Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Александров се отказа от депутатския си имунитет

Даниел Александров
Снимка: ГЕРБ

Депутатът от  ГЕРБ-СДС Даниел Александров се е отказал от имунитета си. Това стана ясно от изказване на председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на редовното заседание днес. 

Имунитетът на Александров беше поискан заради обвинения за блудствени действия с непълнолетно лице.

Александров е последният депутат, който първоначално отказваше да даде своя имунитет, но в последствие размисля. Вече бившият главен прокурор Иван Гешев поиска имунитетите на шестима депутати. Трима - Бойко Борисов, Даниел Александров от ГЕРБ и Кирил Петков от ПП-ДБ първоначално отказваха да ги дадат и по идея за отнемането на защитата им от наказателното преследване трябваше да решават в пленарната комисия в пленарната зала. 

Останалите: Радостин Василев, вече нечленуващ в парламентарна група, Веселин Вешев и Ангел Георгиев от "Възраждане" се отказаха доброволно от имунитетите си още при тяхното поискване.

Комисията трябваше да излезе с решение до днес. Това обаче не се случи. Затова предстои да се поиска от наблюдаващия прокурор разрешение да се коментират подробности на новото ѝ заседание, което може да бъде открито. 

На 5-ти юли лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също размисли и се отказа от своя депутатски имунитет, като заяви, че няма да позволи да бъде жертва на шантаж и изнудване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На временния пункт на Община Русе на централния площад

Термометрите в Русе днес стигнаха 41,2 градуса

Максималната измерена температура, измерена днес в Русе, е 41,2 градуса, съобщиха от Хидрометеорологичната станция в града. Това е рекордна стойност за тази дата. Червен код за много високи температури в сряда

публикувано на 16.07.24 в 16:46

Високите температури налагат ограничения на скоростта на влаковете

Високите температури налагат и днес ограничения на скоростта на влаковете, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура".  Ограниченията се правят ежегодно в участъци с критично високи температури на релсите.  От железопътната компания обясняват, че тези превантивни мерки няма как да бъдат избегнати. В противен случай ще..

публикувано на 16.07.24 в 16:29
Андрей Гюров

Андрей Гюров очаква УС на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител

Андрей Гюров очаква Управителният съвет на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител и ръководител на управление "Емисионно" заради несъвместимост. Това се казва в позиция на Гюров, разпространена в социалните медии, изпратена и до БНР.  Гюров в отпуск от БНБ, антикорупционната комисия е установила несъвместимост На 16 юли УС на..

публикувано на 16.07.24 в 16:14
Д-р Зорница Тоткова

Д-р Зорница Тоткова: Високите температури правят водачите не толкова бдителни на пътя

В жегите агресията на пътя се засилва , това предупреждава доц. Зорница Тоткова от Институт за изследване на населението и човека при БАН .  Тя е и психолог, който направи преди година проучване в областта на транспортната психология .  В жегите да тръгваме на път с кола с климатик. И с нагласата да не бързаме в очакване на дълго планираната..

публикувано на 16.07.24 в 16:06

Такси и инфраструктура намалиха работата на фериботния терминал край Силистра

Няма увеличение на натовареността на работа на фериботния терминал за тежкотоварни автомобили край Силистра, след началото на ремонта на Дунав мост. Дори е намаляла, сравнено с началото преди три години, въпреки организирания денонощен режим на работа и на двете платформи – българската и румънската. Факторите за това са много – таксите,..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

14-годишно момиче загина в катастрофа край Ивайловград

Момиче на 14 години от Ивайловград е жертва в катастрофа, станала след полунощ на пътя между село Хухла и Ивайловград, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Момичето е пътувало в автомобила на 18-годишен шофьор. Младежът е загубил контрол над колата и е последвал удар в ограда и преобръщане на автомобила.  Ранени са и връстнички на..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

Експерти са категорични: Обходен път на Плевен трябва да има

В Плевен кръгла маса събра по неотложни проблеми на града представители на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, камарата на строителите, кметове и други, които имат отношение към стратегически проекти. Те са свързани с пътната инфраструктура и организацията на движението в региона. За пореден път се обсъждаше..

обновено на 16.07.24 в 15:58