Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пабло Карбахоса преди вота в Испания: Народната партия ще трябва да се съюзи с "Вокс", за да управлява

| Интервю
лидерът на Народната партия Алберто Нунес Фейхоо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Народната партия ще получи най-много гласове на утрешните избори в Испания, но ще има нужда от крайнодясната "Вокс", за да управлява. Това сочат проучванията преди предсрочния вот. Каквото и правителство да дойде на власт след изборите, а най-вероятно това ще бъде дясно управление, голямото предизвикателство пред него ще бъде икономиката. Прогнозата направи за предаването "Събота 150" на БНР испанският политически анализатор Пабло Карбахоса, който е преподавател в частния мадридски университет "Понтифисия Комиляс". 

"Икономическата ситуация трябва да е първостепенна грижа на бъдещите управляващи. Трябва да предприемат съответните мерки и да осигурят необходимите средства. В противен случай ще има повишаване на социалното напрежение, което трябва да бъде избегнато", смята Карбахоса. 

Той коментира необичайната дата на предсрочните избори - по средата на лятото, когато всеки четвърти испанец е в отпуск. Редовните щяха да бъдат в края на годината. Карбахоса, както и още два милиона и 600 хиляди испанци, се е възползвал от правото да гласува по пощата. Според него има опит от страна на премиера Санчес да избегне още по-лоши резултати, отколкото партията му показа на местния вот през май.

Как си обяснявате спада в подкрепата за управляващите въпреки социално-икономическите мерки, широко популяризирани от правителството на Педро Санчес?

"Това е въпрос, както се казва, за милион евро. Аз бих откроил три основни причини за отлива на избиратели от управляващата левица. Първо, въпреки че бяха предприети редица икономически и социални мерки, в много случаи те не бяха оценени така, както им се искаше на хората на власт. Например, не се видя, че правителството избегна много по-дълбока социална криза в Испания. Освен това, въпреки макроикономическите данни за успехи в овладяване на инфлацията или намаляване на безработицата, ръстът на цените продължава да удря по джоба. Затова общото впечатление за ситуацията най-вече за хората с по-ниски доходи не е положително и в микроикономически план, на нивото на отделния човек, не личат поводите за гордост на властта.

Има още две причини за спада в подкрепата за управляващите. Едната е много силна кампания на опозицията и в медиите. От самото начало на правителството на Педро Санчес те изградиха образ на чудовище в морален план. Критикуваха го, че се съюзява с баски и каталунски националисти и екстремисти.

Наред с това е истина, че имаше съществени грешки на правителството. Не предвиди какви последици могат да имат някои закони. Прословутият закон "Само "да" е "да", за предварително изразяване на съгласие при сексуални отношения, след промяна на клаузи за наказателната отговорност доведе до освобождаване на лица, които при предишното законодателства още щяха да са в затвора.

Трябва да отбележим и усещането за конфликти в кабинета или поне за липса на единство в коалиционното правителство." 

Коалиционият партньор на социалистите - партията "Унидос Подемос" – "Обединени можем", която се роди с движението на Възмутените, се вля в новото обединение "Сумар" на вицепремиера Йоланда Диас. Как виждате перспективите на този тип формации?

"Истина е, че "Обединени можем" изгуби политическата инициатива. Не знаем на какво влияние ще може да разчита. Но съм сигурен, че няма да изчезне, както съществува Обединената левица в рамките на "Обединени можем" или Комунистическата партия в Обединената левица. Тепърва ще видим каква съдба ще има "Сумар" и колко ще издържи. Защото сега е доста често явление - наблюдаваме го и в други страни като Италия, формациите вляво да се менят постоянно. И от едни избори до други се променят названия и конфигурации.

Според мен първоначалният проект "Обединени можем" приключи, но същевременно политическата сила е жива и ще видим какво ще стане с нея в бъдеще."

