Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица под знака на събитията в Украйна и жегите в Северното полукълбо

| Коментар
Снимка: REUTERS

Република Северна Македония започна процедурата за вписване на българите в конституцията. След приемането от кабинета към одобряване на промените ще пристъпи и парламентът. 

Промените се отнасят до изброяването на частите от народи в Северна Македония. След  албански, турски, влашки, сръбски, ромски и босненски народ се добавят българският, хърватският, черногорският, словенският, еврейският и египетският.

Димитър Ковачевски

Премиерът Димитър Ковачевски заяви, че се надява на партиен консенсус за продължаване на евроинтеграцията, условие за което е приемането на промените в конституцията.

Опозицията обаче потвърди резервите си, че преговорният процес с Евросъюза може да започне дори и след приемането заради "изнудването" от страна на България. 

Като цяло поведението на България през последните три години не е положително, имаме ефективна българска блокада”, каза и президентът Стево Пендаровски. Същевременно смята, че промените в коституцията трябва да бъдат направени "за да не се блокира страната му сама".

Междувременно вътрешното министерство в Скопие е подало сигнал до прокуратурата, тъй като художествено студио от Битоля водило деца в България, имало и среща с политици, включително с президента Румен Радев.


Русия прекъсна участието си в сделката за безопасен износ на украинско зърно през Черно море и спира да гарантира безопасното преминаване на търговските кораби към украинските пристанища. Споразумението беше сключено преди година, за да се предотврати криза с прехраната в най-бедните страни. Според Москва не са изпълнени някои от нейните условия относно износа на руски торове и земеделска продукция и е изкривена същността на сделката в полза на Запада, който се е възползвал от нея.

Решението за прекратяване на зърнената сделка предизвика остри критики и призиви към Москва да го преосмисли. Върховният външнополитически представител на Евросъюза Жозеп Борел отбеляза, че то ще създаде проблеми за много хора по света, въпреки че европейските страни ще продължат да подпомагат украинския износ чрез безмитните сухопътни коридори. 

България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия поискаха от Европейската комисия да удължи забраната за продажба на украински пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе в петте страни поне до края на годината. 

Забраната беше въведена през юни със срок до 15 септември, за да се предотврати подбиването на цените на селскостопанските продукти в тези пет държави. Опасенията са, че проблемът ще се изостри отново след блокирането на Черно море от Русия, а Киев ще бъде принуден да изнася повече храни през западната си граница.

От името на петте държави Полша подчерта, че исканата забрана не е насочена срещу Украйна, а е за защита на местните фермери, и че транзитните пътища за украински стоки трябва да останат отворени.

Товарният кораб

Оттеглянето на Русия от зърнената сделка стана малко след нападение с дронове срещу моста над Керченския пролив. Имаше жертви, задълго излезе от строя едното платно за автомобилен трафик. 

Мостът, изграден след анексирането на Крим през 2014-а, за украинците е символ на руската окупация. След атаката срещу него последва руско отмъщение - удари по украинските пристанища. 


Керченският мост, наричан още Кримски мост, пострада при атака, 17 юли 2023 г.

Руският президент Владимир Путин заяви, че украинската контраофанзива не дава резултати, въпреки военната и финансова помощ на Запада за Киев. 

Eвропейският съюз обяви поредно удължаване на срока на действия на санкциите срещу Русия заради войната й срещу Украйна.

Пентагонът съобщи за нови оръжейни пакети за Украйна - за 1 милиард и 300 милиона и за 400 милиона. Включват занитно-ракетни комплекси, артилерийски боеприпаси, сапьорска техника, дронове, бойни машини. Над 41 милиарда долара военна помощ е предоставил Вашингтон ва Украйна, откакто Русия я нападна през април миналата година.

Иранските власти заявиха, че няма да приемат нов шведски посланик след изтичане на мандата на сегашния, докато Стокхолм не предприеме „конкретни стъпки“ за предотвратяване на ново оскверняване на Корана на нейна територия. Демонстранти в Техеран поискаха изгонването на пратеника на скандинавската страна. Други подобни протести имаше в Ирак и Ливан. Дипломатическото напрежение между Стокхолм и няколко мюсюлмански страни се покачи след две разрешени събития, организирани в Стокхолм, на които беше допуснато поругаване на Корана. 


