Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава гасенето на пожарите в Хасковска област

Снимка: Дора Атанасова

Продължава гасенето на пожарите в Хасковска област, където от вчера е обявено бедствено положение. 

Критичното огнище е до село Дъбовец, община Любимец, където продължават да горят горски масиви. Огнищата са в трудно проходима местност и все още пожарът не е овладян.

От двете страни на Дъбовец горят по около 4000 декара, а положението се усложнява от ветровете.

"Ситуацията е сложна. Тежка техника в момента прави просеки, за да може да се ограничи пожарът. Времето е ветровито и допълнително усложнява обстановката", обясни инж. Михаил Михайлов, директор на Държавното горско стопанство в Свиленград.

По думите му засегнатата широколистна гора ще се възстанови за година.

Все още не е установен контрол върху двете огнища на пожара около Дъбовец, уточни и Николай Вълчев, който оглавява регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково.

През нощта не се е налагала евакуация на хора от населени места.

Температурата следобед беше 42-43 градуса, имаше много силен вятър и пожари в почти цялата област, посочи вчера Николай Вълчев.

Все още няма яснота за причините, довели до пожарите в Хасковско.

Пътят Любимец - Ивайловград вече е отворен за движение.

Военнослужещи от 31-ви механизиран батальон от състава на Сухопътните войски оказват помощ по две искания на областния управител на Хасково. От 06.00 ч. днес модул в състав от 22-ма военнослужещи с 5 автомобила участва в гасенето на пожар, който гори между селата Малки Воден в Община Маджарово и Дъбовец в Община Любимец, съобщиха от пресцентъра на МО.

Също от 06.00 ч. тази сутрин група от 30 военнослужещи участва в претърсване на район в пресечен терен между село Клокотница и местността Кенана във връзка с издирване на безследно изчезнало лице.

Снимка: Дора Атанасова

По публикацията работиха: Георги Николов, Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Вече е официално, че летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони Това съобщи министерството на транспорта, ръководено от Матео Салвини. Уточнява се, че заповедта на Националния орган за гражданска авиация Enac, влиза в..

публикувано на 11.07.24 в 21:14

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит Рилски, самият Михайлов допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест...

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж. Към днешна дата участъкът от "Боаза" до пътния възел „Дерманци“ е изграден около 68%. Той е с..

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и гостите на града и почиващите по балнеосанаториума ще имат среща с повече или по-малко известни, но..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното заседание на структурите на ДПС в област Добрич, поместен на страницата им в интернет е записано, че..

публикувано на 11.07.24 в 19:33