Сантяго Абаскал Снимка: ЕПА/БГНЕС

Припомнихте съюзите, в които влезе премиерът Педро Санчес, за да остане на власт. В този смисъл толкова ли е страшно, ако опонентът му - консерваторът Алберто Нунес Фейхоо управлява с подкрепата на крайнодесните от "Вокс" с лидер Сантяго Абаскал?

Трябва да се види по какви въпроси може да се окаже опасен съюз с Вокс. Случаят на "Вокс" в Испания е малко странен, включително в рамките на крайната десница. За разлика от "Братя на Италия" на Джорджа Мелони в Италия или партията на Марин льо Пен във Франция. Първо, "Вокс" не се стреми да стане първа сила вдясно. Второ, няма лидери с такава интелигентна стратегия като Мелони или Льо Пен. По-скоро се базира на реакции "АНТИ" - срещу феминизма, ЛГБТИ - общността, срещу решения, свързани с паметта за Гражданската война от републиканска гледна точка и така нататък.

Какви проблеми може да създава в управлението - например да пречи на прилагане на необходими екологични мерки. Опасно би било, ако се опита да прокарва цензура в културата, опасно също - ако е против закони, насочени към осигуряване на реално равенство за жените."

Как бихте оценили лечностните качества на лидери на социалистите и консерваторите - Педро Санчес и Алберто Нунес Фейхоо. Как изглеждат те в очите на испанския избирател?

"За Педро Санчес бих казал, че политическата му биография се гради върху умението му да оцелява и да се завръща. На няколко пъти мнозина прогнозираха, че е настъпила политическата му смърт. Той е политик, който има нюх за шанса. Отличава го също и това, че е първият лидер на социалистите, който си даде сметка, че има нужда от силите вляво от Испанската социалистическа работническа партия. Може би в началото изглеждаше недостатъчно солиден, но по въпросите на стратегията и тактиката се оказа много способен политик.

Фейхоо за разлика от Санчес е, ако не енигма, то тепърва ще се разкрива. Той е изключително добре познат в Галисия, където беше регионален премиер. Но трябва да се отбележи, че там имаше комфорта на абсолютното мнозинство, Народната партия концентрираше целия десен вот. След изборите е вероятен парадокс - Фейхоо, политикът, който в родната си Галисия избегна всякакви политически контакти с "Вокс", ще има нужда от крайнодесните, за да дойде на власт в Испания."

Как виждате конфигурациите след изборите, възможно ли е все пак да се окаже, че Народната партия няма да управлява и на власт да останат социалистите?

"Според всички проучвания, най-много гласове и най-много депутатски места ще получи Народната партия. Всичко останало са неизвестни. Със сигурност за мнозинство от 176 места в долната камара на парламента Народната партия ще трябва да се съюзи с "Вокс". Ако обаче двете формации не съберат тази подкрепа, ще е по-лесно за социалистите отново да протегнат ръка към малки формации. Десницата има твърде малко евентуални съюзници извън Народната партия и "Вокс". Не изключвам и ситуация, каквато вече сме преживявали - да се окаже невъзможно съставяне на правителство и да се наложат нови избори."

Някои казват, че двупартийната система в Испания пак се връща. Съгласен ли сте с това?

"Аз бих казал, че двупартийната система никога не си е отивала и няма да изчезне. Няма да се случи това, което стана във Франция или Италия. Но и няма никога вече да съществува в предишния си вид - като смяна на властта между социалистите и Народната партия, които на практика разполагаха с мнозинство или имаха нужда от минимална подкрепа. Тази ера приключи. Сега задължително имаш нужда отедна спомагателна формация, няма значение дали от дясно или от ляво, а освен това събираш парламентарна подкрепа през цялото време, понякога с много трудни преговори. Такава ситуация ни е позната от Белгия и Нидерландия, примерно. Така че двупартийната система не е отстъпвала, но и няма вече да бъде такава, каквато я помним."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22