Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания по прибиране на кайсиите в Силистренско, реколтата е слаба

Снимка: Незабравка Кирова

Кампанията по прибиране на кайсиите в Силистренско тече в пълна силаРеколтата е слаба заради измръзване на ранните сортове през март. Цените не могат да покрият направените разходи, а и ситуацията с пазарите е трудна. За поредна година. 

"Като цяло годината тръгна много добре", сподели младият овощар Иван Недев, чиято фамилия от години отглежда над 350 дка кайсии в село Сяново. Щетите основно са върху ранните сортове

"Годината е интересна, защото интерес към кайсията има. Има раздвижване дори и на българския пазар. Очакванията са били за добра цена, именно защото няма много кайсии". 

Иван Недев
С количествата подобна е ситуацията и при Велика Славова в силистренското село Професор Иширково, председател на кооперация, която отглежда над 1600 дка трайни насаждения. Там обаче кайсията отива основно за ракия. 

Слаба е била годината и за черешите, които също са измръзнали, каза още Славова. Очакват реколта от праскови и сливи, но дали те ще успеят да компенсират направените до момента разходи. 

Велика Славова
Основният проблем при пазарите е за малките производители, коментира Димитричка Търпанова, производител от Тутракан и заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз. Те имат малки количества и не могат да ги продадат за пазара за свежи плодове на висока цена. 

Проблемът с кайсиите, според нея, е и в много свития пазар. От миналата година фактор е и ситуацията с Украйна. Техните кайсии имат свободен достъп до другите европейски пазари и влияят на продажбата на нашите преработватели на замразена кайсия, защото са на по-ниска цена. Наемната цена на земята им е по-ниска, работната ръка също. Горивото и наличните торови заводи добавят към по-ниската себестойност на плода, сравнена с нашата. 

Димитричка Търпанова
Прасковите ще са за прясна консумация за града и околностите, а сливите отиват за замразяване. 

Единствено с работната ръка нямат проблем тази година овощарите, защото количествата са малки и се справят със собствени сили. А там, където има повече плод, отново се ползват гастрольори от Сливен и Ямбол. 

В Силистренска област има около 20 000 декара кайсиеви градини. В Опитната станция по кайсията и земеделието в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Вече е официално, че летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони Това съобщи министерството на транспорта, ръководено от Матео Салвини. Уточнява се, че заповедта на Националния орган за гражданска авиация Enac, влиза в..

публикувано на 11.07.24 в 21:14

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит Рилски, самият Михайлов допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест...

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж. Към днешна дата участъкът от "Боаза" до пътния възел „Дерманци“ е изграден около 68%. Той е с..

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и гостите на града и почиващите по балнеосанаториума ще имат среща с повече или по-малко известни, но..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното заседание на структурите на ДПС в област Добрич, поместен на страницата им в интернет е записано, че..

публикувано на 11.07.24 в 19:33