Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шабан Мустафа след победата в Давос: Финиширах без умора, пестих сили за следващата голяма цел

4
Шабан Мустафа - първо място
Снимка: Иво Андреев

В края на миналата седмица българският планински бегач Шабан Мустафа победи в престижния планински маратон Davos X-Trails в швейцарските Алпи. 45-годишният атлет измина 43-километровото трасе с над 1400 м денивелация за 3 часа и 18 минути, като надви с 3 минути втория в класирането, който беше от страната-домакин. 
Преди това българинът има два подиума в това състезание - трето място в 68-километровата дистанция и второ, на 43 километра. 

Снимка: Davos X-Trails

Ето какво разказа за тазгодишното си участие:
"Преживяхме едно истинско приключение в Давос. Радвам се, че успях да спечеля това трудно състезание. 3 часа и 18 минути е един сериозен резултат за мен, особено когато вече съм на години. Но аз продължавам да тренирам по своите си планове и се вижда, че резултатите все още са на доста стабилна позиция. Така че, ще продължавам по този начин да работя. Колкото до състезнаието, почти през цялото време бягах сам. В първите километри, на равните участъци имаше един французин, който беше пред мен и го гоних до осмия километър. След 10-ия километър обаче, когато вече започнаха изкачванията, лека-полека той изоставаше и аз останах сам. След 14-ия килоемтър започнаха и по-екстремните изкачвания, тогава усетих малко тежест в краката, особено в участъците, в които имаше денивелация от 170-180 метра на километър. Там не се чувствах добре, пък и теренът беше много техничен. Но после пък спусканията, които не са ми силата, ми вървяха много добре и се радвам, че успях да финиширам без травми, по живо, по здраво. Даже последните 4-5 километра, когато разбрах, че имам аванс от 4 минути пред втория, намалих скоростта, за да запазя някакви сили за подготовката си (за следващите състезания - бел.ред.) след това. Финиширах спокойно, без да бъда притеснен от останалите състезатели и без да усещам някаква умора", разказа Шабан пред БНР. 
Последни метри преди финала
Снимка: Davos X-Trails

Той вече тренира за следващата си голяма цел - маратонът Юнгфрау, който ше се проведе на 9 септември в швейцарския курорт Интерлакен. 
"Там конкуренцията ще бъде още по-жестока" - казва Шабан. 
Затова тренира всеки ден двуразово, с изключение на четвъртък и неделя, когато тренира по веднъж. На седмица бяга по общо 130-150 км и прави между 1500 и 2000 м денивелация, като сега набляга  на скоростта и скоростната издръжливост. 

Шабан е служител на общината в Сунгурларе. Освен това, се занимава с отглеждането на череши, така че е постоянно в движение дори когато не тренира.

Още един българин участваше в състезанието в Давос - Иво Андреев, само че по 68-километровото трасе. Той зае 19 място сред мъжете и 6-о в групата 40+ години.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Златимир Коларов

Жената през погледа на мъжа в роман на професор Златимир Коларов

Един увлекателен роман представям на вашето внимание от проф. д.м.н. Златимир Коларов "По тънката повърхност на леда", лекар-писател, романист, разказвач, сценарист. Автор на близо 600 научни труда, статии и книги - наши и международни. Силно разтърсващи истории за жената през погледа и душата на мъжа. Нестандартни герои и съдби, които оживяват пред..

публикувано на 03.08.24 в 16:25

Книгата "Българските християнски селища в Западна /Беломорска/ Тракия е настолно четиво за всеки родолюбив българин

Тази неделя представям паметната книга на Димитър Шалапатов, лека му пръст, "Българските християнски селища в Западна/ Беломорска/ Тракия", с любезното съдействие на д-р на литературата Елена Алекова. Малко пояснение: Димитър Шалапатов тръгва от една забележителна книга на проф. Любомир Милетич "Разорението на тракийските българи 1913 г." и..

публикувано на 03.08.24 в 16:17
Стефано Рагацо пред Безименната кула

Екстремните спортове 28 юли - 3 август 2024

Италианецът Стефано Рагацо (Stefano Ragazzo) напомни по безкомпромисен начин, че в свят на засилваща се комерсиализация има как човек да прави стойностни постижения, без да робува на спонсори и техните очаквания, воден единствено от собствените си убеждения и желания. Алпинистът, който е в Христова възраст (33 год. - бел.ред.), прекара 9 дни сам на..

публикувано на 03.08.24 в 10:41

28.07.24 Законите на Мърфи

Изречението на Валентин Димитров от Варна стана победител за месец юли:  Изключенията потвърждават само тези правила, които са им удобни.  Чуйте новите предложения в звуковия файл. 

публикувано на 29.07.24 в 10:15
Михаил Кръстев

Екстремните спортове 21 - 27 юли 2024

Спасителна операция е в ход по Западната стена на К2 . Издирват се двамата известни японски алпинисти Kazuya Hiraide и Kenro Nakajima. ExplorersWeb съобщава, че те са тръгнали от базовия лагер преди 3 дни в опит да изкачат в алпийски стил и по нов маршрут страховитата Западна стена, премината за първи път през 2007 г. от руснаци и характерна с..

публикувано на 27.07.24 в 17:16
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 15 - 21 юли 2024

Алекс Тоткова зае 6 място на Световната купа по трудност в Бриансон , Франция. С това 19-годишната катерачка стана 10-а във временното класиране, остават още два кръга наесен. В Бриансон победи Мей Котаке от Япония - страната, която все повече се налага като водеща сила в спортното катерене. Второто и третото място бяха заети от италианката Лаура..

публикувано на 21.07.24 в 13:07

21.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.07.24 година.

публикувано на 21.07.24 в 08:15