Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГИТ проверява 243 инцидента на работното място в първите 6 месеца на годината

За първите шест месеца на годината се проверяват 243 инцидента на работното място, отчитат от Главната инспекция по труда.

Причините най-често са падане от височина, затрупване от земна маса, поражение от електрически ток. 

От работа са спрени 283 опасни обекти, площадки, машини и съоръжения, които пряко са застрашавали живота и здравето на работниците.

1/3 от инцидентите на работното място са в предприятия от преработващата промишленост. Следват от строителството, дейности по охраната и в търговията. В преобладаващата си част злополуките са провокирани от опасно, а понякога и неадекватно поведение на работниците, които недооценяват рисковете. 

От друга страна работодателите подценяват своите задължения да провеждат задължителните по закона обучения и инструктажи и не се ангажират с поддържането на необходимата квалификация на персонала. 

До риск от трудови злополуки води и натрупаната умора в работниците под натиска да извършват определен обем работа за по-кратки срокове, като се пренебрегва обезопасяването. 

Причина за преумората често е и извънредният труд, често със съгласието на наетите, които получават нерегламентирано по-високи възнаграждения. 

От Инспекцията напомнят, че работниците могат да откажат да изпълняват работа, която пряко застрашава живота и здравето им. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Положителна е наркопробата на шофьора, причинил катастрофата с петима пострадали в София

Пробата за наркотици на шофьора, причинил катастрофата на столичния булевард "Тодор Александров" вчера е положителна, научи БНР.  Петима пострадали при катастрофа на столичния булевард "Тодор Александров" При инцидента пострадаха 5-има души, сред които две деца и преминаващ по тротоара пешеходец.  42-годишният мъж даде доброволно проба за..

публикувано на 02.08.24 в 13:48

Стоянов: Все още няма категорична информация как Брендо е влязъл в България

Все още няма категорична информация как и кога Евелин Банев - Брендо е влязъл в България, заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Във връзка с появата на Евелин Банев пред входа на Централния софийски затвор на 24 юни тази година и основателно възникналите въпроси относно как и кога е влязъл на територията на страната през..

публикувано на 02.08.24 в 13:45

Висок риск от пожари в събота

За утре индексът за пожароопасност се повишава до максимална степен - червено, за голяма част от страната - почти цяла Северна България, югоизточните области, а също - Пловдив, Кърджали и Хасково, както и поречието на река Струма. Това показва справка на сайта на НИМХ. В тези райони са възможни бързо разпространяващи и трудни за овладяване пожари...

публикувано на 02.08.24 в 13:18

7-годишни момчета запалиха чужда къща в село Габровница

Полицаи от районното управление в Монтана са установили малолетни извършители на пожар на къща в село Габровница.  Това са 7-годишни момчета от същото населено място.  На 26 юли те умишлено запалили имота на 42-годишен жител на Габровница. В резултат на пожара е изгоряла цялата покривна конструкция - около 120 кв. м., и част от домакинската..

публикувано на 02.08.24 в 13:04

От 9 до 18 август МВнР няма да приема заявления за визи и за български паспорти и лични карти

От 9 до 18 август Министерството на външните работи няма да приема заявления за визи, за български документи за самоличност - паспорт и лична карта, става ясно от сайта на министерството.  Причината за временното спиране е, че министерството е в процес на изпълнение на мащабен проект, предварително съгласуван с всички отговорни институции в..

публикувано на 02.08.24 в 12:57

Кюстендил отбеляза 121-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

121-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в Кюстендил. С решение на Общинския съвет от 1997 год. 2 август е официален празник за града, а основанието е сериозният принос на района в подготовката, помощта, оказвана на преминаващи оттук чети и даване подслон на дейци на национално освободителното движение на Македония...

публикувано на 02.08.24 в 12:55
Награда за най-добър спектакъл получи Анна Монова, директор на театър „199“ за спектакъла „Боклук“

Почина Анна Монова, директор на Театър 199

Внезапно почина Анна Монова, директор на Театър 199 "Валентин Стойчев". Тя е най-дълго управлявалият директор в 59-годишната история на театъра. Има безспорен принос в реализирането на едни от най-успешните спектакли в театралното изкуство в последните 17 години. Поклон пред паметта ѝ!

публикувано на 02.08.24 в 12:51