Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"60 лева струваше килограм обезкостено чеверме. Кебапчетата бяха по 2.50, а не по 8 лева"

Събират още средства за Пилон "Рожен". Кампанията е отворена

"Интересно е как българските журналисти се отнасят към това как някаква западна медия осмива българското знаме и го асоциира с мачта"

Снимка: rozhen.bg
"Проектът за Пилон "Рожен" все още не е изплатен напълно. Взели сме заем, за да може да го довършим. Кампанията  е отворена". Това съобщи пред БНР Симеон Караколев от фондация „Наследство в бъдещето“, която стои зад реализирането на проекта. 

"БДЖ не е сред дарителите. В момента върви одит и когато приключи, докладът ще бъде публично оповестен. Извършва го сериозна международна компания. Останали са средства за събиране.  Имаме и знамена, чрез закупуването на които очакваме да  подпомогнем кампанията".

Двама корпоративни дарители са готови да подпишат договор, с който да поемат поддръжката за следващите десет години, посочи още той. 

Пилонът на Рожен е преместваем обект, обясни още Караколев.
"Той може да се демонтира и натовари на камиони, за да бъде преместен, ако се наложи".

Караколев коментира и критиките, отправени в публичното пространство по отношение на проекта.

"Аз и екипът ми правим най-големите събития в България на тема фолклор  и родолюбие. Знамето на Рожен  е моята мечта. Трябва ли да я ограничавам? Критикуваме български министри, че са застанали зад каузата за българското знаме! За кое нещо през последните 30 години сме били единни? Това е жалко! Какво видяхме като обединителна кауза от президенти и правителства за последните 30 години?"

Високите цени на чевермето на събора в Рожен той определи като "поредната непроверена информация". 

"60 лева струваше килограм обезкостено чеверме  Кебапчетата бяха по 2.50, а не по 8 лева. Хлябът беше 50 стотинки. Радвам се, че НАП влиза в ролята си на контролна структура. Има много събори в България. Ще се радвам да ги провери всичките дали и как се издават касови бележки. От над 120 търговски обекта, които е имало на Рожен, са съставени 17 акта".

Организацията беше перфектна, заяви Караколев. 

"Органите на МВР се справиха блестящо с контрола на пътния трафик. Не се посрещат стотици хиляди хора на гола поляна просто така. Отзивите за нас са ясни". 

Той коментира също снимката на бесарабските българи с украинското знаме, която се появи на сайта на фондацията, след това беше свалена, а по-късно отново публикувана. 

"Тя беше публикувана с още 30 други снимки, нямащи нищо общо с нея. Преценихме с екипа, че тези, които афишират българи с различни знамена от българското, трябва да бъдат оформени в отделен пост. Освен българи с украинско знаме, имаше и българи с румънско, македонско и албанско знаме". 

Вчера от фондация „Наследство в бъдещето“ излязоха с отворено писмо до редакциите на „Франс прес“ и „Дойче веле“, в което поставят въпроси, свързани с начина, по който в тези издания беше отразено случилото се на Рожен. Симеон Караколев изрази недоволство от интерпретация на събитието от страна на българската редакция на „Дойче веле“. 

"От „Франс прес“ казват, че не се писали нищо подобно и изпращат на  „Дойче веле“ официално писмо да си променят превода, защото цитирането е неправилно. По-интересно е как българските журналисти се отнасят към това как някаква западна медия осмива българското знаме и го асоциира с мачта. Осмива се кампания, в която са се включили стотици хиляди". 

Караколев каза, че се въздържа от всякакви лични мнения относно войната в Украйна. 

"Не съм привърженик на нито една война по света".

Цялото интервю на Силвия Великова със Симеон Караколев може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Иванов на трибуната на НС.

ПП-ДБ призоваха за изолация на Възраждане и отказ от колаборация с тях

С декларация от парламентарната трибуна от ПП - ДБ призоваха за изолация на партия "Възраждане" и отказ от колаборация с нея. "Политиките на партия "Възраждане" са стратегическо отстъпление от националните цели, които страната следва от 27 години насам за интеграция в европейската цивилизация“, заяви Йордан Иванов от ПП - ДБ. Сред..

публикувано на 14.08.24 в 10:21

Европрокуратурата в "Булгартрансгаз" – заради разширението на газохранилището в Чирен

Проверката на европейската прокуратура в "Булгартрансгаз", която започна вчера е свързана с проекта за разширение на газохранилището "Чирен". Това каза в министерството на енергетиката изпълнителният директор на дружеството Кирил Равначки. Европрокуратурата разследва "Булгартрансгаз" От своя страна ресорният министър Владимир Малинов посочи,..

публикувано на 14.08.24 в 10:07
Общината в Бобошево

Община Бобошево набира доброволци заради зачестилите пожари

Малката община Бобошево, където в рамките на три дни станаха два големи пожара, обяви кампания за набиране на членове за допълване състава на доброволното формирование към кметството.  Идеята е за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях на територията на общината. При..

публикувано на 14.08.24 в 09:44
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски: Министър Малинов да обясни какво се случва с газохранилището в Чирен

"Министър Владимир Малинов има достатъчно опит в българската енергетика. Затова поискахме изслушване – да обясни, като най-добре запознат, какво точно е договаряно. В предишната сага с "Боташ" отново чакахме той да обясни. "Булгартрансгаз" е част от това споразумение. То е тристранно – "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и "Боташ" договарят въпросните..

публикувано на 14.08.24 в 09:40
Изтичане на газ от

Германия издаде европейска заповед за арест на украински гражданин заради взрива на "Северен поток"

Две години след взривяването на газопровода "Северен поток" главният прокурор на Германия Йенс Ромел е издал европейска заповед за арест на украински гражданин, живеещ в Полша. Швеция и Дания преустановиха разследването по случая. Разследващите в Германия са убедени, че заподозреният мъж е един от водолазите, поставили взривното устройство на..

публикувано на 14.08.24 в 09:18
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г. EPA/РУСКО МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА БРОШУРА БРОШУРА БРОШУРА САМО ЗА РЕДАКЦИОННА УПОТРЕБА/БЕЗ ПРОДАЖБИ БРОШУРА БРОШУРА САМО ЗА РЕДАКЦИОННА УПОТРЕБА/БЕЗ ПРОДАЖБИ

Извънредно положение в руската Белгородска област

Губернаторът на руската гранична Белгородска област обяви извънредно положение. Руската противовъздушна отбрана е унищожила над 100 дрона и четири тактически ракети, изстреляни през нощта от Украйна, насочени към няколко региона, включително Курск, съобщи министерството на отбраната в Моква. "Ситуацията е изключително трудна и напрегната..

публикувано на 14.08.24 в 09:15
с. Широка лъка

Тържествена заря-проверка в чест на загиналите войни в Широка лъка

В родопското село Широка лъка довечера ще има тържествена заря-проверка в чест на загиналите войни от селото. За половин час след 21 ч. ще бъде ограничено движението на автомобили по пътя Смолян - Девин, в границите на село Широка лъка. Необходимо е шофьорите да спазват пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция". При..

публикувано на 14.08.24 в 08:52