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка - това съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в..

публикувано на 30.07.24 в 14:06
с. Петрово пожарът в планината Славянка

Полк. о. з. Красимир Петров: От гръцка страна не е разминирано в планината Славянка

Изключително важно е да имаме подготвени кадри по боеприпаси. България е една от най-големите производители на боеприпаси, а нямаме собствени обучени кадри. Преди години се обучаваха в Тула и Ленинград (сега Санкт Петербург), Русия. Имаше катедра в Шумен и беше закрита. Наложително е да се вземат мерки от МО. Това предупреди о. з. полковник..

публикувано на 30.07.24 в 13:54
Хора стоят пред снимките на 12 деца и тийнейджъри, убити при нападението в Маждал Шамс, 30 юли 2024 г. .

Друзки лидери отхвърлиха плановете на Израел за ответни действия след ракетното нападение в събота

Друзки лидери от Маждал Шамс на Голанските възвишения казаха, че отхвърлят плановете на Израел за ответни действия след ракетното нападение тази събота, при което в града бяха убити 12 деца и младежи, предаде Франс прес. По време на посещение на място вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща "суров отговор" на ракетното нападение,..

публикувано на 30.07.24 в 13:41
Любомир Каримански

Любомир Каримански: Това, което се прави с третия мандат, няма да доведе до успех

Това, което в момента се прави с третия мандат, няма да доведе до успех . Такава прогноза направи пред БНР Любомир Каримански, бивш депутат от ИТН.  "Този парламент е фрагментиран, липсва политическа култура". Той анализира избора на държавния глава ИТН да получи третия мандат. " Поради несъстоятелността на парламентарно..

публикувано на 30.07.24 в 13:09
Пресконференция на тема: „Крайно време е за отговорност и решителни политики спрямо екстремния климат!“ в БТА, 30 юли 2024 г.

"Коалиция за климата": България се е провалила в климатичните политики

България напълно се е провалила по отношение на климатичните политики, обявиха от сдружение "Коалиция за климата". Според бившия екоминистър Борислав Сандов, страната ни няма да може да се възползва от ресурс от около 5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми. Европейската комисия е изчислила,..

публикувано на 30.07.24 в 13:04

Временно прекъсване в работата на пощенските станции

Има временно спиране на работата на пощенските станции, съобщиха от пресцентъра на "Български пощи", предаде БТА. До 15.00 ч. днес временно няма да се обслужват клиентите в пощенските станции на "Български пощи" поради извършване на технически дейности в системата на мобилния оператор, осигуряващ интернет свързаност, информират от националния пощенски..

публикувано на 30.07.24 в 12:53