Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на "Тренд"

64% от българите се чувстват неосведомени по въпросите на киберсигурността

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две трети от българите не се чувстват осведомени по въпросите на киберсигурността, показва проучване на Изследователски център "Тренд".  Около 42% се оценяват като по-скоро неосведомени, а 22% напълно неосведомени. Едва по-малко от една трета от хората смятат, че са добре информирани по темата - 30% смятат, че са осведомени, а 3% не знаят. 

Общо 5% казват, че им се е случвало да бъдат жертва на киберпрестъпление, а 88% отговарят отрицателно. Но Евелина Славкова от "Тренд" уточнява, че не всеки би си признал, че е бил измамен през мрежата.

41% са споделяли лична информация в интернет, а 54% не са го правили. 53% биха отделили време и усилия, за да подобрят осведомеността си по темата, а 48% от българите смятат, че родителите носят в най-голяма степен отговорност за сигурността на децата в киберпространството.

39% смятат, че решението за справяне са по-строги закони и ефективно налагане на санкции. 

Но в общи линии работата за защита от кибератаки е в ръцете на потребителите. 

Институциите се занимават с по-големите заплахи. В средата на юли депутатът Ивайло Мирчев съобщи за хакерска атака срещу сайта на Народното събрание. През последната година са били отразени близо 80 хакерски атаки, за които до медиите не е достигнала никаква информация, оплака се Мирчев. И тук не е ясно дали броим хакерски атаки срещу сайтове на 14 институции миналата година. Както и тази срещу „Български пощи“ през 22-ра година.

Статистиката показва, че от 22-ра назад всяка година има по една сериозна хакерска атака. През 21-ва година беше ударен сайтът на националното преброяване. А през 2019-та година – НАП. Там изтекоха и данни.

От Министерството на електронното управление сега казват, че до подобни ситуации може да не се стига в бъдеще. Защото предстои въвеждането на новата европейска директива за киберсигурност, известна като НИС-2, по която се увеличава броя на секторите, които трябва да спазват правила. 

Вариант за защита на институционалните комуникации има, припомни наскоро друг депутат – Божидар Божанов. Като обясни, че след хакването на сайта на парламента е задвижен процесът парламентът да се ползва от общата защита съвсем скоро. 


Огромна част от сайтовете, не само на държавни институции, а и на частни компании, са добре защитени, казва комисар Владимир Димитров. Той е на отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП. Димитров обяснява, че за институциите е нужно да има по-добра мрежовата свързаност. Трябва да се инвестира повече в хора, които се занимават с проверка на уязвимостите и наблюдение на информационната инфраструктура. Иначе законодателството ни било добро, обясни комисар Владимир Димитров.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Маринов: Отиваме на избори, правителство няма да има с втория и третия мандат

Правителство няма да има с втори мандат, мисля, че и с трети няма да има. Отиваме на избори, прогнозира политологът Александър Маринов в интервю пред БНР. Да се отложи връчването на втория мандат за съставяне на правителство, това е много екзотично предложение, дори по високите български стандарти за екзотика в политиката, оцени той искането..

публикувано на 15.07.24 в 19:39

Над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни

По над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни. Катаджиите са установили над 3000 нарушения, като повече от половината са за превишена скорост. 73 пътно-транспортните произшествия в област Монтана са станали през юни. От тях 22 са тежки, като са загинали двама души, а 32-ма са ранени. В сравнение с..

публикувано на 15.07.24 в 19:30

ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на втория мандат

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" настояха връчването на втория мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание са бъде отложено с 3 месеца, като предложиха парламентът да приеме декларация. Първо антикорупционни закони и решения, после разговори за правителство, беше..

публикувано на 15.07.24 в 19:09

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават още, че вече ще има директен влак по направлението Русе - Пловдив, свързващ Северна и Южна България...

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември На пресконференция в Киев..

публикувано на 15.07.24 в 18:35
Йордан Цонев

Цонев: Действията на ПП-ДБ са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията

ДПС няма да подкрепи идеята за отлагане с 3 месеца на връчването на мандат за съставяне на правителство с цел законодателна дейност, каза  заместник-председателят  на парламентарната група на ДПС  Йордан Цонев и определи искането на ПП-ДБ като насилие над Конституцията. ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на..

публикувано на 15.07.24 в 18:30
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще призове за национално единство

Два дни след покушението срещу него и малко преди започващата днес Национална конвенция на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп заяви, че е пренаписал изцяло предстоящата си реч и че ще призове към национално единство. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Само ден, след като беше леко..

публикувано на 15.07.24 в 18:30