Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мюсюлманите живеят в скрит или явен конфликт с модерността"

Мохамед Халаф: Религията е най-добре продаваната от политиците стока

| Интервю
Мохамед Халаф
Снимка: Ани Петрова
Религията е най-добре продаваната от политиците стока. Това заявеи пред БНР журналистът Мохамед Халаф. Той коментира процесите и събитията, последвали двата случая на оскверняване на Корана в Стокхолм
Правителството на Швеция обяви, че армията и специалните служби са задействани, за да увеличат готовността за предотвратяване на терористичен акт на територията на страната. „Оценката на разузнаването е, че сме приоритетна мишена за терор“, съобщи премиерът Улф Кристерсон.

Оскверняването на свещената книга разбуни духовете в мюсюлманските държави. В Багдад гневна тълпа успя да подпали шведското посолство. До датското не можа да стигне, след като и в Копенхаген група, наречена „Датски патриоти“, запали два пъти копия на Корана пред иракското посолство.

В Стокхолм извършителят е 37-годишен бежанец християнин от Ирак, който има временно разрешение за престой в Швеция. Точно преди месец, на Курбан Байрам, той застана пред джамия в Стокхолм с копие на Корана. Стъпка го и нареди върху него парчета бекон. След това скъса и запали няколко страници. Миналата седмица всичко се повтори пред посолството на Ирак, но без огъня.

Шведските и датските власти спазват категорично законите си, които гарантират напълно свободата на изразяване. Мюсюлманските страни обаче настояват Стокхолм и Копенхаген да прекратят проявите на омраза срещу исляма.

"Има повече политика и интереси на партии, които се опитват да се възползват от религиозните ценности, за да спечелят политически дивиденти", обясни Мохамед Халаф. Той разказа в предаването "Събота 150" и историята на Салуан Момика, който изгори Корана в Швеция.

 "Хвърлен е в тази акция от радикалната десница. Преди да отиде в Швеция и да потърси временно убежище,  Момика беше един от военните лидери на проиранска шиитска група. В иракските медии бяха публикувани негови снимки с военни дрехи и редом до лидерите на други проирански въоръжени милиции, които в момента определят политическия курс на страната. Той е обвинен в престъпления срещу сунитите в Ирак".

След този вандалски акт в Швеция  виждаме най-много агресивност в Ирак, отбеляза Халаф.

"Това е златен момент за правителствата на някои арабски държави, които могат  да отклонят вниманието на масите от проблемите и и да предизвикат реакции срещу Запада. А също е и момент, в който могат да покажат силата си".

Има и непотвърдени индикации, че Русия стои зад този акт, каза журналистът.

Шведското контраразузнаване също съобщава официално, че има съмнения, че Русия се възползва от случилото се, за да извършва манипулации в интернет пространството.

Законодателството в Швеция, Норвегия и Дания позволява такива актове, обясни още Мохамед Халаф. 

"В Холандия не се позволяват. В първите три страни трябва да се предприемат строги процедури, за да се забранят. Аз не съм оптимист, че това ще се случи".

Мюсюлманите живеят в скрит или явен конфликт с модерността и световните ценности, отбеляза още журналистът. 

"Мюсюлманинът смята, че интеграцията му в една друга култура би означавала компромис с неговата идентичност. Такъв компромис му се струва невъзможен, поради убеждението, че западните цивилизации не само са му традиционен враг, но и са изградени върху морални упадъчни ценности. Точно тези фрази повтаря днес и Русия- за Запада и за либералната демокрация".

Цялото интервю на Деян Йотов с Мохамед Халаф може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11