Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милена Стефанова: Политиците се научиха да виждат голямата цел

| Интервю
Проф. Милена Стефанова
Снимка: БГНЕС

Кратък парламентарен сезон, но много интензивен и наситен от гледна точка на постигнати някакви пътечки към евентуално едно стабилно управление. Така проф. Милена Стефанова - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", определи политическия сезон и работата на кабинета.

"Каквото и да го наричат там мнозинството, застанало зад правителството, в теорията на политиката се нарича коалиция, но те да си го наричат както искат, само да вървят в тази посока по-дълго време. Постигнаха доста. Дори няма 2 месеца от началото на правителството и 3 месеца от началото на работата на парламента, а вече имаме бюджет - те там постигнаха някакъв компромис. Никак не им е лесно, но виждаме, че успокоиха тона, с който разговарят помежду си, научиха се да разговарят рационално - така, както трябва да си говорят политиците, и да се опитват да запазят своята идентичност". 

По думите й все пак всеки от подкрепящите правителството в даден момент ще търпи някакво разочарование, което е част от компромисите. Според нея всеки ще се опитва да прокарва различни интереси.

ДПС официално не участва в сглобката, но дава значителна подкрепа в гласуванията в НС, отбеляза проф. Стефанова в интервю за предаването "Преди всички". И добави: 

"Мисля, че политиците се научиха да виждат голямата цел. Сега ако голямата цел е да се направи съдебната реформа и някои други поправки в конституционната среда, това е добре, защото означава, че за голямата цел могат да се жертват малки конюнктурни цели". 

Обществените нагласи започват да влияят директно върху решенията на политиците, което в разумни граници ще доведе до полза, изказа мнението си тя и добави: "Стига някой да не се опитва да настройва обществени нагласи така, че да дестабилизира и без това крехкото доверие помежду им". 

На есен ще започнат дебати по Конституцията, каза тя. И още: "Правителството има редица важни действия по посока на Шенген, за влизането ни в еврозоната. Само това е достатъчно, за да имаме активен политически сезон на есен".
 
Управленската програма е факт - това е добре, макар че тя не е разписана в пълен 4-годишен мандат, но тя може да бъде допълнена, коментира проф. Милена Стефанова. 

Според нея до местните избори няма да се стигне до промени в Избирателния кодекс, защото няма време. Местните избори са изключително сложни и е по-добре там да не пипат, смята тя и прогнозира, че вероятно те ще доведат до размествания в големи градове. Във всички случаи Столична община ще смени кмета си, а ГЕРБ бавят обявяването на своята номинация, посочи тя. 

"Вили Лилков многократно ги подканя да излъчат своя кандидатура. Аз много се радвам, че имаме такава кандидатура на гражданска инициатива за кмет на столицата, защото обикновено в големите общини такива граждански инциативи трудно пробиват път. Тези дни предстои официалното обявяване на тази гражданска инициатива за подкрепа на Вили Лилков. Важно е дали гражданската инициатива ще получи подкрепа от партии", коментира проф. Стефанова.

"Дано кампанията на национално ниво не се отрази по негативен начин на случващото се в другите общини. Правото на местните общности сами да определят своите представители във властта не бива да бъде засенчвано от това какво се случва в столицата и какви са настроенията на общността в столицата", категорична бе тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26