Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Електронната учебна платформа е безплатна, съобщи ръководителят на проекта от ВТУ проф. Димитър Симеонов

"Дигитална раница – моята България" за неделните български училища в чужбина

Създадена е по програмата "Еразъм +" с финансиране от близо 94 400 евро

Неделните български училища в чужбина вече имат още една възможност да улеснят и подобрят обучението на децата от първи до седми клас. Екип на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ в партньорство със Съюза на българите в Кипър и с Гръцко-българското сдружение за култура „Паисий Хилендарски“ създадоха електронната образователна платформа „Дигитална раница – моята България“.   

„Дигитална раница – моята България“ е безплатна електронна учебна платформа, предназначена за неделните български училища в чужбина и надгражда учебниците на хартия, по които се преподава. Създадена е по програмата „Еразъм +“ с финансиране от близо 94 400 евро, разказа ръководителят на проекта от ВТУ проф. Димитър Симеонов: 

„Това, което отличава „Дигиталната раница – моята България“, е, че това е напълно завършена и със свободен достъп онлайн образователна платформа, която е ориентирана основно за неделните училища, които са извън България. Тя интерактивно учебно помагало за ученици със свободен достъп за обучение на български език в чужбина и методическо ръководство, нещо което е уникално за подобен род платформи, в помощ на учителя и учениците“.  

Великотърновският университет от години работи с българските училища в чужбина, много от учителите в тях са завършили университета в старата столица или са докторанти в него, студенти от ВТУ преподават в неделните ни училища зад граница по програмата „Еразъм“. Дигиталната раница е предназначена за учениците от първи до седми клас по задължителните за обучение предмети български език, география и история, посочи проф. Димитър Симеонов: 

„В нея сме предвидили електронни тестове по география и икономика, история и цивилизация за контрол и самоконтрол, понятиен речник, както и една креативна рубрика „Да учим различно“. Всичко това ни показва и ни дава възможност да обхванем целия спектър на обучение от страна на учителите, учениците и родителитев помощ на неделните училища. Ние сме подготвили и напълно достъпни са от първи до седми клас тематично организирани живи работни листове по български език и литература, по география и икономика имаме разработени 17 теми, а по история и цивилизация- 11, които са именно по предметното обучение“.  

Проф. Димитър Симеонов

„Дигиталната раница – моята България“ не е електронно повторение на хартиените учебници, по които се учи в неделните български училища, тя ги надгражда, обясни за БНР проф. Симеонов, подчертавайки, че платформата е с две основни части:  

„Едното е по държавните образователни стандарти, ползвайки тези учебници, които са одобрени от МОН, и от тях са направени живите листове и тестовете, които са направени така, че, за да получите резултатна величана, трябва да ни пишете, за да ви дадем резултатите, а не просто да бъдат свободно решавани тези тестове. Това, което ни отличава, е, че ние имаме, аз го наричам уникално, в платформата модулно учебно полагало, което се състои от 10 модула – „Моята, твоята, нашата България“, „Природата - мрежата на живота“, „(Не)винаги научените уроци от миналото“, „Пътищата на паметта“, „Еднопосочен билет от/към България“, „Мигрантите като пратеници на България“, „Да си българин в чужбина“. Този модул е различен от държавните образователни стандарти, той е интердисциплинарен и помага за нещо, което е много важно и нашият университет много отдавна се занимава, да продължим да подпомагаме паметта на българщината именно в диаспората зад граница“. 

Електронната платформа е достъпна за българските училища зад граница, активно по нея ще се работи от новата учебна година. Съдействие оказват Министерството на образованието и Агенцията за българите в чужбина, поясни проф. Димитър Симеонов от ВТУ:  

„Ние апробирахме платформата с нашите партньори в Атина и в Никозия и видяхме, че те се възприема добре от учителите, учениците и родителите, защото имаме специални рубрики за работа с родителите. Ние даваме методическото ръководство на учителите, защото тези учители нямат голям трудов стаж, някои от тях са обучени и в нашия университет и тепърва имат да развиват своята дейност“. 

Платформата е отворена за развитие и това ще се направи в посока за децата от предучилищната възраст и за ученици от гимназиалния етап от 8 до 12 клас, поясни ръководителят на проекта проф. Димитър Симеонов. Това ще бъде обсъдено и с представителите на неделните български училища в чужбина. 66 техни представители от 13 държави се събират на 19 юли за годишната си среща във ВТУ. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на КНСБ Пламен Димитров

Според КНСБ политици от "Възраждане" и ИТН манипулират протестите

С целенасочени действия политици успяха да манипулират и разделят протеста на работниците от въглищните региони. Това се посочва в позиция на КНСБ, според която политици от "Възраждане", "Има такъв народ" и независим депутат са изрекли предизборни лъжи и спекулативни твърдения от парламентарната трибуна. С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС..

публикувано на 04.10.23 в 20:10
Министърът на отбраната Тодор Тагарев

България не предвижда да изпраща допълнителни сили за мисията на Кейфор в Косово

България не предвижда допълнителни сили в състава на Кейфор в Косово.Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване в парламентарната ресорна комисия. В момента страната ни има 142-ма военнослужещи в Косово. Дискутира се допълнителен принос към операцията заради усложнената обстановка. "Обстановката в последните дни доста се..

публикувано на 04.10.23 в 20:05

Започна кандидатстването за безплатна младежка карта за пътуване

Започна кандидатстването за безплатна карта за пътуване в Европа за младежи на възраст 18 години.  Общо 36 000 млади хора ще получат възможността да опознаят стария континент благодарение на програмата DiscoverEU, създадена от Европейската комисия. Повече информация за програмата и начините за кандидатстване можете да видите тук.

публикувано на 04.10.23 в 19:35
Директорката на Езиковата гимназия в Кърджали Даниела Павлова

Без проблеми в системата за електронни извинителни бележки в Кърджали

Без проблеми в Кърджали започна работа системата за електронни извинителни бележки на учениците. Училищата са получили указания как да работят с нея още преди седмица. Според преподаватели това ще пресече практиката за отсъствие от часовете без причина и ще спести време на класните ръководители сами да нанасят корекциите.  Извинителната бележка се..

публикувано на 04.10.23 в 19:32
Топлоцентрала на RWE в Нойрат, Германия, провинция Северен Рейн-Вестфалия

Германия одобри план за работа на въглищните ТЕЦ през зимата

Германското правителство одобри план захранваните с въглища топлоелектрически централи, пазени като студен резерв, да бъдат включени и да работят в периода октомври-март, за да избегне евентуалният недостиг на природен газ, съобщават от министерството на икономиката, цитирани от "Ройтерс". Берлин пусна отново ТЕЦ-овете в действие след руската..

публикувано на 04.10.23 в 19:01

Водата в хасковските села Конуш и Тракиец е негодна за пиене и готвене

Регионалната здравна инспекция в Хасково забрани водата за пиене и готвене в селата Конуш и Тракиец. В Конуш водата е с отклонения по показателите за алуминий, калций и мътност. В Тракиец питейната вода, освен посочените отклонения в Конуш, има завишени норми на манган и фосфати. ВиК - Хасково ще трябва да осигури водоноски с чиста питейна вода за..

публикувано на 04.10.23 в 18:36

Комисията по отбрана подкрепи проект за придобиване на 183 бойни машини "Страйкър"

Проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ подкрепи парламентарната комисия по отбрана. "За" гласуваха 14 депутати, а "против"- четирима. Проектът предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията "Страйкър"...

публикувано на 04.10.23 в 18:36