Полицията в Израел използва водни оръдия, за да разпръсне демонстранти в Тел Авив. Дни наред хиляди блокираха основни пътища в града. Причина за недоволството е спорна реформа на съдебната система, която от месеци се опитва да прокара премиерът Бенямин Нетаняху. Според критиците на документа, който цели да ограничи правомощията на Върховния съд в страната, магистратите няма да могат да отменят решения на правителството, министрите и избрани служители, ако съдът ги определи за незаконосъобразни. Очаква се следващата седмица парламентът да одобри плана, въпреки бурните протести. 

Седмица на горещини в Северното полукълбо. Жегите обхванаха обширни райони в Съединените щати и в редица страни в Европа и Азия. Рекордна температура беше измерена в Китай. В Санбао в Северозападната част на страната живакът се качи над 52 градуса. През зимата Китай се бореше с температури от минус 50 градуса. Експерти биха тревога, че амплитудата между минимума и максимума става все по-голяма.

Над 50 градуса отчетоха и в Съединените щати, където най-горещото място беше Долината на смъртта в Калифорния.

В Европа, най-бързо затоплящия се континент на планетата, Италия е сред най-засегнатите от жегите. Температурите надхвърляха 40 градуса, включително в Рим. Оказа се, че за много туристи това не е проблем.

И Испания се задъхваше от жеги през седмицата. Почти цялата страна е в плен на третата гореща вълна за лятото, всички мощности влязоха в сила заради повишщената употреба на ток. 

Педро Санчес

Испания е на прага на най-летните парламентарни избори в историята си. Премиерът Педро Санчес ги насрочи  за самия разгар на отпускарския сезон, след като левицата загуби местния вот през май, по план трябваше да се състоят в края на годината.

Право на глас имат над 37 милиона души, над два и половина милиона предпочетоха да дадат гласа си по пощата.   

Основната битка пред урните е между управляващите социалисти на премиера Педро Санчес и Народната партия на Алберто Нунес Фейхоо, на която социолозите отреждат първото място. 

 61 годишният Нунес Фейхоо е бивш регионален лидер на северозападната област Галисия, където е управлявал с комфортно мнозинство. За да стане премиер на Испания обаче ще му е нужен съюз с крайната десница, според левите му опоненти - смъртен грях. Той пък има определение за политиката на сегашния министър-председател - "санчизъм" - оставане на власт на всяка цена с подкрепа от екстремисти и сепаратисти. 

В твърдата предизборна битка левите претоплиха и компромат срещу Фейхо - негова снимка с наркотрафикант отпреди петнайсетина години. Главното обвинение на Санчес към опонента му е свързано с евентуалните му съюзници от "Вокс".

Партията на Сантяго Абаскал "Вокс" се бори за третата позиция с левия съюз "Сумар" на вицепремиера Йоланда Диас, желан съюзник за лидера на социалистите. Правителството на Санчес предприе редица социални инициативи, но не успя да спре спада на своята популярност.


Доналд Тръмп

Делото срещу Доналд Тръмп за задържане на секретни документи започва на 20 май догодина, постанови съдебна заповед. 

Бившия държавен глава настояваше процесът да се проведе след президентските избори през ноември, а обвинението искаше дата през тази година. Сега обаче делото ще започне в разгара на предизборната кампания. 

77-годишният Тръмп отговаря за незаконно задържане на класифицирана информация в имението му във Флорида след края на президентския мандат и за възпрепятстване усилията на правителството да си върне документацията. Тръмп твърди, че е невинен и че срещу него се води лов на вещици. За републиканската номинация Тръмп води убедително в проучванията срещу основния си съперник - губернатора на Флорида Рон Десантис.

Рядък инцидент от седмицата - американски войник избяга в Северна Корея през границата с Южна. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин изрази загриженост за 23-годишния Травис Кинг. Преди бягството войникът е лежал близо два месеца в южнокорейски затвор по обвинение в нападение.  После трябвало да бъде изпратен у дома в Тексас и да бъде уволнен от служба. Вместо да се качи на самолета, той напуснал летището и по-късно се присъединил към обиколка на корейското гранично село Панминджон, където усял да пресече границата.

Китай не забравя старите си приятели, каза президентът Си Цзинпин пред ветерана на американската дипломация Хенри Кисинджър.

Хенри Кисинджър

"За пореден път Китай и Съединените щати се намират на кръстопът накъде да продължат и за пореден път двете страни трябва да направят избор", каза Си на 100-годишния бивш американски държавен секретар. 

Кисинджър изигра ключова дипломатическа роля за нормализирането на отношенията между Вашингтон и Пекин през 70-те години на миналия век, когато оглавяваше американската дипломация при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд.


По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците! Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП На свое заседание социалистите в..

публикувано на 02.07.24 в 19:51