Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилия, Германия и Италия започнаха с победи на Световното по футбол за жени

Аржентина - Италия
Снимка: БТА

Резервата Кристиана Джирели вкара с глава в 87-ата минута и донесе победата на Италия над Аржентина на Световното първенство по футбол за жени. 33-годишната Джирели, която е една от най-опитните в състава на "Скуадра адзура", влезе като смяна четири минути преди да се разпише вместо 16-годишния Джулия Драгони.

Вчера в същата група G първа победа постигна и отбора на Швеция, който се наложи над Южна Африка с 2:1. В група Н Германия срази Мароко с 6:0, а Бразилия отнесе Панама с 4:0 в двубой от група F.

Джирели издебна едно центриране в наказателното поле и изпревари вратарката Ванина Кореа, за да осигури трудната победа на тима. Аржентина от своя страна все още няма пълен успех на голям футболен форум при жените.

Преди попаденията Ариана Карузо и Валентина Джанкити също вкараха топката в мрежата, но съдийската бригада ги отмени заради засади. За Аржентина още във 2-ата минута Мариана Ларокете опита ефектна задна ножица, но топката излезе в аут.

Началото на второто полувреме беше крайно неатрактивно, но едва в последните 20 минути Италия натисна. Преди попадението Мануела Джулиано от фаул прати топката над гредата, докато свободен удар имаше и за Аржентина. Вратарката Франческа Дуранте обаче спаси изстрела на Флоренция Бонсегундо.

Капитанката Александра Поп заби две попадения за Германия при убедителния успех с 6:0 над дебютанта Мароко с 6:0, а до момента това е и най-убедителната победа на женския Мондиал. Играейки на своето четвърто Световно първенство, състезателката на Волфсбург се разписа с глава в 11-ата минута и след това в 39-ата за радост на 27 256 зрители на стадион Ректангулар в Мелбърн. Към момента тя увеличи личната си сметка на 64 гола в 129 мача. Клара Бул увеличи на 3:0 23 секунди след началото на второто полувреме, а след нея две състезателки на Мароко си вкараха автоголове и увеличиха разликата до 5:0. Крайното 6:0 оформи Леа Шулер в 90-ата минута. Това е не само най-убедителна победа на това първенство, но и най-изразителна на Мондиал при дамите изобщо. Предишният рекорд беше от 2011-а година – 5:0 за Япония срещу Замбия.

Бразилия, която все още търси първата си световна титла при жените, отнесе Панама с 4:0. Първият хеттрик на това първенство вкара Ари Борхес с голове в 19-ата, 39-ата и 70-ата минути, а Биа Дзанерато вкара три минути след началото на второто полувреме и покачи на 3:0.

Истинското изпитание за бразилките ще бъде на 29-и, когато срещат Франция на стадиона в Бризбейн.

По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Злато и сребро за България при девойките на Световното по летен биатлон

Валентина Димитрова стана шампионка, а Лора Христова взе сребърното отличие в преследването на 7.5 километра при девойките на Световното първенство по летен биатлон в Отепя (Естония). Димитрова финишира за 23:27.5 минути с четири грешки в четирите стрелби, а Христова остана на 23.9 секунди с пет пропуснати мишени. Трета се нареди Илона Плехачова..

публикувано на 25.08.24 в 16:11
Георги Глушков

Министърът на спорта Георги Глушков даде старт на 71-вата колоездачна обиколка на България

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков даде старт на първия етап на 71-вата колоездачна обиколка на България. Общо 22 отбора, от които четири български и осемнадесет чуждестранни, стартираха в състезанието. Надпреварата отбелязва сто години от първото си провеждане, което е през 1924 година и прави Обиколката на България четвъртата най-стара в..

публикувано на 25.08.24 в 16:06
Карлос Алкарас

Алкарас ще е готов на 100 процента за първенство на САЩ

Испанският тенисист Карлос Алкарас каза, че ще бъде "на 100 процента" готов за Откритото първенство на САЩ, въпреки че прекъсна тренировката в Ню Йорк в събота като предпазна мярка, след като изкълчи глезена си. Четирикратният шампион от Големия шлем Алкарас има редица контузии в последно време, включително на глезена, която го принуди да се..

публикувано на 25.08.24 в 10:57
Новак Джокович

Джокович: Има много проблеми със системата за допинг контрол в тениса

Рекордьорът по титли в турнирите от Големия шлем и олимпийски шампион от Париж 2024 Новак Джокович е на мнение, че има доста проблеми в системата за допинг контрол в тениса. Сърбинът каза това, коментирайки случая с първата ракета на света Яник Синер, на пресконференция преди старта на Откритото първенство на САЩ. Както е известно,..

публикувано на 25.08.24 в 10:54
Кристоф Даум

Треньорът Кристоф Даум почина на 70-годишна възраст

Бившият германски футболен треньор Кристоф Даум почина на 70 години след дълга битка с рака, съобщават световните агенции, цитирайки семейството му. Близките на Даум казаха, че той е издъхнал в събота "заобиколен от семейството си". След като беше диагностициран с рак през 2022-а, Даум първоначално се оттегли от обществения живот, но..

публикувано на 25.08.24 в 10:11
Лоренцо Сонего

Лоренцо Сонего стана шампион в Уинстън-Сейлъм

Италианецът Лоренцо Сонего спечели титлата на турнира по тенис на твърда настилка в Уинстън-Сейлъм (САЩ) от сериите АТП 250 с награден фонд 779 780 долара. На финала поставеният под номер 10 в схемата Сонего победи представителя на домакините Алекс Микелсен с 6:0, 6:3 за 64 минути. "Това е невероятна седмица за мен, за моя отбор и за..

публикувано на 25.08.24 в 09:38
Линда Носкова

Чехкинята Линда Носкова спечели първа титла в кариерата си

Поставената под номер 6 в схемата Линда Носкова от Чехия спечели титлата на турнира по тенис УТА 500 на твърда настилка в мексиканския град Монтерей с награден фонд 922 хиляди долара. На финала Носкова надделя над Лулу Сун (Нова Зеландия) със 7:6(6), 6:4 за 1:50 час и взе първи трофей от УТА в кариерата си. Така тя взе реванш за загубата..

публикувано на 25.08.24 в 09:22