Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Списъци и писъци. Как се каляваше миротворчеството

| Коментар

Здраве желаем във всяко едно отношение, скъпи съучастници! Започва нашата петминутка за размисъл и веселие в стил академичен пънк-рок.

Слушайте внимателно, защото ви знам поименно, съставил съм списък на разсеяните слушатели, които не вникват в дълбочината на съжденията, които изказвам тук.

Така че - внимавайте в звуковата картинка!

Бъдете бдителни, както казват духовните пастири на паството си: бдете, внимавайте!

Аз също си падам духовен чобанин, обичам да размахвам гегата и да слушам възторжените писъци на моите духовни чада, а не мълчанието на агнетата.

Духовният чобанлък е тежка служба, не е като конвенционалното овчарство.
Това много добре го е знаел колегата Патриарх на българската литература Иван Вазов, който описва блаженото щастие на овчарлъка по ето този начин:

Когато бях овчарче, животът беше прекрасен, храната беше вкусна, сънят беше сладък, ех, къде отлетяха щастливите дни като облаците в небето...

Затова и Бойко Борисов преди време беше посъветвал младите IT специалисти да се преориентират към овчарлъка. Борисов и той си пада духовен пастир ересиарх.

Темата на духовната ни беседа днес са списъците.

В украинския сайт “Миротворец” има публикувани списъци с врагове на украинската държава. Освен лични данни на руски войници и пропагандисти, там има и списък с няколко български имена, за които авторите на сайта твърдят, че са агенти на руско влияние.

Разбира се, наличието на тия списъци предизвика възмущение в България, особено в тази част на обществото, която не симпатизира на украинската кауза.

Някои от тези несимпатизанти обаче също са съставители на списъци с истерични писъци - те също заплашват опонентите си с Второто пришествие на Народния съд и възраждането на концлагерната дейност в Белене.

Украйна е държава в състояние на война и чужда окупация. Там съставянето на списъци с врагове е обяснимо, макар и зловещо.

Но съставянето на списъци с непълноценни хора в нашата мирна, красива и плодородна страна - това е позорно и не по-малко зловещо. И също е елемент от значение за националната сигурност и националното духовно здраве.

Името на сайта “Миротворец” е заредено с черна ирония, защото звучи като място, където се твори и създава миро за помазване - нещо като пожелание да ти светят маслото.  

В интерес на истината за българските имена в списъците на “Миротворец” няма изрично указание да бъдат ликвидирани, а сведенията за тях са от открити източници, а не някакви лични интимни данни.

Сайтът по същество е на ръба на тероризма - на заглавната му страница има големи снимки на обезобразени войнишки трупове и призиви за безпощадна разправа с окупатора.

Разбира се, да си намериш името в такива списъци, не е като да се видиш в списък със стоте национални интелектуалци, подкрепящи някоя кауза с идеална или недотам идеална цел.

Списъците с интелектуалци са донякъде положителни, доколкото не заплашват с репресии.

Но списъците с хора за унищожаване ни връщат хиляди години назад.

Не като Йордан Цонев от ДПС, дето съвсем малко го завъртяха обратно на часовниковата стрелка с колелото на историята и го направиха шеф на бюджетната комисия в парламента.

Един журналист попита Цонев стига ли му тая награда, а Цонев отвърна - каква награда, върнаха ме в миналия век! Това е вярно, Цонев по времето на Иван Костов беше председател тъкмо на бюджетната комисия.

Но това е връщане само с двайсет и няколко години.

А списъците с неправилни хора ни връщат много по-назад към едни от най-мрачните страници на историята.

Даже прескачаме Сталиновите и Хитлеровите списъци, на които подражават нашите радетели за политическа и гражданска хигиена.

Списъци с хора достойни за унищожение съставял през 1 век от Старата ера Корнелий Сула в древния Рим - т.нар. проскрипции. Това били списъци с хора, обявени извън закона и определени за ликвидация - едновременно политическа и социално-икономическа мярка. За убийството на човек от списъците се полагала награда, а имуществото на убития се конфискувало. Така Сула и приближените му хем се обогатили, хем постигнали политическа стабилност. С проскрипции започнало и управлението на Октавиан Август, на когото е кръстен следващият месец от календара. Интересното за тези главорези е, че доживели до дълбока старост и Сула умрял от пиене, а не примерно от декапитация, сиреч отстраняване на капата заедно с главата.

Изтръгва ми се от гърдите писък,

избухвам в истерична рецитация;

съгражданите ми съставят списък

с души достойни за декапитация.


* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12